2024 Araç Muayene Ücretleri

yazar MAPFRE
arac-muayene-ucretleri

Araç muayenesi, trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz araçların yolcu ve trafik güvenliği açısından uygun olup olmadığını denetleyen bir uygulamadır. Düzenli olarak yapılması gereken araç muayenesinin aksatıldığı ve muayenesiz araç kullanıldığı durumlarda ise para cezası, hatta aracın trafikten men edilmesi söz konusu olabiliyor. Peki, her tip araç için belirli aralıklarla yapılması zorunlu olan bu muayenenin ücretleri 2024 yılında ne kadar?

İşte, 2024 araç muayene bedeli hakkında merak ettiklerinizin cevapları:

Araç Muayene Ücretleri Neye Göre Belirleniyor?

Araç muayene fiyat listesi, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından belirleniyor. Ödenmesi gereken tutar ise araç tiplerine göre farklılık gösteriyor. Örneğin bir motosiklet sahibiyseniz araç muayene hizmeti için ödemeniz gereken tutar, bir otobüs sahibine göre daha az oluyor. 

Araç muayene ücretini etkileyen bir diğer unsur ise muayene gecikme cezası. Araç muayene zamanının geçirilmesi halinde, geciken her ay için muayene bedelinin üzerine, ödenmesi gereken bedelin %5’i oranında bir ekleme gerçekleştiriliyor. Muayene süresinin bir gün bile geçirilmesi, %5’lik gecikme bedelinin tutara eklenmesi için yeterli. Muayene ücretinin artmasına sebep olan bu durumun yaşanmaması için düzenli olarak araç muayenesinin yapılması oldukça önemli. 

2024 Yılında Araç Muayene Ücretleri Ne Kadar?

Her yıl düzenlenen araç muayene ücretleri, 2024 yılı için %58,46 olarak açıklanan yeniden değerleme oranına göre artış gösterdi. Bu fiyat artışıyla birlikte 2024 yılında araç muayene fiyatları şu şekilde:

  • Traktör (römorklu, römorksuz), motosiklet ve motorlu bisiklet: 927,60 TL
  • Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork: 1.821,60 TL
  • Otobüs, kamyon, çekici ve tanker: 2.462,40 TL

En çok merak edilen konulardan birinin de egzoz muayene ücreti olduğunu biliyoruz. 2023 yılında 180 TL olan egzoz muayene bedeli 2024 yılında 256 TL oldu. Bu arada muayene öncesi işinizi kolaylaştıracak egzoz emisyon ölçümü hakkında bilmeniz gerekenlere yazımızdan ulaşabileceğinizi de belirtmeden geçmeyelim.

arac-muayene-fiyatlari

Ne Zaman Araç Muayenesi Yaptırmalısınız?

Hem trafikte araç güvenliğinden emin bir şekilde yolculuk yapabilmek hem de muayenesiz araç kullanımı nedeniyle trafik cezası almamak için araç muayenesinin ne zaman yapılması gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Araç tiplerine göre rutin muayene zamanları şu şekilde:

  • Hususi/Resmi otomobiller: İlk 3 yaş sonrası her 2 yılda bir kere
  • Lastik tekerlekli traktörler: İlk 3 yaş sonrası her 3 yılda bir kere
  • Diğer motorlu araçlar (taksi, kamyon, otobüs vb. ticari araçlar) ve yukarıdaki sınıflara girmeyen diğer tüm araçlar: 1 yaş sonrasında her yıl bir kere
  • İki ve üç tekerlekli araçlar (motosiklet ve motorlu bisikletler): İlk 3 yaş sonrası her 2 yılda bir kere 
  • Römorklar ve yarı römorklar: İlk 1 yaş sonrası her yıl 1 kere 

Araç Muayene Ücreti Nasıl Ödeniyor?

Muayene ücretlerinin ödemesi, araç muayenelerinin gerçekleştirildiği TÜVTÜRK istasyonlarında yapılıyor. Ödemeler; nakit, kredi kartı ve banka kartı ile yapılabiliyor.

Şehrinizdeki muayene istasyonlarının nerelerde olduğunu ve iletişim bilgilerini öğrenmek için TÜVTÜRK araç muayene istasyonları listesini inceleyebilirsiniz.

arac-muayene-fiyat-listesi

Araç Sigortaları ile Sevdiklerinizi ve Aracınızı Güvence Altına Alın

Araç bakım muayenesini zamanında yaptırarak aracınızda var olan ama haberdar olmadığınız bir sorunu erkenden öğrenebilir ve bu doğrultuda gerekli tamiri yaptırabilirsiniz. Araç muayene uygulamaları hem sizin hem de trafikteki diğer araç sahiplerinin güvenliği için oldukça önemlidir. Bu nedenle araç bakım muayenesini yaptırmayı asla aksatmamanız gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Her ne kadar araç muayeneleri, trafikte karşılaşma ihtimali olan kötü sürprizlere karşı önlem alma konusunda önemli olsa da trafikte ne zaman, ne gibi bir durumla karşılaşacağınızı bilmek tabii ki zor. Umarız başınıza gelmez ama bir çekici hizmetine ihtiyaç duyabilir, aracınızın çalınması gibi bir durumla karşı karşıya kalabilir ya da hasar oluşan bir kazaya dâhil olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda maddi ve manevi güvence oldukça önemlidir. Aracınızı, birlikte seyahat ettiğiniz sevdiklerinizi, hatta trafikteki diğer araç ve yolcuları güvence altına alabilmeniz için ise MAPFRE Sigorta, araç sigortaları ile yanınızda!

Dilerseniz hemen online olarak Kasko Sigorta teklifi alabilir ve trafiğe güvenle çıkmak için önemli bir adım atabilirsiniz. Bunun yanında araç sigortaları olan ve birbirleri ile sıklıkla karıştırılan trafik ve kasko sigortasının farklarını öğrenmek için de yazımıza göz atabilirsiniz.

İyi yolculuklar dileriz!

MAPFRE Sigorta 

Benzer Yazılar

Yorum Yap