Güvenlik İçin Önemli: Bebek Oto Koltuğu Nasıl Seçilir?

yazar MAPFRE
Bebek Oto Koltuğu Nasıl Olmalı

Çocuğunuzun güvenliğini elbette çok önemsiyorsunuz. Hatta bu doğrultuda evde çocuk güvenliğini sağlayacak ipuçlarını hayata geçiriyor, olası bir tehlikeye karşı güvenlik önlemlerini alıyorsunuz. Yaşam alanlarının yanı sıra araç içinde seyahat ederken çocuğunuzun güvenliğini sağlayacak uygulamaları da es geçmemelisiniz. Bu doğrultuda en önemli konu ise elbette ki bebek oto koltukları seçimi! Peki; bebek oto koltuğu nasıl olmalı, bebek oto koltuğu alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Çocuğunuzun Yaşı ve Kilosu Doğrultusunda Karar Verin: Oto Koltuğu Grupları

Karayolları Trafik Yönetmeliğince 150 cm’den kısa ya da 36 kg’dan az çocukların bebek ve çocuk oto koltuklarıyla seyahat etmeleri zorunlu kılınıyor. Oto koltukları ise boy ve kilo doğrultusunda farklı gruplara ayrılıyor. Bazı gruplar, aynı ağırlık ve yaş aralıklarını da içerebiliyor.

  • Grup 0: 0 ila 10 kg arası, 0 ila 12 ay arası
  • Grup 0+: 0 ila 13 kg arası, 0 ila 15 ay arası
  • Grup 1: 9 ila 18 kg arası, 9 ay ila 4 yaş arası
  • Grup 2: 15 ila 25 kg arası, 4 ila 8 yaş arası
  • Grup 3: 22 ila 36 kg arası, 8 ila 12 yaş arası

Oto koltuğu seçiminde gruplar dikkat etmeniz gereken unsurlardan; fakat piyasada satılan bebek oto koltukları sadece bu belirttiğimiz gruplarla sınırlı değil. “Genişletilmiş grup” olarak adlandırılan oto koltukları birden fazla grubu (örneğin Grup 0, Grup 0+ ve Grup 1’i) kapsayabiliyor. Dolayısıyla hangi kilo ve ay/yaş aralığında oto koltuğu tercih edebileceğiniz konusunda oldukça fazla alternatif mevcut. Bütçenizi, oto koltuğunun sahip olması gereken diğer özellikler gibi detayları da göz önünde bulundurarak bir karar verebilirsiniz.

Bebek Oto Koltuğu Seçimi

Yaşı Burada da Önemli: Arkaya Bakan Oto Koltukları ve Öne Bakan Oto Koltukları

Bazı koltukların öne, bazılarının ise arkaya bakacak şekilde konumlandırıldıklarını fark etmişsinizdir. Peki, bu neye göre belirleniyor? Burada çocuğunuzun yaşı ve boyu önemli bir kriter.

Olmasını tabii ki hiç istemeyiz, ama herhangi bir kaza anında bebeğinizin en az şekilde etkilenmesi için 1 yaşına ya da 105 cm boyuna kadar olan bebek oto koltuğu ters şekilde monte ediliyor. Bu sayede bebeğin hassas olan boyun ve başı daha iyi bir şekilde korunabiliyor.

Dolayısıyla Grup 0 ve Grup 0+ oto bebek koltukları kesinlikle araç yönünün tersine bakacak şekilde monte edilmeli. Ayrıca bu gruptaki koltukların ana kucağı olarak kullanılabildiğini de belirtmeden geçmeyelim. Çocuğunuz 12-15 aylığa ya da 105 cm boyunu geçtiğinde ise aracın önüne bakacak şekilde monte edilebilen bir koltuk tercih edebilirsiniz.

Bebek Oto Koltuğu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Güvenliği Onaylı Olsun: Bebek Koltuğunun Sahip Olması Gereken Standartlar

“Hangi oto koltuğunu almalıyım?” sorusunun yanıtını belirleyen etmenlerden bir diğeri ise standartlara uygun bir şekilde üretilmesi. Peki, almayı planladığınız bebek oto koltuğu hangi standartlara uygun üretilmeli?

  • ECE R 44/04: Avrupa Birliği güvenlik standartlarına uyumu gösteriyor. 04, bu standardın son versiyonu olduğunu belirten bir gösterge. Dolayısıyla artık yasal olmayan 01, 02 versiyonları satın almamanızı, 03’ten ise 04’ü tercih etmenizi öneriyoruz.
  • I-Size (UN R 129): Grup ayrımlarını boy doğrultusunda yapan I-Size; daha gelişmiş boyun ve baş koruması sağlıyor ve bunun yanı sıra 105 cm’e kadar olan çocukların koltuklarının ters yöne bakacak şekilde koltuğa oturmasını zorunlu kılıyor. Bu standart ile ISOFIX bağlantısının da zorunlu kılındığını belirtelim. Sabitleme parçaları sayesinde bebek koltuğunu sabitlemeye yardımcı olan ISOFIX hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olmak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Güvenliği Sağlayan Unsurlardan: Bebek Oto Koltuğu Nasıl Sabitlenmeli?

Elbette ki koltuğu aldığınız gibi aracınızın arka koltuğuna koymayacaksınız, güvenlik için koltuğu sabitlemeniz gerek. Açıkçası araçlarda zorunlu hale gelen ISOFIX bağlantısını destekleyen koltuklar bu konuda en güvenlileri. Hiç merak etmeyin; piyasadaki çoğu oto koltuğu bunu destekliyor.

Eğer aracınız eski modelse ve ISOFIX yoksa bu noktada aldığınız oto koltuğunu emniyet kemerine sabitleyebilirsiniz.

Bebek Oto Koltuğu Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli

Bebek Oto Koltuğu Alırken Başka Hangi Özellikler Aranmalı?

Bebek koltuğunda olacak diğer özellikler ise hem güvenli hem de daha konforlu yolculuklar yapmanıza imkân verebilir.

  • Özellikle Grup 0 ve Grup 0+ için 5 noktalı emniyet kemeri oldukça önemli. İleriki dönemlerde 3 noktalı emniyet kemerli koltukları da tercih edebilirsiniz.
  • Darbelere karşı dayanıklılığı test edilmiş ürünleri seçmeye dikkat edin.
  • Çocuğunuz her zaman oturmayacak, bazen seyahat sırasında uyuması da gerekecek. Bu nedenle farklı yatış pozisyonlarını destekleyen ürünleri değerlendirebilrsiniz.
  • Konforlu bir kullanım için dönebilen bebek koltuklarını tercih etmekte de fayda var. Bu sayede siz de arka koltuktayken çocuğunuzun yönünü kendinize göre ayarlayabilir ya da çocuğunuzu araçtan çıkarmanız gerektiğinde bunu daha kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
  • Kumaşı yıkanabilen koltuklar temizliği kolaylaştıran özelliklerden.

Güvenliğiniz İçin Araç Sigortası Yaptırmayı Es Geçmeyin

Bebek oto koltuğu alırken nelere dikkat edilmeli anlattık. Dilerseniz bebek ve çocuklar için araçta güvenlik ipuçlarını anlattığımız yazıya da göz atabilir ve güvenlik konusunda daha ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Elbette çocuğunuzun güvenliği için doğru oto koltuğunu seçmek oldukça önemli. Bu konuda karar verirken önerilerimizin yanı sıra satış danışmanlarından da bilgi almayı ihmal etmemenizi öneririz. Her ne kadar doğru koltuğu seçmek güvenlik açısından olmazsa olmazsa da, trafikte sevdiklerinizi, sizi, hatta trafikteki diğer bireyleri ve araçları kötü sürprizlere karşı teminat altına almak için tek yol değil. Bu nedenle araç sigortanızı da yaptırmayı unutmamalısınız.

Her yıl yenilenmesi zorunlu olan Trafik Sigortası ve aracınızı teminat ve limitler doğrultusunda teminat altına alan Kasko Sigortası ile yolculuklarınız daha güvenli! Dilerseniz yazılarımıza göz atıp kasko yaptırmanın önemi ve Zorunlu Trafik Sigortası avantajları hakkında daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz Zorunlu Trafik Sigortası teklif ve Kasko Sigortası teklif sayfalarımızdan aracınıza özel fiyat bilgisi alabilirsiniz.

Güvenli sürüşler dileriz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap