Trafik Sigortası Tavan Fiyatı Hesaplama

yazar MAPFRE
Trafik Sigortası Tavan Fiyatı

Zorunlu Trafik Sigortası; bir kaza sonucu bir kimsenin ölümünden veya yaralanmasından veya bir şeyin zarara uğramasından sorumlu olan araç sahibinin, Karayolları Trafik Kanununa göre üzerine düşen hukuki sorumluluğu, zorunlu sigorta limitleri doğrultusunda temin eden sigorta ürünüdür. Trafiğe çıkan her aracın, trafik sigortası yaptırılması ve her yıl yenilemesi yasalarla zorunlu tutulmuştur. Sigorta yaptırmadığınız ve bu şekilde aracınızla trafiğe çıktığınız durumda ise trafik cezası ile karşılaşabilirsiniz. Tabii bu durum karşısında, trafik sigortasının fiyatları ve bu sigorta ürünü hakkında merak ettiğiniz başka konular olması gayet normal. Şimdi, onlardan birini açıklayacağız: Zorunlu Trafik Sigortası tavan fiyatı!

Trafik Sigortası Tavan Fiyatı Ne Demek?

Tavan fiyatlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından aracın kayıtlı olduğu şehre, araç türüne (otomobil, taksi, minibüs vb) ve hasar basamağına göre belirlenen ve sigortalı bazında değişiklik gösteren maksimum primlerdir.

Hasar Basamağı Nedir?

“Trafik sigortası tavan fiyatı nasıl hesaplanır?” sorusunda hasar basamağının önemli bir yer tuttuğundan bahsettik. Peki, nedir bu hasar basamağı?

Trafik Sigortası fiyat hesaplaması yapılırken sigortalının kaza geçmişi oldukça önemli. Hasar basamağı da aslında sürücülerin kaza geçmişleri doğrultusunda sınıflandırılmasını ifade ediyor.

1’den 7’ye kadar numaralandırılmış yedi farklı hasar basamağı bulunuyor. İlk defa sisteme giren bir sigortalı 4. basamaktan başlıyor.

Sigortalı, her bir hasarsız yıl için bir üst kademeye yükseliyor. 4. basamaktan yukarıya doğru çıkıldığında indirimler başlıyor. Dolayısıyla 7. basamaktaki sigortalılar en indirimli grubu oluşturuyor.

Tabii bunun tam tersi de mümkün; hasar oluşan yıllarda alt basamaklara düşüş söz konusu olabiliyor. Basamak düşüşü hasar adedine göre hesaplandığı için kaza yapmamaya dikkat etmek gerekiyor. Diğer bir deyişle, aynı yıl birden çok hasar gerçekleşmesi durumunda, hasar adedi doğrultusunda birkaç basamak aşağı düşülmesi söz konusu olabiliyor.

4. basamakta olan bir sürücüden örnek vermek gerekirse: 

Hasarsız bir yıl geçirdiyseniz bu durumda 5. basamağa çıkabiliyor ve hasarsızlık indirimi alabiliyorsunuz. Eğer tam tersi geçerliyse yani bir hasar söz konusuysa 3. basamağa iniyor ve bu durumda trafik sigortası prim artışı uygulanıyor. Eğer aynı yıl iki hasarınız var ise 4. basamaktan 2. basamağa inebiliyorsunuz.

Basamak uygulaması ile ilgili detaylı bilgi almak için Zorunlu Trafik Sigortası hesaplama ile ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

Zorunlu Trafik Sigortası Tavan Fiyatı

Zorunlu Trafik Sigortası Tavan Fiyatı Nasıl Hesaplanır?

Tavan fiyatları; aracın kayıtlı olduğu şehir, hasar basamağı ve araç türüne göre aylık olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirleniyor. Ayrıca, enflasyona göre de yıl içinde güncellenebiliyor. Bu nedenle aracınıza özel, en sağlıklı tavan fiyat bilgisini, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi internet sitesinde bulunan “Trafik Sigortası Azami Brüt Primleri” dokümanından alabilirsiniz.

Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmak Artık Çok Kolay

Umarız başınıza gelmez, ama bir kaza durumunda zarar verdiğiniz araç ya da yolcuları güvence altına almanızı sağlayan ve oluşan giderleri teminatlarla limitler kapsamında karşılamayı amaçlayan trafik sigortasını yaptırmanın oldukça önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Peki, aracınıza özel trafik sigortası fiyatını nasıl öğreneceksiniz? Online olarak Zorunlu Trafik Sigortası teklifi almak çok kolay! Tek yapmanız gereken, sitemize girip sizden istenen bilgileri girmek. Ardından aracınıza özel olarak “Zorunlu Trafik Sigortası fiyatları ne kadar?” sorusunun cevabını alacaksınız. Dilerseniz size en yakın acentemiz ile de görüşebilir ve aklınızdaki soruları sorarak prim tutarları hakkında ayrıntılı bilgi alabilir, hatta hemen poliçenizi oluşturabilirsiniz.

Trafik sigortasının trafikteki diğer araç, sürücü ve yolcuları güvence altına aldığından bahsettik. Peki, aracınızla ilgili kötü bir sürprizle karşılaşırsanız ne olacak? İşte, Kasko Sigortası bu konuda size yardımcı oluyor! Dilerseniz yazımızdan kasko yaptırmanın avantajlarına göz atabilir ve aynı zamanda internet sitemizden ücretsiz olarak kasko fiyat teklifi alabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap