Adım Adım: Araba Satmanın Püf Noktaları

yazar MAPFRE
Araba Satmanın Püf Noktaları

Belki aylar, belki de yıllardır kullandığınız aracınızı satmaya karar verdiniz… Elbette pek çok insan gibi sizin de bu sürecin olabildiğince hızlı ve sorunsuz bir şekilde tamamlanmasını istediğinizi biliyoruz. Tam da bu nedenle araba satmanın inceliklerini anlatmak ve size satış aşamasında yardımcı olacak ipuçlarını vermek istiyoruz. Haydi, başlayalım!

Aracın Değerini Belirleyin

İkinci el araba satarken yapmanız gereken ilk şey küçük bir piyasa araştırması yapıp satış fiyatını belirlemek. Aracınızla aynı markaya, modele, yaşa ve özelliklere sahip arabaları ikinci el piyasasında incelemelisiniz. Bu sayede aracınızı piyasadan daha düşük bir fiyata satmanın ya da aracınıza olması gerekenden daha yüksek bir değer biçmenin önüne geçebilirsiniz.

Piyasa araştırmasının yanı sıra aracınızın geçmişi de satış fiyatı belirlerken oldukça önemli. Örneğin ağır hasarlı bir kazaya karışmayan, parça değişimi yapılmayan, bakımları aksatılmayan, çok çiziği olmayan aracınızı değerinde satabilirsiniz. Eğer aracınızda ağır hasar kaydı, büyük parça değişimi gibi durumlar söz konusuysa fiyat düşürmeniz gerekebilir. Son olarak belirlediğiniz fiyatın biraz üzerinde ilan çıkmayı unutmamanızı öneririz. Ne de olsa alıcı adayı pazarlık yapmak isteyecektir.

Araba Satma Taktikleri

Aracınızın Bakımını İhmal Etmeyin, Gerekli Onarımlarını Yaptırın

Eğer arabanızın bakımı yapılmamışsa bu durum, araç satma hızınızı olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple aracınızın bakımının, hatta sorunlu bir bölümü varsa tamiratının yapılmasını sağlamalısınız. Bu sayede araba satışınızı daha hızlı gerçekleştirebilir ve fiyat düşürmek durumunda kalmazsınız. Ayrıca araç muayenesi yapılmayan ve üzerinde ceza ya da vergi borcu bulunan ikinci el araçlarının satışının gerçekleştirilmediğini de hatırlatalım. Yani araç satmak için ilanı koymadan önce araç muayenesini yaptırmalı ve varsa vergi borçlarını da ödemelisiniz.

Araç Fotoğraflarının Net Bir Şekilde Çekildiğine Emin Olun

Alıcı adayları önce aracınızın fotoğraflarını görecek, ardından aracınızı almak istediğine karar verirse sizinle iletişime geçecek. Siz detayları net bir şekilde görülmeyen, araç hakkında fikir vermeyen fotoğraflar ile bir araç almaya karar verir miydiniz? Bu soruya olumlu cevap verecek insan sayısı oldukça az. Araç fotoğraflarının alıcı adayına doğru fikir vermesi ve alma kararını olumlu etkilemesi açısından çekeceğiniz fotoğraflar oldukça önemli.

Peki, araba satarken fotoğraf nasıl çekilir ya da fotoğraf çekerken nelere dikkat etmelisiniz? Öncelikle aracınızı, fotoğrafları rahat bir şekilde çekebileceğiniz uygun bir yere park etmelisiniz. Alanın çok aydınlık ve karanlık olmamasına dikkat etmelisiniz. Zaman olarak da güneşin dik açıyla gelmediği sabah ya da akşamüstü saatleri fotoğraf çekimi için uygun olabilir.

Aracın hem içini hem de dışını net bir şekilde çekmelisiniz. Dış fotoğrafları çekerken aracın önünden, arkasından ve yanlarından fotoğraf çekmelisiniz. Bu fotoğraflar, aracın tamamının göründüğü fotoğraflar olmalı, ama çok da uzaktan çekilmemeli. Ayrıca dış alandaki -varsa- çizik gibi detayların da fotoğrafını yakından çekmeniz sağlıklı olabilir. Aracın içini çekerken ise gösterge paneli, koltuklar, konsol gibi alanları çekebilirsiniz. Buna ek olarak önden arka koltuk bölümünü, arka koltuktan ise sürücü bölümünü çektiğiniz fotoğraflar da yararlı olabilir.

Araba Satmanın İncelikleri

İlan Bilgilerinin Kısa ve Öz Olmasına Dikkat Edin

İnternetten araba satmak isteyen bazı kişilerin ilanlarında objektiflikten uzak yorumlar yaptığını fark etmişsinizdir. Hem daha profesyonel görünmek hem de alıcı adayının zamanını çalmamak için vereceğiniz bilgiler objektif ve yararlı olmalı.

Başlıkta aracınızın markası, modeli, model yılı ve fiyatını yazabilirsiniz. Kilometre bilgisi, motor hacmi, donanımları, ek özellikleri ve varsa hasar durumuna da detaylarda yer verebilirsiniz. Bunlara ek olarak bakım bilgilerini, varsa ekspertiz raporu sonucunu ve Tramer kaydını da ilan detaylarında paylaşabilirsiniz. Araç hasar kaydı geçmişi hakkında detaylı bilgi veren Tramer sorgulama işlemi hakkında ayrıntılı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Araç Satışından Sonra Ne Yapacaksınız?

Hızlı araba satma taktiklerini anlattık. Umarız ki verdiğimiz önerileri uygulayarak arabanızı hızlı bir şekilde değerinde satabilirsiniz. Peki, yeni bir araç almayı planlıyor musunuz? Cevabınız “Evet” ise bu durumda da bazı noktalara dikkat etmeniz gerektiğini hatırlatalım. Dilerseniz yazımızı okuyarak otomobil seçerken dikkat edilmesi gereken noktaları detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Tabii yeni aracınız ile kendinizi daha güvende hissederek sürüş gerçekleştirmek için araç sigortaları olmazsa olmaz! Yeni aracınızı aldığınızda Kasko Sigortası teklif ve Zorunlu Trafik Sigortası teklif sayfalarımızı ziyaret ederek aracınıza özel fiyat alabilirsiniz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap