HGS İptal İşlemleri Nasıl Yapılır?

yazar MAPFRE
HGS Nasıl İptal Edilir

Trafiğe çıkan her aracın belli başlı giderleri olduğunu hepimiz biliyoruz. MTV, her yıl yenilenmesi zorunlu olan Trafik Sigortası, aracınızın bakım masrafları… Bunlar dışında trafikte bazı noktalarda ödemeniz gereken ücretler de bu giderler arasında yer alabilir. Mesela HGS. Tabii bazen HGS yaptırmak kadar HGS’yi iptal ettirmek de gerekli olabilir.

Peki, HGS iptal ettirmek hangi durumlarda gerekli, HGS iptali nereden yapılır? İşte, HGS iptali ile ilgili merak ettiklerinizin cevapları!

HGS Nedir?

“Hızlı Geçiş Sistemi” anlamına gelen HGS, köprü ve otoyollardaki bazı geçiş noktalarında belirli bir tutarın sıra beklemeden, temassız bir şekilde ödenmesini sağlayan sisteme verilen isimdir. Fakat geçiş için alınan kart da HGS olarak bilinir.

Bu sistemde aracın camına konumlandırılan barkod ve araç, geçiş noktalarındaki antenler ve kameralar sayesinde algılanır. Ardından geçiş ücreti, barkodun bağlı olduğu HGS hesabından (Bu hesaba bakiye yüklemesi yapılır.) tahsil edilir. HGS’nin en büyük faydalarından biri, ödeme noktalarında sıra beklemeyi ve dolayısıyla trafikteki yoğunluğu önlemesidir.

HGS Nedir

HGS Nereden Alınır?

Eğer HGS kartına sahip değilseniz ve kart almak istiyorsanız bu işlemi gerçekleştirebilmek için farklı seçenekleriniz mevcut. PTT şubelerinden, anlaşmalı bankalardan ya da anlaşmalı benzin istasyonlarından HGS etiketi almanız mümkün. Tabii bu işlemi gerçekleştirebilmek için kimlik ve araç ruhsatına ihtiyaç olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

HGS Bakiye Sorgulama Nasıl Yapılır? HGS Nasıl Doldurulur?

Ücretli yollardan geçiş yaparken HGS kartınızda bakiye olması gerekir. Eğer kartınızda yeterli bakiye yoksa 15 gün içerisinde kartınıza yükleme yapmalısınız. Aksi takdirde tebligat alarak geçiş ücretini cezalı şekilde ödersiniz. Peki, HGS bakiye sorgulama ve HGS dolumu nasıl yapılır?

HGS bakiye öğrenme işlemi için 444 1 778 ya da 0580 460 60 60’ı arayabilirsiniz. Bunun yanı sıra e-Devlet HGS sayfasından veya PTT web sitesinden ya da müşterisi olduğunuz bankanın internet sitesi veya mobil uygulamasından sorgulama yapabilirsiniz.

HGS bakiye yüklemesi için PTT veya banka şubelerine, anlaşmalı noktalara gidebilir ya da PTT veya banka mobil uygulamalarından yardım alabilirsiniz. Ayrıca bakiye bitmesi gibi durumlarla karşılaşmamak ve sürekli bakiye sorgulama işlemi yapmamak için müşterisi olduğunuz anlaşmalı bankadan otomatik ödeme talimatı da verebilirsiniz.

HGS Nasıl İptal Ettirilir

HGS Nasıl İptal Ettirilir?

Aracın satışı gibi durumlarda HGS iptali yaptırmanız gerekir. Peki, HGS iptal edilmezse ne olur? HGS’nin iptal edilmemesi halinde aracınızın yeni sahibinin HGS etiketiyle kaçak geçiş yapması söz konusu olabilir. HGS sizin adınıza kayıtlı olduğu için de cezai işlemle karşı karşıya kalabilirsiniz. İşte, tam da bu noktada “HGS nasıl iptal edilir?” sorusunun cevabı önemli. HGS iptali için izlemeniz gereken adımlar, HGS etiketini nereden aldığınıza göre değişebilir. Bu arada iptal öncesinde herhangi bir kaçak geçiş cezası varsa ödemeyi ihmal etmemelisiniz.

  • PTT’den Alınan HGS Nasıl İptal Edilir?

Kimliğiniz ya da sürücü belgeniz ve araç ruhsatıyla PTT şubesine gidip size verilen formu doldurduktan sonra HGS iptalinin gerçekleştirilmesini sağlayabilirsiniz. Kart içerisindeki bakiyeyi bir ay sonra PTT’den alabilir ya da bu bakiyenin yeni HGS etiketine transfer olmasını sağlayabilirsiniz.

  • Bankadan Alınan HGS Nasıl İptal Edilir?

Bankadan alınan HGS’lerin iptali için HGS’yi aldığınız bankanın bir şubesine giderek ya da dilerseniz bankanın müşteri hizmetlerini arayarak işlemi gerçekleştirebilirsiniz. HGS’deki bakiye ise birkaç gün içerisinde banka hesabınıza aktarılacaktır.

  • Anlaşmalı Noktalardan Alınan HGS Nasıl İptal Edilir?

Eğer HGS’yi petrol ofisi gibi anlaşmalı bir noktadan almışsanız bu durumda anlaşmalı satış noktasının müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz. Tabii bu noktada OPET, Shell gibi anlaşmalı noktaların PTT ile iş birliği yaptığını belirtelim. Dolayısıyla PTT’den de iptal işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

HGS Bakiye Sorgulama

Beklenmedik Durumlara Karşı Güvence Oluşturmak Kasko Sigortası ile Mümkün

Bahsettiğimiz gibi araç değişimi söz konusuysa herhangi bir tatsız sürprizle karşılaşma ihtimalini ortadan kaldırmak için HGS iptalini yaptırmanız gerekir. Fakat elbette söz konusu trafik olduğunda ne yazık ki karşılaşabileceğiniz tatsız durumlar bununla sınırlı kalmaz. Aracın çalınmasından kaza nedeniyle oluşabilecek hasarlara, aracın yanmasından sel nedeniyle oluşabilecek hasarlara kadar pek çok beklenmedik durumla karşılaşabilirsiniz.

İşte, bu ve bunun gibi risklere karşı aracınızı Kasko Sigortası ile güvence altına almanız, oluşabilecek hasarların poliçenizde belirtilen teminatlar ve limitler dâhilinde karşılanmasını sağlar. Dilerseniz bu araç sigortası ürünü hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için kasko yaptırmanın avantajlarını anlattığımız yazımızı okuyabilir ve ardından aracınıza özel kasko fiyat bilgisini teklif sayfamızdan alabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap