Konut Kredisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

yazar MAPFRE
Kredi Notu Nasıl Hesaplanır

Siz de gelecek kaygınızı önemli ölçüde azaltmak ve ailenizle uzun yıllar mutlu bir şekilde yaşamak için bir ev mi satın almak istiyorsunuz? Ev alma işlemleri için kolları sıvamadan önce elbette maddi bir birikime ihtiyacınız var. Eğer belli bir miktar birikiminiz varsa, ama almak istediğiniz eve yetmiyorsa bu durumda konut kredileri size yardımcı olabilir! 

Konut Kredisi Nedir?


Konut kredisi, konut satın alma işlemi için ihtiyaç duyduğunuz maddi desteği sağlayan kredi türüdür. Fakat burada bilinmesi gereken en önemli nokta, konut kredisinin evin değerinin tamamını karşılamayacağıdır.
Bankalardan talep edeceğiniz ev kredisi, satın almak istediğinizin konut değerinin en fazla %80’ini karşılıyordu. Bu durum, Mart 2020’de 500.000 TL’ye kadar olan konutlar için %90 oranıyla güncellendi. Konutun değeri ve sınıfı, ev bedelinin yüzde kaçını kredi olarak alabileceğiniz konusunda belirleyici olabiliyor.
Konut kredisi ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer nokta ise bankaların, verdikleri kredinin geri ödenmesinde sorun yaşanması ihtimaline karşın borcunuz bitene kadar evi ipotekli olarak tutmaları. Borcunuz bittiğinde evinizin üzerindeki ipotek kaldırılıyor.

Konut Kredisi Şartları Nelerdir?

Hayalinizdeki eve sahip olmanız konusunda size yardımcı olacak konut kredisini alabilmeniz için bazı şartlar aranıyor. Diğer bir deyişle “Konut kredisi alabilir miyim?” sorusunun cevabı, bu şartlara olan uyumunuzla ilgili. Peki, konut kredisi için aranan başlıca şartlar neler?

  • Konut kredisi çekecek kişinin 18 yaşını tamamlamış olması gerekiyor. Üst sınır ise 70 yaş olarak kabul ediliyor.
  • Bankanın, konut kredisi çekebilmeniz için istediği belgeleri eksiksiz olarak sunmanız gerekiyor. Bu belgeler, eve ve size dair detaylı bilgi edinilip kredi isteğinize yanıt verilmesini sağlıyor.
  • Ev kredisi talebinin alacağı olumlu-olumsuz yanıtta kredi notunuz önemli bir rol üstleniyor. Kredi notunuz düşük olduğunda talebiniz olumsuz cevap alabiliyor. Bu arada kredi notunu etkileyen faktörlerden bazılarının da daha önce aldığınız kredileri ödeme düzeniniz, kredi kullanma sıklığınız, kredi kartı borç durumunuz olduğunu belirtelim.
  • Hane gelirinizin, rutin harcamalar düşüldüğünde aylık olarak konut kredisini ödeyebilecek durumda olması bekleniyor.
  • Konut kredisi için gerekli şartlar sadece bireysel değil. Kredi başvurusu yaptığınız evin iskanının olması da gerekiyor. Eğer inşası tamamlanmamış bir ev için konut kredisine başvurmak istiyorsanız bu durumda kat irtifakı sunmak şart. Pek çok banka, en az %80’i tamamlanmış projeler için kredi veriyor. Fakat ev alacağınız konut projesinin anlaşmalı olduğu bir banka varsa bu durumda binanın %80’i tamamlanmadan da kredi çekmeniz mümkün olabiliyor.
  • Bankanın kredi onayını vermesi, başvurunuz sonrasında hazırlanan ekspertiz raporu ile doğrudan bağlantılı. Bu raporda yer verilen detaylar, bankanın, konut kredisi başvurunuzu onaylayıp onaylamayacağını belirliyor.
Konut Kredisi İçin Gerekli Belgeler

Konut Kredisi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

“Konut kredisi nasıl alınır?” sorusunun cevabı, elbette ki öncelikle düzgün başvuru yapmaktan geçiyor. Konut kredisi için gerekli evrak listesi, kredi çekeceğiniz bankaya ve çalışma durumunuza göre değişiklik gösteriyor. Örneğin ücretli bir çalışansanız maaş bordrosunu, emekliyseniz maaş cüzdanı fotokopisini, konut kredisi çekmek için sunmanız gerekiyor. Ek belge ve bilgiler istenebilse de başlıca belgeler şu şekilde:

  • Banka şubesinde doldurulacak olan başvuru formu
  • Nüfus cüzdanı (Ehliyet ya da pasaport da kimlik yerine kullanılabilir.)
  • İkamet belgesi
  • Gelir belgesi (maaş bordrosu ya da serbest meslek çalışanları için vergi levhası)
  • Satın alınacak konutun tapu fotokopisi ya da kat mülkiyeti tapusu ve iskan belgesi

Ücretli çalışansanız yukarıdaki belgelere ek olarak aşağıdakiler de istenebilir:

