Dünyayı Keşfedin: Vize Nedir, Nasıl Alınır? Vize Çeşitleri Nelerdir?

yazar MAPFRE
Vize Çeşitleri

Belki tatil, belki eğitim, belki de çalışmak için yurt dışına çıkmayı planlıyorsunuz. Bu durumda çeşitli belgelere ihtiyacınız olabilir. Bazı turistik gezilerde sadece kimlik kartı yeterli olurken bazıları için pasaport veya eğer gideceğiniz ülke istiyorsa vizeye ihtiyacınız olur. Henüz bir pasaportunuz yoksa “Pasaport nasıl çıkarılır?” sorusunun yanıtını yazımızdan bulabilirsiniz. 

Şimdi, vize alırken herhangi bir sorunla karşılaşmamanız adına vize türleri hakkında bilmeniz gerekenleri sıralayalım!

Vize Nedir?

Vize, vatandaşı olmadığınız bir ülkeye giriş-çıkış yapmak, okumak veya yaşamak için gerekli olan resmi izindir. Tabii ki bu noktada gideceğiniz her ülke için önceden vize almanız gerekmediğini belirtelim. Bu seyahat edeceğiniz ülkenin vize alımını zorunlu tutup tutmadığına göre değişiklik gösterebilir.

Hangi ülkelerin vize isteyip istemediği hakkında bilgi almak için konsolosluklara, ülkelerin yetkili vize merkezlerine danışabilir ya da Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Vize Uygulamaları sayfasına göz atabilirsiniz.

Vize Türleri Nelerdir?

Schengen vizesi, öğrenci vizesi, transit vize, turistik vize… Bu zamana kadar pek çok vize türünün adını duyduğunuza eminiz. O halde hangi vize çeşidine hangi amaçla ihtiyaç var, T.C. Dışişleri Bakanlığının vize sınıflandırması doğrultusunda aktaralım.

Vize Türleri

Turizm Vizesi

Bir ülkeye turizm amacıyla gidildiğinde verilen vizedir. Ülkelere ya da bölgelere göre farklı isimlerle anılabilir (Amerika vizesi, İngiltere vizesi, Küba vizesi vb).

Avrupa Birliği ülkelerine giriş yapacaksanız bu Schengen vizesi olarak bilinir. Schengen vizesi de kendi içinde “tek girişli” ve “çok girişli” olmak üzere ikiye ayrılır. Tek girişli Schengen vizesi, Schengen Bölgesi’nden çıkmamak şartıyla bir kez giriş yapma imkânı verir. Çoklu girişli Schengen vizesiyle ise (vizenizin geçerlilik süresi ile de bağlantılı olarak) bölgeye birden fazla giriş-çıkış yapabilirsiniz.

Örneğin Almanya’dan Türkiye’ye dönüp daha sonra Fransa’ya gitmek istiyorsanız bu durumda çoklu girişli Schengen vizesine ihtiyacınız vardır. Schengen vizesi tipini, vize başvurusu yaparken belirtebilirsiniz.

Transit Vize

Bir şehre ulaşmak istiyorsunuz, fakat bu şehre ulaşırken bir havalimanında inip uçak değiştirmeniz gerekiyor. Şöyle örneklendirelim: Mesela New York’a gideceksiniz ve İstanbul-New York direkt uçuşu bütçenizi biraz aşıyor. Fakat Londra aktarmalı New York uçuşu (yani İstanbul’dan Londra’ya, ardından Londra’dan New York’a uçmak) daha uygun fiyatlı olduğu için bunu tercih ettiniz. İşte, tam da bu noktada New York’a ulaşmak adına başka bir ülkenin havalimanına iniş yapacağınız için o ülke sizden transit vize isteyebilir.
Transit vize, havalimanında uçak değiştirme imkânı verir; ama bu vize ile havalimanının dışına çıkamazsınız. Ayrıca bu vize türünü İngiltere, Kanada, ABD gibi bazı ülkelerin istediğini belirtelim. Transit vize ayrıntılı bilgi almak ve merak ettiğiniz soruların yanıtını öğrenmek için yazımızı okumanızı öneririz.

Eğitim Vizesi

Eğitim nedeniyle yurt dışına çıkmak isteyen ve bunu kanıtlayan kişilere verilen vizedir. Genellikle “öğrenci vizesi” ya da D tipi veya ulusal vize olarak da bilinir. Ulusal vize hakkında ayrıntılı bilgi edinmek ve vize işlemlerini öğrenmek istiyorsanız “D Tipi Vize Ne Demek? Nasıl Alınır, Kimlere Verilir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Çalışma Vizesi

Bilinen diğer adı “çalışma izni” olan çalışma vizesi, yurt dışında çalışacak olan yabancı uyruklu kişilere verilen bir vize türüdür. Çalışma vizesi alabilmek için yurt dışında çalışacağınızı kanıtlamanız gerekir.

Resmi Görev Vizesi

Vatandaşı olduğu ülke tarafından resmi ya da diplomatik bir görev nedeniyle yurt dışına atanan kişilere verilen vize çeşididir. Dolayısıyla bu vize türüne herkes başvuramaz.

Kapıda Vize

Yukarıda bahsettiğimiz tüm vizeleri almak için önceden başvuru yapmanız gerekir. Fakat bazı ülkelerin “kapıda vize” uygulaması sayesinde seyahat öncesinde konsolosluklara ya da seyahat edeceğiniz ülkenin resmi vize merkezine başvuru yapmanıza gerek kalmaz.

Kapıda vize, uçakta verilen bilgi formunu doldurduktan sonra (Bazı durumlarda bu form havalimanlarında da verilebilir.) yetkili memurun ülkeye giriş ve çıkış için ihtiyacınız olan vizeyi havalimanında vermesidir. Seyahat öncesinde vize başvurusuna ihtiyaç duyulmadığı için “vizesiz ülkeler” sınıfındaki Maldivler, Kamboçya gibi ülkeler bu uygulamayı hayata geçiren ülkeler arasında yer alır.

Vize Çeşitleri Nelerdir

Vize Nasıl Alınır?

“Vize almak için nereye başvurulur?” ya da “Vize için gerekli olan evraklar nelerdir?” sorularının cevapları, vizesini almak istediğiniz ülkeye ve vize türüne göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle öncelikle vize için gerekli belgeleri eksiksiz bir şekilde toplamalı ve pasaportunuzun geçerlilik tarihinin bitimine en az 6 ay olduğuna emin olmalısınız.

Vize başvurusu yapılması gereken nokta da ülkelere göre farklılık gösterebilir. Örneğin bazı ülkeler konsolosluktan başvuru alırken bazıları konsolosluk yerine anlaşmalı vize merkezlerine başvurmanızı ister. Bu nedenle nereye başvuru yapacağınızı konsolosluğa sorarak öğrenebilir ve vize başvurusu için gerekli belgelerin listesini alabilirsiniz.

Gerekli bilgileri edindikten sonra randevu alarak ve aldığınız randevu saatinde konsolosluğa/vize merkezine gidip vize ücretini ödeyerek gerekli vize işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Vize başvurunuzdan sonra ise pasaportunuzun durumu, ilgili konsolosluk tarafından, verdiğiniz iletişim numarası üzerinden size aşama aşama bildirilir. 

Pasaportunuz hazır olduğunda da başvuru sırasında belirttiğiniz adresten pasaportunuzu gidip alabilirsiniz. Aracı kurumlarla anlaşarak vize işlemlerinizi gerçekleştirecekseniz pasaportunuzun istediğiniz adrese kargo yoluyla gelmesini de sağlamanız mümkün.

Vizesiz Gidilen Ülkeler Nelerdir?

Bir ülkeye çalışmak, okumak veya yerleşmek amacıyla değil de turistik amaçlı gezi düşünüyorsanız size yardımcı olalım. Bordo yani umumi pasaporta sahipseniz vizesiz gidebileceğiniz ülkelerden bazılarını şu şekilde:

  • Filipinler
  • Kosova
  • Güney Kore
  • Brezilya
  • Şili
  • Kosta Rika
  • Bosna Hersek
  • Arnavutluk
  • Sırbistan
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
  • Ukrayna
  • Moğolistan
  • Özbekistan
  • Barbados
  • Dominik
  • El Salvador
  • Fas
  • Gürcistan

Bu noktada, gitmeyi düşündüğünüz ülkenin vizesiz izin süresini bilmeniz önemli. Çünkü bazı ülkeler Türk vatandaşları için vizesiz seyahat etme süresini 30 gün olarak belirlerken bazıları bu süreyi 1 yıla kadar çıkarabilir.

Ayrıca vize politikaları ülkeden ülkeye değişiklik gösterebiliyor. Bu nedenle gezmeyi planladığınız ülkenin güncel vize politikasını öğrenmeniz ve vize için gerekli evrakı o ülkenin resmi konsolosluk sitesinden kontrol ederek hazırlamanız önemli. Aksi hâlde seyahat veya vize süreciniz istediğiniz şekilde ilerlemeyebilir. 

Son olarak pasaportunuz olmadan yani sadece kimlik kartınızla da seyahat edebileceğiniz ülkeler olduğunu belirtelim. Türkiye Cumhuriyeti çipli kimlik kartıyla seyahat edebileceğiniz ülkelerden bazılarını şöyle:

  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
  • Gürcistan
  • Azerbaycan
  • Moldova
  • Ukrayna
  • Sırbistan
  • Bosna Hersek
Vize Nasıl Alınır

Seyahat Sağlık Sigortasını Unutmayın!

Pek çok ülkenin başvuru için istediği vize belgeleri arasında seyahat sağlık sigortası da bulunuyor. Fakat bazı ülkeler için vize başvurularında zorunlu olmayan seyahat sağlık sigortasını kesinlikle yaptırmanızı öneririz. Çünkü seyahat sağlık sigortası, yurt dışında oluşabilecek acil sağlık giderleri için en büyük teminatınız! Hatta seyahat sigortasının kapsamını genişleterek kayıp bavul bulmadan uçak bulmaya kadar farklı teminatlara sahip olabilirsiniz.

Dilerseniz MAPFRE Sigorta’nın seyahat sigortaları hakkında bilgi edinebilir ve yurt dışında kendinizi güvenceye almak için seyahat sigortası poliçesi düzenleyebilirsiniz. Bunun için size en yakın satış kanalımızla iletişime geçebilirsiniz.

Şimdiden keyifli yolculuklar dileriz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap