Hayallerinizi Gerçekleştirmenizde Katkısı Büyük: Para Biriktirme Yöntemleri

yazar MAPFRE
Nasıl Para Biriktirilir

Fotoğraflarına bakıp iç geçirdiğiniz bir şehir, ne zamandır almak istediğiniz bir eğitim, şehirde hayatınızı kolaylaştıracağınızı düşündüğünüz bir araba ya da motosiklet, hatta yaz aylarında “Tatile nereye gitsem?” derdinden sizi kurtaracak bir yazlık… Evet, herkes gibi sizin de planlarınız sıraya dizilmiş, gerçekleştirilmeyi bekliyor; biliyoruz. Fakat planlarımızın çoğunu maddi bir birikim olmadan gerçekleştirmek ne yazık ki pek mümkün olmuyor. Peki, çözüm ne? Hemen söyleyelim: Para biriktirmek!

Para Biriktirmek Neden Önemli?

Farklı miktarda gelir sahibi olan kişilerin, para biriktirememek, yatırım yapamamak ve hatta maddi durumdan ötürü hayallerini gerçekleştirememek konusunda şikayetçi olduklarını duyabilirsiniz. Bu oldukça normal, çünkü hayat standartları gelirimiz doğrultusunda şekilleniyor. Eğer adım atmazsanız da “Para biriktirmek istiyorum.” hayali, aylar ya da yıllar boyunca hayata geçirilmeyi bekliyebilir.. Daha da kötüsü bütçe planlaması yapmamak ve birikime önem vermemek, kazancınızın nasıl olduğunu anlamadığınız bir şekilde bitmesine neden olabilir. Para biriktirmek işte tam da bu nedenle çok önemli! Para biriktirmek için adım attığınızda bütçenizi daha doğru bir şekilde planlayabilir ve dolayısıyla hayalleriniz için ihtiyaç duyduğunuz parayı biriktirebilirsiniz. Peki, para biriktirme yolları nelerdir?

Haydi, gelin kolayca birikim yapabilmeniz için ihtiyacınız olan tüyoları sizinle paylaşalım!

Tasarruf Edebileceğiniz Harcamalarınızı Belirleyin

Kira, okul ödemeleri, cep telefonu, internet gibi faturalar… Tüm bu alanlara ayırmanız gereken tutar hemen hemen bellidir. Fakat bunların yanı sıra elektrik, su, doğalgaz gibi faturalarınız aydan aya değişebilir; özellikle kış aylarında yüksek meblağlardaki faturalarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle enerji tasarrufuna kesinlikle önem vermelisiniz. Eğer göz atmak isterseniz elektrik tasarrufu ve doğal gaz tasarrufu için tüm önerilerimiz sizlere yol gösterebilir.

Enerji tasarrufunun yanı sıra, harcamalarınızı kontrollü bir şekilde yapabilmek için dikkat etmeniz gereken bir şey daha var: Online üyelikleriniz! Son birkaç yıldan beri online film, müzik, oyun platformları için oluşturduğunuz üyelikler aslında bütçenizin belirli bir bölümünü kapsıyor. Bu üyelikler küçük meblağlar gibi görünse de aslında yıla vurulduğunda hatırı sayılır bir harcama oluşturuyor. Örneğin aylık olarak 25 TL verdiğiniz bir üyelik için yılda 300 TL harcıyorsunuz demek. Kullanmadığınız bir uygulamaya 300 TL vermek yerine niye bu tutarı birikim için kullanmayasınız ki?

Eğer şahsi bir aracınız varsa tasarruf edebileceğiniz şeylerden biri de elbette ki yakıt tüketimi. Araba yakıt tüketimi yolları hakkında bilgi sahibi olarak yakıt harcamalarınızı düşürebilirsiniz. Bunun yanı sıra mümkünse toplu taşıma kullanmak ve özel aracınızın yakıtına ayıracağınız bütçenin büyük bir miktarını birikime aktarmak da para biriktirme taktiklerinden!

Evde tasarruf yöntemleri hakkında daha fazla bilgi almaya ne dersiniz? O halde sizi, ev ekonomisi hakkında pek çok öneri verdiğimiz yazımıza davet edebiliriz.

Para Biriktirme Yöntemleri

Para Biriktirmek İçin Bir Banka Hesabı Açın

“Ay sonunda maaşımdan arta kalanı biriktiririm.” gibi bir düşünceniz varsa üzgünüz ama bu pek işe yarar bir yöntem değil. Çünkü bildiğiniz üzere, ne kadar para varsa o kadar harcama var! Bu nedenle giderlerinize göz attıktan sonra, her ay biriktirmek üzere ayıracağınız minimum tutarı belirlemenizi ve bu tutarı maaşınızı ya da harçlığınızı alır almaz bir banka hesabına yatırmanızı öneririz. Çünkü birikim yapacağınız banka hesabının, günlük olarak kullandığınız banka hesabından ayrı olması biriktireceğiniz parayı harcama ihtimalinin önüne geçebilir. Bu sayede, hedefiniz için para biriktirmeniz daha kolay olur. Merak etmeyin; bankaların mobil uygulamalarından artık kolaylıkla hesap açılabiliyor. Yani bunun için bir bankaya gitmenize bile gerek yok! Bu arada birikiminizi evde tutmamak da güvenlik açısından oldukça önemli, belirtmeden geçmeyelim.

Ek Gelir Getirebilecek İşlere Göz Atın

Ek gelir, planları gerçekleştirmek için her zaman katkı sağlar! Tam zamanlı çalışansanız freelance iş yaparak, öğrenciyseniz part time işlerde çalışarak gelirinizi artırabilir ve minimum olarak belirlediğiniz birikim tutarınıza eklemeler yapabilirsiniz. Böylece planınızı gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğunuz parayı daha kısa sürede biriktirebilirsiniz! Eğer yeterli vaktiniz varsa bu önerimizi kesinlikle değerlendirmenizi tavsiye ederiz!

Para Biriktirme Yolları

Planda Olmayan Harcamaları Önlemek İçin Sigorta Yaptırın

Belirli olan giderleriniz, kredi kartı ekstreniz, diğer harcamalarınız için harcayacağınız bütçeyi belirlediniz ve bu doğrultuda para biriktirmek için ayıracağınız minimum tutarı belirlediniz. Her şey planladığınız gibi gidiyor… Peki ya, planda olmayan bir harcama yapmanız gerekirse? “Olmaz” demeyin; hayat bu, iyi sürprizlerle olduğu kadar ne yazık ki kötü sürprizlerle de dolu!

Hayatta en önemli varlıklarımızdan biri olan sağlığımız, plansız harcamaların en çok yapıldığı alanlardan biri. Fakat hiç merak etmeyin; sağlığınız için en iyi hizmeti alırken, planda olmayan harcamaları da engellemek mümkün. Nasıl mı? Elbette ki sağlık sigortaları sayesinde! MAPFRE Sigorta’nın anlaşmalı olduğu özel hastanelerde, poliçenizin teminatları ve limitleri doğrultusunda sağlık hizmeti alabilirsiniz! 

Eviniz ve aracınız ile ilgili konularda da hiç planda olmayan harcamalarla karşılaşabileceğinizi biliyoruz. Endişelenmeyin; bu konuda da yanınızdayız! Konutlar İçin Çağdaş Güvence Sigortası sayesinde evinizle ilgili yaşama ihtimaliniz olan pek çok duruma karşı önleminizi alabilirsiniz. Trafikte karşılaşabileceğiniz tatsız durumlara karşı ise Kasko Sigortası ve Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmanızı öneririz. Böylece hem kendinizi hem de trafikteki diğer kişi ve araçları koruma altına alabilirsiniz!

Dilerseniz sigorta ürünlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için acentelerimiz ile iletişime geçebilir ve sigortanızı yaptırabilirsiniz.

Siz keyifle bugünü yaşayın, planlarınızı gerçekleştirmeyi ertelemeyin diye yanınızdayız!

Haydi durmayın; hemen bütçenizi gözden geçirin, birikim planlarınızı yapın… En yakın zamanda hayallerinizi gerçekleştirmenizi dileriz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap