E-Spor Nedir? Nasıl E-Sporcu Olunur?

yazar MAPFRE
E-Spor Nedir

Teknolojinin günbegün gelişmesi hayatlarımızda pek çok şeyi değiştirdi ve buna spor da dâhil! Çünkü spor artık fiziksel bir aktivite olmanın çok daha ötesinde. Evet, elbette e-spordan bahsediyoruz!

E-Spor Ne Demek?

“Elektronik spor”un kısaltması olan e-spor, video oyunları yarışmalarına verilen isim. Son yıllarda adını sıklıkla duymaya başlasak da aslında e-sporun doğuşu 1972 yılına kadar dayanıyor. Profesyonel oyuncuların katıldığı profesyonel müsabakalar genellikle -normal sporlarda olduğu gibi- ödüllü oluyor.

“Siberatlet” adı verilen oyuncuların bilgisayar başında sadece oyun oynadıklarını düşünebilirsiniz. Fakat özellikle profesyonel e-spor takımlarında uzun saatler süren online antremanlar olduğunu not düşmeliyiz. Yani e-sporcu olmak da oldukça çaba ve zaman gerektiriyor.

Canlı olarak yayımlanan büyük e-spor karşılaşmaları genellikle spor, dövüş, strateji ve birinci şahıs nişancı oyunlarını kapsıyor. Diğer bir deyişle nasıl ki fiziksel sporda farklı spor türleri varsa e-sporda da öyle. Bu arada internet üzerinden oynanan oyunlar sayesinde yapılan e-sporun ne kadar gelişmiş olduğunu belirtmek için ülkemizdeki takımlardan da bahsetmek faydalı olabilir. Mesela Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın da League of Legends oyunu için kurdukları e-spor takımları bulunuyor.

E-Sporcu Nasıl Olunur

E-Spor Nasıl Oynanır?

Fortnite, League of Legends, PUBG, FIFA, PES, Wolfteam… Bunlar e-spor karşılaşmalarında oynanan oyunlardan sadece bazıları. Dolayısıyla e-sporun nasıl oynandığı, oyuna göre farklılık gösterebiliyor. Fakat e-spor organizasyonlarında dikkat edilen birkaç nokta elbette mevcut.

E-spor müsabakalarında ücretli ya da ücretsiz oyunlar oynanabiliyor. Fakat burada önemli olan, organizasyonda karşılaşacak oyuncuların ya da takımın eşit şartlara sahip olması (örneğin bir takımın/oyuncunun oyundaki ek özelliklere sahip olmaması) gerekiyor. Bu sayede e-sporun en önemli özelliklerinden olan rekabet ön plana çıkabiliyor. Buna ek olarak profesyonel bir e-sporcu olabilmeniz için lisans almanız da şart.

E-Spor Oyuncusu Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

E-spor oyuncusu olmanın aslında sanıldığı kadar kolay olmadığından bahsetmiştik. Şimdi de e-sporcu olabilmek için izlenmesi gereken yolu paylaşalım.

  • Öncelikle oynayacağınız oyunu belirlemeniz gerekiyor. Seçeceğiniz oyunda klavye ve fare reflekslerini geliştirmek, müsabakaları kazandıracak tekniklere sahip olmak için bir oyun belirleyip ona zaman ayırmak şart.
  • Ekipmanlar da oldukça önemli. Konforlu bir şekilde oyun oynamanızı sağlayacak, hızlı hareket etmenize imkân verecek ekipmanlar seçmeye özen göstermelisiniz. Ayrıca internet bağlantınızın da güçlü olduğuna emin olmalısınız.
  • E-sporculuk bir bakıma sizin mesleğiniz olacak. Bu nedenle zaman yönetimi yapmalı, her gün düzenli olarak oyunu oynayarak pratik yapmalısınız. Eğer zaman yönetimi konusunda yardıma ihtiyaç duyuyorsanız yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
  • Oyununuzda kendinizi geliştirdikten sonra e-spor topluluklarına katılabilir, oynadığınız oyunda kendinizi daha çok geliştirebilirsiniz. Topluluklara katıldıktan sonra ise sırada lisansınızı çıkarıp profesyonel olarak bir takımda yer almak ya da yola bireysel olarak devam etmek var. Bu arada bir takıma nasıl dâhil olacağınızı merak ediyorsanız kendi topluluğunuzla bir takım oluşturarak müsabakalara katılabilir ya da bireysel olarak kendinizi gösterdikten sonra takımlardan gelecek teklifleri değerlendirebilirsiniz.

E-Sporcu Lisansı Nasıl Alınır?

E-sporcu lisansınızı almak için T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığına başvurmanız gerekiyor. E-sporcu lisansı almak için gerekli belgeler ise şu şekilde:

  • TC kimlik numarası beyanı
  • Sağlık raporu
  • Eksiksiz bir şekilde doldurulmuş tescil fişi (“Gençlik ve Spor Bakanlığı tescil fişi” araması yaparak belgeyi indirebilirsiniz.)
  • 2 adet vesikalık fotoğraf

İstenen belgeleri tamamladıktan sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı İlçe Müdürlüklerine gidip başvurunuzu yapabilirsiniz. Tabii 18 yaşından küçükseniz bu başvuru sırasında velinizin de yanınızda olması gerektiğini hatırlatmadan geçmeyelim.

“Esporcu nasıl olunur?” sorusunun yanıtını verdik. Umarız bu konuda size yol göstermiş ve hayalinizdeki kariyeri inşa etmenize ufak da olsa katkı sağlayabilmişizdir.

Şimdi e-spor müsabakaları sizi bekler!

Başarılar!

Benzer Yazılar

Yorum Yap