  • Çalıştığınız şirketin imza sirküleri fotokopisi
  • Maaşınızda herhangi bir kısıtlama olmadığını belirten yazı

Serbest meslek sahibiyseniz aşağıdaki belgeler, konut kredisi başvurularında talep edilebilir:

  • Faaliyet belgesi
  • İmza sirküleri
  • Son 1 yıla ait bilanço ve gelir tablosu
  • Ticaret sicil gazetesi kaydı
  • Son yıla ait Kurumlar Vergisi tahakkuk fişi

Gerekli belgeleri sunduktan sonra satın almak istediğiniz ev için ekspertiz işlemleri gerçekleştiriliyor. Ardından kredi isteğinizin sonucu size bildiriliyor. Fakat yine not düşmek isteriz ki eksik belge ile başvuru yapmamak için başvuru öncesinde kredi çekmek istediğiniz bankanın şubesi ile görüşmelisiniz.

Konut Kredisi Şartları

Konut Kredisi Faiz Oranları Nedir?

Konut kredisi faiz oranları, diğer kredi türlerinde de olduğu gibi bankalara göre farklılık gösterebiliyor. Faiz oranlarını etkileyen bir diğer unsur ise kredi vadesi, yani aldığınız maddi desteği kaç ayda bankaya geri ödeyeceğiniz olabiliyor. 

Konut kredisi faiz oranlarının yüksek olması, ev sahibi olmak isteyenlerin planlarını ertelemesine neden olan bir durumdu. Fakat 2020 yılında kamu bankalarının sunduğu konut kredisi destek paketinin büyük bir avantaj sunduğunun altını çizelim. Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank tarafından verilen bu konut kredisi, 12 ay ertelemeli olabilecek şekilde 15 yıla (180 aya) varabilecek vade imkânı sunuyor. 2. el konutta %0,74, sıfır konutta %0,64 oranında konut kredisi faizi uygulanabiliyor. Avantajlı konut kredisinden yararlanabilmek için evlerin değerinin üst limitinin İstanbul, Ankara ve İzmir için 750.000 TL, diğer şehirler için ise 500.000 TL olması gerekiyor.

Konut Kredisi Nasıl Hesaplanır?

Konut kredisi taksit tutarının belirlenmesi için öncelikle konut kredisi faiz hesaplaması yapılmalı. Konut kredisi hesaplaması için şu adımların izlenmesi gerekiyor:

  • Çekilen kredi tutarı ile belirtilen faiz oranı çarpılıyor.
  • Bu işlem, ödenen tutarlar düşülerek kalan ana para için her ay için tekrarlanıyor.
  • Ardından faizli bir şekilde ödenecek tutar, vadeye bölünüyor ve eşit taksitler oluşturuluyor.

Konut kredisi faizi hesaplamasını bireysel olarak yapmak oldukça zor bir işlem. Bu nedenle sizin için en uygun konut kredisine karar verdikten sonra bankaların internet sitelerinde bulunan konut kredisi hesaplama araçlarından da yararlanabilirsiniz.

Konut Kredisi Faiz Oranı Hesaplama

Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

Kredi notu, 5 etken dikkate alınarak hesaplanır. Bu etkenler kredi notunu farklı oranlarda etkiler. “Kredi notunu neler etkiler?” sorusunun cevabı, oranlarıyla birlikte aşağıdaki gibidir:

  • Bireysel kredi ve kredi kartı ödeme alışkanlığı: %35
  • Mevcut borç durumu: %35
  • Yeni kredi çekilmiş olması durumu: %11
  • Kredi kullanım yoğunluğu: %10
  • Diğer unsurlar: %9

Kredi notu 0 ila 1900 arasındadır. Yukarıda belirttiğimiz 5 unsurda sahip olduğunuz notun her birinin yüzdeleri alınıp toplanarak risk durumu belirlenir. Kredi notuna göre risk tablosu ise şu şekildedir:

  • 1-699: En riskli
  • 700-1099: Orta riskli
  • 1100-1499: Az riskli
  • 1500-1699: İyi
  • 1700-1900: Çok iyi

Ayrıca kredi ve kart borçlarınızı zamanında ödeyerek, ihtiyaç duymadıkça kredi çekmeyip mevcut borcunuzu azaltarak kredi notunuzu yükseltmenizin mümkün olduğunu da not düşelim.

Zorunlu Deprem Sigortası ile Evinizi Güvence Altına Almayı Unutmayın

Hayalini kurduğunuz yaşam alanına kavuşmanıza az kaldı! Tabii alacağınız evi güvence altına almak da şart! Bu konuda Zorunlu Deprem Sigortası ve Konutlar İçin Çağdaş Güvence Sigortası ile size yardımcı olmaya hazırız! Dilerseniz eviniz ile ilgili karşılaşma ihtimaliniz olan tatsız sürprizlere karşı önlem almanızı sağlayacak DASK ve konut sigortası farklarına yazımızdan göz atabilir ya da size en yakın acentemizden sigorta ürünlerimiz hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap