Daha Güvenli Bir Trafik İçin Gelecek Nesilleri Bilinçlendirmenin Önemi

yazar MAPFRE
Trafikte Güvenliği Sağlamak

Trafikte uyulması gereken onlarca kural, sürüş anında dikkat edilmesi gereken çok sayıda konu var. Üstelik sadece sürücülerin değil, yayaların da trafikte bu kurallara gerekli özeni göstermesi önemli. Hatta trafik kurallarına gereken önemin ve dikkatin verilmesi için dünyada ve ülkemizde her yıl 1-7 Mayıs haftası, Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası olarak kutlanıyor. 

Ne yazık ki bazen anlık dikkatsizlik, bazen küçük sanılan kural ihlalleri beraberinde ciddi can ve mal kayıplarını getirebiliyor. Öyle ki istatistiklere göre yalnızca Mart 2022’de ülke genelinde ölümlü ya da yaralanmalı kazalar dahil olmak üzere toplam 37.227 adet trafik kazası yaşandı. 

Kara yollarında yaşanacak kazaları engelleme konusunda yapılacakların başında ise bireylerin trafik kuralları konusunda bilinçlendirilmesi gelir. Çünkü ne kadar çok trafik kuralı olursa olsun bunlara uyulmadığı sürece kazalar yaşanabilir. Bu nedenle cda geniş kapsamlı projelerin yapılmasının gerekli ve önemli olduğunu söylemek mümkün. 

Bu noktada trafik eğitimi için çok sayıda çalışma yürüten kuruluşlardan biri de vakfımız Fundación MAPFRE. Yürütülen projelerden biri de çocuklarda trafik kuralları hakkında farkındalığı artırabilecek “Şehrin Akıllı Çocukları Projesi”.

Öncelikle Fundacion MAPFRE’yi ı tanıyalım.

Daha Güvenli Bir Trafik İçin Neler Yapılabilir

Fundación MAPFRE Nedir?

Fundación MAPFRE; trafik kazalarının önüne geçmek, kaza ve yaralanma oranını düşürmek gibi konuların yanında eğitim, sağlık, kültür ve sanat alanlarında  toplumun bilincini artırmayı hedefleyen ve kâr amacı gütmeyen bir vakıf. MAPFRE Sigorta iş birliği ve aracılığıyla Türkiye’de COVID-19 ile mücadele, toplumsal gelişim, sağlık teşviki, yol güvenliği ve eğitim gibi konularla ilgili çok sayıda sosyal sorumluluk projesi yürütür. Şehrin Akıllı Çocukları Projesi de yol güvenliği projelerinden biri.

Şehrin Akıllı Çocukları Projesi Nedir, Neyi Amaçlar?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları ve Fundación MAPFRE iş birliğinde, Trafikte Sorumluluk Hareketi kapsamında  faaliyet gösteren Şehrin Akıllı Çocukları Projesi, gelecek kuşaklarda trafik kuralları konusunda bilinç oluşturmayı hedefliyor. 

İlkokul 4. sınıfta okuyan 30 binden fazla çocuğa ulaşmayı hedefleyen Şehrin Akıllı Çocukları Projesi için öğretmenler de projenin önemli destekçilerinden. Bu doğrultuda  1000’den fazla öğretmen; çocukları emniyet kemerinin öneminden trafik işaretlerinin anlamlarına, trafik polislerinin görevlerinden trafikte kazaya sebep olabilecek dikkatsizliklere kadar birçok konuda bilinçlendiriyor. 

10 farklı şehirde 201 okulda çocuklara verilen trafik bilinci temalı bu eğitimlerile  ileride trafikte bilinçli bir kuşak oluşturması hedefleniyor. Böylece geleceğin şehirlerini tasarlayacak bireyler bu bilinçle akıllı trafik çözümleri geliştirecek ve trafikte maddi – manevi hasarlar azalacak. 

Trafikte Güvenliği Sağlamak

Proje Nasıl Uygulanıyor?

Projenin çocuklar için en eğlenceli kısmı, tematik kartlar ile hazırlanılan oyunlar. Çünkü eğitim amacıyla hazırlanan bu kartlar, onları hem eğitiyor hem eğlendiriyor. Bu kartlar trafik kuralları, kazaların önlenmesi, trafik kazalarında hatalı taraflar gibi konularda eğitici rolü üstleniyor. Böylece çocuklar hem eleştirel düşünme yeteneği kazanabiliyor hem de bilgi ve farkındalık düzeyleri artıyor. 

Dilerseniz Şehrin Akıllı Çocukları Projesi web sitesi üzerinden proje ile ilgili daha fazla bilgi alabilir, duyuruları takip edebilirsiniz. 

Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası Kutlu Olsun!

Trafikte yaşanan aksaklıklara, kazalara dur demek ve yolların daha güvenli olmasını sağlamak için gelecek nesilleri ve toplumun her kesimini bilinçlendirmek en etkili ve sürdürülebilir çözümlerden biridir. 

Biz de MAPFRE Sigorta olarak trafik güvenliğinin sağlanmasının hayatımızda ne kadar hayati bir önemi olduğunun farkındayız. Bu noktada Fundacion MAPFRE ile her türlü desteği topluma veriyor, trafik bilincinin artması için gerekli projeleri yürütüyoruz. Daha güvenli bir kara yolu ulaşım ağına sahip olmayı diliyor ve Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftanızı kutluyoruz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap