Gayrimenkul Alacaklar ve Satacaklar Dikkat: Tapu Harcı Hesaplama

yazar MAPFRE
Tapu Harcı Hesaplama

Bir gayrimenkul almak istiyorsunuz ya da var olan bir gayrimenkulünüzü satmak istiyorsunuz. Bu noktada, planda olmayan bir giderle karşılaşmamak adına hem alıcı hem de satıcı için önemli bir kavram olan tapu harcı hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Gelin şimdi, “Tapu harcı ne kadar?” ve “Tapu harcını kim öder?” gibi soruların yanıtlarını verelim.

Tapu Harcı Nedir?

“Tapu masrafı” olarak da bilinen tapu harcı, beyan edilen satış bedelinin %4’ü oranında olacak şekilde ödenmesi gereken bedeldir. Tapu harcı, gayrimenkulün alım-satımı sırasında bir kez ödenir. Bu bedele ek olarak döner sermaye ve hizmet bedeli de ödenir. 2021 tapu harcı döner sermaye bedeli henüz belli olmasa da bu bedel 2020 yılı için 178,50 TL’dir.

Bu noktada daha az tapu masrafı ödemek için ev satış bedelinin olduğundan daha düşük gösterilmesi gibi durumların, cezai işleme neden olabileceğini not düşmeden geçmeyelim. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, çekilen konut kredisi tutarı ve Tapu Kadastro Müdürlüğüne belirtilen bedelin karşılaştırılması durumunda yanlış beyan yapıldığı öğrenilebilir. Para cezası ile karşılaşmamak için de doğru beyan vermeniz önemlidir.

Tapu Harcını Kim Öder?

Tapu harcı bedeli, taraflarca başka bir karar alınmadıkça alıcı ve satıcı tarafından eşit miktarda ödenir. Yani beyan edilen satış bedelinin %2’si alıcı, %2’si satıcı tarafından ödenir. Fakat alıcı ve satıcı, kendi aralarında anlaştıkları takdirde satış değerinin %4’ü bir taraf tarafından da ödenebilir.

Tapu Harcı Nasıl Hesaplanır?

Şimdi, bir örnekle tapu harcının nasıl hesaplandığını anlatalım:

800.000 TL’ye bir ev alacağınızı varsayalım.

800.000 TL x %4 = 32.000 TL

Bu durumda ödenmesi gereken toplam tapu harcı 32.000 TL’dir. Eğer bu bedel, alıcı ve satıcıdan eşit miktarda tahsil edilecekse ayrı ayrı gayrimenkul alıcısı 16.000 TL, gayrimenkul satıcısı 16.000 TL ödemelidir.

Tapu Harcı Nasıl Hesaplanır

Tapu Harcı Nasıl Ödenir?

Tapu Kadastro Müdürlüğünden SMS ile size bildirilecek olan anlaşmalı bankalara giderek ödemeyi gerçekleştirmeniz mümkün. Bunun yanı sıra online olarak da ödeme yapabilirsiniz. Online tapu harcı ödemesi yapabilmek için size SMS ile iletilen 12 veya 13 haneli seri numarasına ihtiyacınız var. Eğer bu seri numarası size iletildiyse Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesine ya da Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tahsilat sayfasına girerek ödemenizi banka veya kredi kartınızla gerçekleştirebilirsiniz.

Tapu Harcı İndirimi Nedir?

Satış işlemlerinde ödenmesi zorunlu olan bu bedeli daha az ödemek istiyor ve tapu harcı indirimi olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Fakat tapuda beyan edilen satış bedelinin %3’ü oranında ödeme yapma imkânı sunan tapu masrafı indirimi, 31.12.2019 tarihi itibarıyla sona erdi. Dolayısıyla güncel bir indirim bulunmuyor. Dilerseniz Tapu ve Kadastro Müdürlüğü duyurularını takip edip güncel bir gelişme olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Tapu Harcı Ne Kadar

Ev Aldıysanız Yaşam Alanınızı Güvence Altına Almayı Unutmayın

Ev sahibi olmak pek çok insanın hayali. Eğer siz bir ev satın aldıysanız sizin adınıza çok mutluyuz ve sizin de çok mutlu olduğunuzu tahmin ediyoruz. Fakat hayatta bazen ummadığınız bir anda ummadığınız bir durumla karşılaşabilirsiniz. Bir güvenceniz olmadığı takdirde de yaşadığınız durumdan bir çıkış yolu bulamayabilirsiniz. İşte, sigortalar size maddi-manevi güvence sağlayabildikleri için çok önemli! 

Her yıl yenilenmesi zorunlu olan, doğal afetler nedeniyle binada oluşabilecek hasarları teminatlar ve limitler dâhilinde karşılamayı amaçlayan DASK dışında hırsızlıktan sel baskınına kadar pek çok konuda teminat sunabilen Konutlar İçin Çağdaş Güvence Sigortası zor günlerde yanınızda olmak için var! Dilerseniz DASK ve konut sigortası arasındaki farklara yazımızdan göz atabilir ve bu iki sigorta ürününü daha yakından tanıyabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap