Ruhsatsız Evlere DASK Yapılır mı? Hangi Binalar DASK Yaptıramaz?

yazar MAPFRE
Ruhsatsız Evlere Dask Yapılır Mı

Hepimiz haklı olarak güvenli yapılarda yaşamak istiyoruz. Bir yapı projesinin inşaya uygun olup olmaması ise bu doğrultuda oldukça önemli bir kriter. Yapı ruhsatı olarak bilinen inşaya uygunluk durumu, binanın deprem gibi doğal afetlere karşı güvenilirliği, hatta doğal afetlere karşı güvence oluşturma konusunda bile belirleyici olabilir. Peki, ruhsatsız eve deprem sigortası yapılır mı?

Ruhsatsız Eve Zorunlu Deprem Sigortası Yaptırılabilir mi?

DASK olarak da bilinen Deprem Sigortası isteğe bağlı bir sigorta türü değildir. Ev sahiplerinin her yıl yenilemesi gereken Zorunlu Deprem Sigortası, binada deprem nedeniyle oluşabilecek hasarları poliçede belirtilen limitler ve teminatlar doğrultusunda karşılamayı amaçlar.

Fakat bazı yapılara Zorunlu Deprem Sigortası yaptırılamaz. Ayrıca ruhsatı ve imar izni olmayan yapılar kaçak olarak kabul edildiğinden bu tip binalara da DASK yapılamaz. Zorunlu Deprem Sigortası işlemlerinin yapılması için öncelikle binanın imar onayının alınması gerekir.

DASK Kapsamı Dışındaki Binalar Nelerdir?

Ruhsatsız binaların yanı sıra bazı yapılar da DASK tarafından güvence altına alınmaz. Zorunlu Deprem Sigortası kapsamı dışında kalan binaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İnşası tamamlanmamış yapılar
  • Mühendislik hizmeti olmadan inşa edilen projeler
  • Yıkılmasına karar verilen binalar
  • Kolonları kesilen ya da benzer yöntemlerle güçsüz kılınmış binalar
  • Köy nüfusuna kayıtlı olan kişilerin yapmış olduğu köy binaları
  • Kamu binaları ve bağımsız alanlar
  • Tamamen ticari amaçla kullanılan iş hanları ve iş merkezleri
  • Tapuda kaydı bulunmayan tüm yapılar
Hangi Binalara Dask Yapılmaz

DASK Yaptırılmazsa Ne Olur?

DASK, deprem ve depremden sonra bu doğal afet nedeniyle oluşabilecek hasarları azami teminat tutarını geçmeyecek şekilde karşılamayı amaçlar. Zorunlu Deprem Sigortası yapılmadığı ya da yenilenmediği takdirde ise deprem nedeniyle oluşabilecek hasarlar karşılanmaz. Dolayısıyla DASK’ın olmadığı yerde maddi güvencenin de olmadığını söyleyebiliriz. Kısacası DASK yaptırmak, deprem sebebiyle yaşayabileceğiniz hasar gibi durumlara karşı avantaj sağlar. Dilerseniz Zorunlu Deprem Sigortası’nın avantajlarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Bunun yanı sıra Zorunlu Deprem Sigortası poliçeniz olmadığı takdirde tapu işlemlerini gerçekleştiremez; doğal gaz, su, elektrik gibi abonelik işlemlerini yapamazsınız. Ayrıca konut kredisi kullanmak için de DASK poliçesi şartı aranır. Poliçeniz bittiğinde de bu tarz sorunlar yaşayabilirsiniz.

Bunları yaşamak istemiyorsanız var olan DASK poliçenizin bitiş tarihini öğrenmeniz faydalı olabilir. İnternetten kolaylıkla DASK poliçesi sorgulama işlemini yapabilirsiniz. “DASK poliçesi nasıl sorgulanır?” sorusunun cevabı için yazımızı okuyabilirsiniz.

Dask Yaptırılmazsa Ne Olur

DASK İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Zorunlu Deprem Sigortası poliçesini oluşturabilmek için bazı belgelere ihtiyacınız vardır. Peki, bu belgeler neler?

  • Sigortalının kimlik bilgileri (adı, soyadı, T.C. kimlik numarası)
  • Sigortalının ikamet adresi
  • Sigortalının cep telefonu numarası
  • Sigortalanacak konutun açık adresi
  • Konut bilgileri (inşa yaşı, kat sayısı, yapı tarzı, hasar durumu, brüt yüz ölçümü)
  • Konutun tapu bilgileri

Zorunlu Deprem Sigortası Fiyatları Ne Kadar?

DASK poliçe fiyatları pek çok kriterin değerlendirilmesiyle belirlenir. Binanın yapı tarzı, bina yaşı, binadaki kat sayısı, meskenin yüz ölçümü, binanın bulunduğu il, ilçe gibi konum bilgileri ve bu konumun deprem risk durumu gibi detaylar bu doğrultuda belirleyicidir. Yani her bina için verilen teklif farklı olabilir.

Dilerseniz “DASK Teklifi” sayfamızı ziyaret ederek Zorunlu Deprem Sigortası fiyat bilgisi alabilir ve Zorunlu Deprem Sigortası sayfamızı ziyaret ederek bu sigorta ürünümüz hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Hangi Binalar Dask Yaptıramaz

Oturduğunuz Evin Güvenliğinden Emin Olun

Zorunlu Deprem Sigortası sayesinde deprem sebebiyle oluşabilecek maddi hasarları karşılayabilirsiniz. Bu oldukça önemli olsa da can güvenliğinizi sağlamak için bundan daha fazlasını yapmanız gerekebilir. Hasarlı binalarda yaşamamak ise yapmanız gereken öncelikli şey! Peki, evinizin depreme karşı dayanıklı olup olmadığını nasıl bileceksiniz? Bunun için yetkili kuruluşların yaptığı deprem dayanıklılık testi oldukça büyük önem taşıyor, fakat binanızdaki bazı durumlar da bu konuda size fikir verebilir. “Binanın depreme dayanıklı olduğu nasıl anlaşılır?” sorusunun yanıtını almak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap