HGS Ceza Sorgulama Nasıl Yapılır?

yazar MAPFRE
HGS Ceza Sorgulama

“Hızlı Geçiş Sistemi” anlamına gelen HGS, köprü ve otoyollarda bulunan bazı geçiş noktalarında ödenmesi gereken tutarın temassız ve sıra beklemeden iletilmesini sağlayan sistemin adıdır.

HGS abonesi olunduğunda verilen HGS etiketinin ön cama yerleştirilmesi ve geçiş noktalarındaki kamera ve antenlerin bu barkodu algılaması sayesinde geçiş ücreti tahsil edilir. Fakat HGS bakiyenize dikkat etmediğiniz takdirde HGS geçiş ihlali yapmış sayılabilirsiniz ve bu da HGS cezası almanıza neden olabilir. Peki, HGS cezası nasıl sorgulanır, HGS borç ödeme nasıl yapılır?

HGS Geçiş İhlali Nedir?

HGS geçiş noktalarında ödenmesi gereken tutarın HGS bakiyenizde bulunmaması ya da henüz plakanıza kayıtlı bir HGS kartınızın olmaması durumunda, geçiş yaptıktan sonraki 15 gün boyunca geçiş ihlali yapmış sayılmazsınız. Yani “HGS kaçak geçiş süresi ne kadar?” sorunun cevabı 15 gündür.

Fakat 15 gün sona erdiğinde hâlâ kartınıza bakiye yükletmemişseniz ya da araç plakasına kayıtlı bir kart almadıysanız bu durumlarda geçiş ihlali yapmış kabul edilirsiniz.

15 gün öncesine ait ihlalli geçişler için de cezalı HGS ücreti ödemek durumunda kalırsınız. “HGS geçiş ihlali ne kadar?” sorusunun yanıtı ise ödenmesi gereken normal tutarın 4 katıdır.

HGS Geçiş İhlali

HGS Ceza Sorgulama Nereden Yapılır?

Peki, HGS’de aldığınız cezaları nasıl sorgulayabilirsiniz? Bunun için farklı seçenekleriniz mevcut. Gelin, internet üzerinden HGS ihlalli geçiş sorgulama nasıl yapılır, inceleyelim.

  • e-Devlet’ten HGS Ceza Sorgulama Nasıl Yapılır?

HGS cezası sorgulaması için e-Devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. “Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) İhlalli Geçiş Bilgileri Sorgulama” sayfasına tıkladıktan sonra e-Devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı ya da internet bankacılığı bilgilerinizle sisteme giriş yapmalısınız. Ardından gelen sayfada sizden istenilen bilgileri girebilir ve kesilen ceza ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

  • PTT’den HGS Ceza Sorgulama Nasıl Yapılır?

HGS Geçiş İhlali Sorgula” sekmesine tıkladıktan sonra araç plakanızı girerek sorgulama yapabilirsiniz.

  • Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğünden HGS Sorgulama Nasıl Yapılır?

Karayolları Genel Müdürlüğünün internet sitesinde bulunan “Geçiş İhlali Sorgulama” sayfasına gittikten sonra plakanızı ilgili alana bilgilerinizi yazarak kesilen ceza hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

  • HGS Çağrı Merkezi’nden Ceza Sorgulama Nasıl Yapılır?

0850 460 60 60 numaralı çağrı merkezini arayarak aracınızın ihlalli geçiş yapıp yapmadığını ve bu doğrultuda ceza kesilip kesilmediğini öğrenebilirsiniz.

HGS Ceza Ödeme

HGS Ceza Ödeme Nereden Yapılır?

HGS cezalarınızı ödemek için Karayolları Genel Müdürlüğünün internet sitesinde bulunan “Geçiş İhlali Sorgulama” sayfasından yararlanabilirsiniz. Plakanızla sorgulama yaptıktan sonra sayfada bulunan ödeme kutucuklarından istediğiniz cezaları seçip internet üzerinden kolaylıkla ödeme yapmanız mümkündür.

Ayrıca dilerseniz anlaşmalı bankaların; ATM’lerinden, mobil uygulamalarından ve internet bankacılığından da cezanızı ödeyebilirsiniz.

HGS Bakiyesi Nasıl Yüklenir?

Geçiş ihlali yapmamak için HGS bakiye sorgulama işlemini düzenli olarak gerçekleştirmeniz, ihtiyaç olduğunda ise bakiye yükleme yapmanız oldukça önemlidir. PTT’nin “HGS Bakiye Yükleme” sayfasından ya da anlaşmalı bankalardan kartınıza bakiye yükleyebilirsiniz.

Dilerseniz kredi kartı ya da banka kartınızdan otomatik ödeme talimatı vererek HGS kartınızın bakiyesinin bitmesini önleyebilir ve bu sayede HGS geçiş ihlali yapma ihtimalinin önüne geçebilirsiniz.

HGS Bakiye Yükleme

MAPFRE Sigorta Kasko Sigortası ile Yanınızda

İhlalli HGS geçişi, farkında olmadan ihlal ettiğiniz trafik kuralları sebebiyle kesilen trafik cezaları, hatta umarız olmaz ama karşılaşabileceğiniz kazalar… Hepsi planda olmayan harcamalar demek. Peki, MAPFRE Sigorta’dan Kasko Sigortası yaptırıp aracınızı, oluşabilecek hasarlara karşı güvence altına almaya ne dersiniz?

Poliçenizde belirtilen teminatlar ve limitler doğrultusunda güvence sunan Kasko Sigortası hakkında ayrıntılı bilgi almak için “Kasko Yaptırmanın 7 Avantajı” yazımızı okuyabilir, aracınıza özel fiyat teklifi almak için de “Kasko Sigortası Teklifi” sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Güvenli sürüşler dileriz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap