“Podcast Nasıl Yapılır?” Diyenlerin İzlemesi Gereken 6 Adım

yazar MAPFRE
Podcast Nasıl Yapılır

Podcast’ler son birkaç yıldır revaçta olsa da son yıla damgasını vurdu diyebiliriz. Hemen her konuda podcast üretildiğini fark ettiğinizin ve sizin de ilgi alanınıza hitap eden podcast’leri dinlerken keyif aldığınızı tahmin e. Eğer artık sadece bir dinleyici olmak istemiyorsanız ve hayalinizde podcast yayıncısı olmak varsa aklınızda “Podcast kaydetmeye nasıl başlarım, podcast için ne gerekli, podcast nasıl yüklenir?” gibi sorular oluşmuş olabilir. O halde size yardımcı olalım. İşte, podcast yayınına başlamadan önce yapmanız gerekenler ve podcast kaydı için ihtiyacınız olanlar:

Başlamadan Önce: Podcast Nedir?

Adına aşina olsanız da “Podcast ne demek?” sorusunun yanıtını merak ediyor olabilirsiniz. Podcast, “iPod” ile “yayın” anlamına gelen “broadcast” sözcüğünün bir araya gelmesiyle oluşan bir kelime. iPod’un bu kelimede yer almasının nedeni ise bu yayıncılık akımının iPod’da içerik yayımlanmasıyla başlaması.

1. Podcast Formatınızı Belirleyerek İşe Başlayın

Podcast, ses kaydı alarak bu kaydı istediğiniz zaman dilediğiniz platformda paylaşma imkânı sunuyor. Tabii podcast yayımlamaya başlamadan önce yapmanız gereken en önemli şeylerden biri, programınızın amacını belirlemek. Örneğin bilgisayar oyunlarının tanıtımı üzerine mi bir program yapmak istiyorsunuz, yoksa amacınız blog’unuzda yazdığınız yazıları seslendirmek mi? Teknolojik gelişmeleri mi değerlendirmeyi mi amaçlıyorsunuz, yoksa bu yayınları bir arkadaşınızla yapıp sadece eğlenmek ve eğlendirmek mi istiyorsunuz? Buna karar verdikten sonra programın ismine, giriş müziğine ve podcast kanalınızın kapak fotoğrafına da karar vermelisiniz. Telifsiz müzik kitaplıklarından giriş müziğinizi bulabilirsiniz. Kanalınızın kapak fotoğrafı için ise bir tasarımcıdan yardım almanız gerekebilir.

Podcast Kaydetmeye Nasıl Başlarım

2. Podcast Kaydı İçin Gerekli Ekipmanları ve Yazılımları Edinin

Kabul edelim; içeriğiniz ne kadar iyi olursa olsun, ses kalitesi kötü olan bir içeriği kimse dinlemek istemez. Bu nedenle podcast yayınına başlamadan önce podcast için gerekenlere sahip olmanız gerekiyor.

Podcast İçin Gerekli Ekipmanlar Nelerdir?

  • Bilgisayar ya da tablet: Ses dosyalarının kaydedilebilmesi, ardından yüklenebilmesi için olmazsa olmaz.
  • Mikrofon: USB girişli ve XLR bağlantılı olmak üzere iki çeşit mikrofon mevcut. Başlangıçta USG girişli mikrofonları kullanabilirsiniz.
  • Ses kaydı almak için bir yazılım: Garageband, Audacity, Anchor gibi ücretsiz programları kullanarak podcast yayıncılığına başlayabilirsiniz. Adobe Audition, ProTools gibi ücretli yazılımları ise podcast yayıncılığının ileriki adımlarında tercih edebilirsiniz.
  • Mikrofon süngeri: Sesin yankılanmasını engellemek, sesin patlamasını önlemek ve ses kaydını daha net bir şekilde alabilmek için mikrofon süngerlerinden yararlanabilirsiniz.
  • Mikrofon tutacağı: Mikrofonları pratik bir şekilde kullanabilmek için mikrofon tutacaklarından yardım alabilirsiniz.
  • Kulaklık: Kayıtta sesinizin nasıl duyulduğunu öğrenebilmek için oldukça yardımcı bir ürün.
  • Ses kartı ve mikser: XLR bağlantılı mikrofon kullandığınızda ihtiyacınız olan ürünler. Eğer USB girişli mikrofon kullanmak istiyorsanız bunlara ihtiyacınız yok demektir.
  • Ses kayıt cihazları: Dilerseniz mikrofon yerine ses kayıt cihazlarından da yararlabilir ve bir yazılıma ihtiyaç duymadan kayıt yapmak için bu alternatifi değerlendirebilirsiniz.

Eğer podcast’i bir arkadaşınızla uzaktan kaydedecekseniz bu aşamada Skype’a ekleyebileceğiniz ücretsiz bir program olan Callnote’u tercih edebilirsiniz. Diğer bir seçenek ise son günlerde adını sıkça duyduğumuz ve yine ücretsiz olan Anchor uygulaması ile kayıt almak.

Podcast İçin Gerekli Ekipmanlar

3. Podcast’inizi Platformlara Yükleyin

Podcast’inizin konusunu belirlediniz, kayıt almak için gerekli ekipmanlara sahip oldunuz ve kaydınızı aldınız. Şimdi, kaydettiğiniz bu içeriği yükleyip paylaşma zamanı! Peki, podcast nasıl yüklenir?

Yapmanız gereken Spotify, Soundcloud, Apple Podcast gibi mecralarda podcast hesabı açıp yayınınızı yüklemek. Her platformun işlem sırası farklı olduğu için konu hakkında daha detaylı bilgi almak adına uygulamaları inceleyebilirsiniz. Eğer podcast yayınlarınızın daha fazla kitleye ulaşmasını istiyorsanız mümkünse her mecradan içeriğinize ulaşılmasını sağlamalısınız. Yani tüm bu mecralara yayınlarınızı yüklemenizi öneririz.

4. Podcast Bölümlerinizi Düzenli Yayımlamaya Özen Gösterin

İçerik üretmeye başlamak kadar devamlılığı sağlamak da önemli! Podcast’inizin hangi aralıklarla yayımlanacağını belirlemeli ve buna sadık kalmalısınız. Bu yaklaşım, kanalınızı geliştirmek, sadık dinleyici kitlesi oluşturmak ve dinleyicilerinizin artması sağlamak açısından oldukça önemli. Örneğin haftada bir bölüm ya da iki haftada bir bölüm yüklemeyi düşünebilirsiniz.

Podcast Nasıl Yüklenir

5. Sesinizi Duyurmak İçin Sosyal Medya Kanallarından Yardım Alın

Podcast’e nasıl başlanır, anlattık. Şimdi de podcast kanalınızı nasıl daha geniş bir kitleye ulaştırabileceğinizden bahsedelim. Evet, kaliteli ve düzenli içerik üretimi bunun sırlarından. Fakat bunun yanı sıra içerik üretmeye başladığınızı Instagram, Facebook, Twitter gibi sosyal medya hesaplarınızdan paylaşabilir ve bu platformlarda kanalınıza özel profiller/sayfalar oluşturabilirsiniz.

6. Pes Etmeyin

Bildiğiniz üzere podcast yayıncılığı yapanların sayısı oldukça arttı. Sizin de hayaliniz başarılı bir podcast yayıncısı olmak ve sesinizi daha çok kişiye ulaştırmaksa çok çalışmalı ve bunun yanı sıra amaçladığınız başarıya ulaşana kadar pes etmemelisiniz. Hedeflediğiniz kitleye ve dinleyici sayısına ulaşmanın zaman alabileceğini unutmamalı ve motivasyonunuzu düşürmemelisiniz. Bu aşamada hayallerinizi gerçekleştirmek için izlenmesi gereken adımları anlattığımız yazımızı da okumanızı öneririz.

Şimdiden başarılar dileriz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap