Yol Yardım Hizmetleri Nasıl Alınır, Neler İçerir?

yazar MAPFRE
Yol Yardım Hizmetleri

Aracınızın bakımını yaptırmanıza rağmen sürüş esnasında çeşitli sorunlar yaşamanız veya trafikte her zaman risklerle karşılaşmak mümkün. Aracınız çalışmadığında veya bir kaza yaşadığınızda da yolda kalmanız tabii ki kaçınılmaz. İşte, bu olumsuz durumlarda çözüm yol yardım hizmetleri oluyor. 

Yol yardım hizmetinden faydalanmak için de bu hizmetin hangi durumlarda geçerli olduğu ve nasıl alındığı gibi detayları bilmekte fayda var. O halde gelin, yol yardım hizmeti hakkında tüm merak edilenleri incelemeye başlayalım.

Yol Yardım Hizmeti Nedir? 

Yol yardımı hizmeti, genel olarak sürücülerin yolculukları sırasında karşılaştıkları beklenmedik her türlü soruna çözüm sunan hizmetlerin tümüdür. Sürücüler; kaza, yakıt bitmesi, araç arızası veya lastik patlaması gibi durumlarda yol yardım hizmetlerinden faydalanarak kısa sürede gerekli işlemlerin yapılmasını sağlayabilir. 

Örneğin uzun yolda aracınızın yakıtı bitti ve bu durumdan dolayı yolda kaldınız. Yol yardım hizmetlerinden yararlanıyorsanız bulunduğunuz noktaya yakıt temin edebilirsiniz. Ancak böyle bir hizmetten yararlanmak için yol yardım hizmeti sahibi olmanız gerekli. Yol yardım hizmetini ise yol yardım amacıyla hizmet paketleri satan özel şirketler veya sigorta şirketleri üzerinden satın almanız mümkün.

Araç Sigortalarında Yol Yardım Hizmeti Var mı?

Araç Sigortalarında Yol Yardımı

Yukarıda da belirttiğimiz gibi sigorta şirketleri tarafından aracınıza sigorta yaptırarak yol yardım hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Ancak burada merak edilen konu, tüm araç sigortalarının yol yardım desteği olup olmadığıdır. 

Tabii ki araç sigortası çatısı altında sunulan sigorta çeşitleri, sigorta şirketlerine göre değişebilir. Ancak araç için temelde kasko ve Zorunlu Trafik Sigortası olmak üzere iki farklı sigorta türü bulunur. Bu sigorta türleri arasından yol yardım hizmeti sunulan sigorta ise kasko sigortasıdır. 

Zorunlu Trafik Sigortası, her araç sahibinin yaptırması gereken ve trafik kazaları sonucunda diğer araçlarda ya da üçüncü şahıslarda oluşan zararları karşılamak için sigorta sahibini güvence altına alan sigortadır. Kısacası bu sigortada esas olan, trafikte araçların kaza yapması halinde karşı tarafa verilen zararın karşılanması ve sigortalının hasar durumuna karşı güvence sağlanmasıdır. Bu nedenle Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi kapsamında ek bir teminat yer almadığı müddetçe çekici hizmeti gibi bir yol yardım hizmeti sunulmaz. 

Yol yardım hizmeti alabileceğiniz sigorta türü ise kasko sigortasıdır. Kasko sigortaları içinde yol yardım teminatı bulunuyorsa sigorta kapsamında yol yardım hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. 

Ancak bazı poliçelerde yol yardım hizmeti dahil edilirken bazılarında bu hizmeti alabilmek için ek prim ödemek gerekebilir. Bu nedenle kasko poliçesi yaptırırken yol yardım hizmeti sağlayıp sağlamadığını öğrenmek için poliçeyi detaylı bir şekilde incelemek ve ihtiyaçlarınıza en uygun şekilde kasko sigortası poliçesi oluşturmak oldukça önemlidir.  

Yol Yardım Hizmetleri Nelerdir?

Yol Yardım Hizmetleri Nelerdir

Yol yardım hizmetleri, hizmetin alındığı firmaya veya sigorta poliçesi kapsamına göre değişir. Ancak genel olarak yolculuk sırasında sürücülerin yaşayabileceği olumsuzluklar düşünülerek yol yardım hizmetleri belirlenir. Buna göre sunulan temel yol yardım hizmetlerini şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Kaza yapılması veya aracın arızalanması durumunda araç çekici hizmeti 
  • Aracın yakıtının bitmesi halinde yakıt temini
  • Lastik patlaması veya inmesi halinde lastik değişimi 
  • Aracın anahtarının kaybolması veya bozulması durumunda çilingir hizmeti 

Tüm bu hizmetlere ek olarak aracın arızalanması halinde konaklama veya araç temini gibi hizmetler de yol yardım hizmetleri kapsamında sunulabilir. 

Yol Yardım Hizmeti Hangi Durumlarda Geçerli Olmaz? 

Yol yardım hizmetlerinden yararlanmak için kaza veya arıza gibi bir durumun gerçekleşmesi gerekir. Ancak bazı durumlarda araçta hasar oluşsa veya sürücünün trafikte yardıma ihtiyacı olsa bile yol yardım hizmetlerinden yararlanılamaz. Bu durumları ise genel olarak sürücü hataları ve hizmetin kapsamı olarak değerlendirmek mümkün. 

Yol yardım hizmetlerinin geçerli olmadığı ilk durum, sürücünün uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımından kaynaklı oluşan kazalardır. Uyuşturucu veya uyarıcı madde etkisi altında araç kullanımı, kanunlar tarafından yasaklı olduğu için böyle bir durumda araç kullanırken bir kaza olması sonucunda yol yardım hizmeti devreye girmez.  

Bir diğer durum ise yol yardım hizmetinin yapısından kaynaklıdır. Yol yardım hizmeti, trafikte olabilen kaza, arıza gibi ani ve beklenmedik olumsuzluklar sonucunda devreye girer. Bu nedenle planlanmış bakım ve tamirler için yol yardım hizmetleri kullanılamaz.

Tabii ki aldığınız yol yardım hizmeti kapsamında bu durumlara ek olarak farklı sebeplerden dolayı da hizmet kullanımında kısıtlamalar olabilir. Bu nedenle kasko sigortası poliçenizi oluştururken aldığınız yol yardım hizmetinin geçerli olmadığı durumları detaylı bir şekilde öğrenmenizde fayda var. 

Yardıma İhtiyacınız Olduğunda MAPFRE Sigorta Yanınızda!

Hem trafikte oluşabilecek risklere karşı aracınızı güvence altına almak hem de yol yardım hizmetlerinden yararlanmak istiyorsanız MAPFRE Sigorta her zaman yanınızda. 

MAPFRE Sigorta ile aracınızı güvence altına almak için Kasko Sigortası yaptırdığınızda çekici hizmeti, lastik değişimi, teknik servis gibi yardım hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta’nın Kasko Sigortası ile sunduğu yardım hizmetlerini öğrenmek için size en yakın satış acentemizle iletişime geçebilirsiniz. Saniyeler içinde ihtiyaç ve taleplerinize en uygun kasko poliçesi oluşturmak için de kasko teklif sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar

Yorum Yap