Yeni Başlayanlar İçin Güvenli Karavan Sürme İpuçları

yazar MAPFRE
Yeni Başlayanlar İçin Güvenli Karavan Sürme İpuçları

Karavanla seyahat etmek, karavan yaşamını deneyimlemek pek çok insanın hayallerinden biriydi. COVID-19 pandemisi nedeniyle daha izole tatillerin tercih edilmesi ise karavan hayallerinin belki de planlanandan daha erken gerçekleşmesini sağladı. Hatta karavan kiralayanların yanı sıra karavan satın alanların sayısı da bir hayli arttı. Bu arada eğer karavan kiralamak istiyor ve karavan kiralarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini merak ediyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.

İster karavan sahibi olun ister karavanı kiralamış olun, karavan kullanmaya yeni başladıysanız dikkat edilmesi gereken noktaları es geçmemenizi öneririz. Peki, karavanı güvenle sürmek için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Araç Hakkında Ayrıntılı Bilgi Alın

Hız limitlerine uygun bir şekilde sürüş gerçekleştirmek ve trafik kurallarına uymak tabii ki güvenlik için olmazsa olmaz. Fakat bunun yanı sıra aracın özelliklerini ve hangi özelliği nasıl aktif hale getireceğinizi bilmek, sürüş sırasında dikkat etmeniz gereken hususlar hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemli. Bu sebeple kiralama yapacağınız firmanın yetkilileri ve aynı model aracı kullanan karavan sürücüleri ile bilgi alışverişi yapabilirsiniz.

Araca Alışmak İçin Kısa Sürüşler Gerçekleştirin

Bilmek önemli, ama deneyimlemek de şart! Yeni bir araca sahip olduğunuz ilk dönemleri düşünün. Bu süreçte araca alışmak, sunduğu yol görüşünü benimsemek için belirli bir zamana ihtiyacınız olabilir. Aynı durum karavanlar için de geçerli!

Bildiğiniz gibi karavanlar, motokaravan ve çekme karavan olmak üzere ikiye ayrılıyor. Motokaravanlarda aracın sahip olduğu yükseklik doğrultusunda hakimiyet, çekme karavanlarda ise hareket alanı doğrultusunda sürüş yapmaya alışmak gerekiyor. Dolayısıyla hangi tip karavanı tercih ederseniz edin, öncelikle bu farklı deneyimleri benimsemeniz şart. Bu alışma sürecini uzun yolda deneyimlemek ise oldukça zorlayıcı olabilir.

  • Bu nedenle araca alışma aşamasını daha güvenli bir şekilde gerçekleştirmek için trafiğin az olduğu saatlerde, yoğunluğun az olduğu yollarda, en uygun şartları sunan hava koşullarında sürüşler yapabilirsiniz.
  • Çok engebeli ve kavisli olmayan alanlarda sürüş yapmak da yeni başlayanlar için karavan sürme tüyolarından biri.
  • Çekme karavan kullanıyorsanız kavşaklarda dönüş yaparken daha geniş bir açı ile dönmeyi unutmamalısınız. Ayrıca ışık, yokuş aşağı sürüş gibi frene basmanız gereken durumlarda olması gerekenden daha erken fren kullanarak arkadaki ek aracın dengenizi bozmasını önleyebilirsiniz.
İlk Kez Karavan Kullanacaklara Öneriler

Aracın Kapasitesi Doğrultusunda Yükleme Yapın

Karavanlar aynı zamanda yaşam alanı olan motorlu araçlardır. Bunu göz önünde bulundurarak geniş bir ihtiyaç listesi hazırlayabilir ve seyahatinizde size gerekli olabileceğini düşündüğünüz şeyleri yanınıza almayı isteyebilirsiniz. Ama bu, karavanınızı fazla doldurmanıza ve hem sürüş deneyiminde zorlanmanıza hem de ehliyetle ilgili sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Peki, hangi ehliyet sınıfında kaç kg sınırlaması mevcut?

Motokaravan kiralayacaksanız B sınıfı ehliyetle yüklü ağırlığı 3.500 kg’yi geçmeyen araçları kullanabilirsiniz. Eğer çekme karavan kullanıyorsanız 750 kg altındaki araçları B, C, D ehliyet sınıfları ile sürebilirsiniz. Bu sınırı aşıyorsanız BE, CE, DE ehliyet sınıflarına ihtiyacınız var. Kullanacağınız aracın ideal yükleme ağırlığını öğrenmek için kiralama yapacağınız firmadan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Dar Alanlara Park Etmekten Kaçının

Karavan kullanmaya yeni başlayanları zorlayan şeylerin başında park yapmak geliyor. Özellikle çekme karavan kullananlar bu süreçte zorlanabiliyor. Karavanları park ederken geniş alanlar tercih etmek, herhangi bir kazaya sebep olmamak için son derece önemli. Hatta karavan kamp alanlarını tercih ederek hem park işlemini daha pratik bir şekilde gerçekleştirebilir hem de bu alanlarda karavan kültürünü hakkıyla yaşayabilirsiniz!

Bu arada dilerseniz araç park etme tüyoları yazımızı okuyarak pratik park için ipuçları alabileceğinizi belirtmeden geçmeyelim.

Karavan Sürerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yola Çıkmadan Önce Güvenceniz Olduğuna Emin Olun

Herkes uzun süredir planladığı tatilin hiçbir sorunla karşılaşmadan yaşanmasını ister. Fakat ne yazık ki hiç beklemediğiniz bir anda sizi zor durumda bırakacak bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz. Eğer bir güvenceniz varsa da başınıza gelebilecek tatsız sürprizlere karşı hazırlıklısınız demektir. İşte, MAPFRE Sigorta da ürünleri ile bu konuda yanınızda olmaya hazır!

Seyahatlerde hem sağlığınız hem de aracınızla ilgili sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Yaşanabilecek acil sağlık sorunlarının tedavisi sırasında oluşan giderleri teminat ve limitler dâhilinde karşılayan yurt içi ve yurt dışı seyahat sağlık sigortaları yararlanabileceğiniz ürünlerden!

Aracınızla ilgili oluşabilecek sorunlara çözüm bulmak için ise Kasko Sigortası size yardımcı olabilir. Araç sahibiyseniz Zorunlu Trafik Sigortası’na ek olarak Kasko Sigortası da yaptırmayı ihmal etmemenizi öneririz. Eğer karavanı kiraladıysanız kiralama yaptığınız firmadan aracın sigortası olup olmadığına dair bilgi almalısınız. Dilerseniz “Neden kasko yaptırmalıyım?” sorusunun yanıtını almak ve kasko avantajlarına göz atmak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Şimdiden keyifli yolculuklar dileriz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap