Tiny House Nedir? Minimalist Yaşam Alanları

yazar MAPFRE
Minimalist Yaşam Alanları

Sürdürülebilirlik, minimalizm gibi kavramları son yıllarda daha çok duyuyoruz. Ama bunlar sadece bir kavram değil, aslında bir yaşam biçimi. Bu yaşam biçiminin görselliği ve felsefesi ile belki de en etkileyici olanı ise tiny house. Küçük ev olarak bilinse de tiny house, küçük bir evden daha fazlası. Son yıllarda daha da popüler hale gelen mikro ev akımını tüm detayları ile incelemeye hazırsanız başlayalım.

Tiny House Nedir?

Küçük evlerin pratik bir şekilde dizayn edilmesi ve doğa içinde konumlandırılması ile oluşturulan tiny house akımının çıkış noktası aslında 1980’li yıllara dayanıyor. O dönemlerde dünyadaki küçük yapılara odaklanan ve büyük evler dışında küçük evlerin de bir yaşam alanı olabilme fikrini besleyen birçok yazıya rastlamak mümkün. Ama asıl dönüm noktası İngiliz minar Sarah Susanka’nın 1998 yılında “The Not So Big House” kitabını çıkarmasıyla oluyor. Tüm dünyada ilgi çeken bu kitapta Susanka, evin büyüklüğünden daha çok evin konforu, güzelliği ve ayrıntısının önemini vurguluyor. Bu da tiny house akımının “küçük ama pratik” yapısını destekliyor. 

2000 yılında Jay Shafer adında bir profesör, küçük evine tekerlekler ekleyerek mobil hale getiriyor. Bu durum büyük bir yankı uyandırıyor ve iç dizaynı dışında yapı olarak da fonksiyonel hale gelebilen küçük evlerde ilgi çekmeye başlıyor. 2008 yılındaki ekonomik kriz de bu ilgiyi artırarak insanların bütçelerini aşan büyük evlerden daha küçük ama fonksiyonel evlere yönelmesini sağlıyor. Böylelikle öncelikle Amerika’da sonrasında tüm dünyada tiny house hareketi hızla yayılıyor. 

Tiny House Özellikleri Nelerdir?

Tiny house hareketinin etkileyici örneklerine artık daha fazla rastlamak mümkün. Belirli bir büyüklük sınırı olmasa da genellikle 10 metrekare ve 30 metrekare aralığında değişen minimalist yapılar tercih ediliyor. Peki, bir evin tiny house olması için neler gerekli? Gelin tiny house özelliklerine bir bakalım: 

  • Tiny house sadece küçük yapılı ev demek değildir. Bir evin tiny house olması için küçük, fonksiyonel ve sürdürülebilir olması gereklidir. 
  • Tekerlekli ev diye de geçen tiny house yapımında hem taşıma kolaylığı hem de doğaya uyumluluğu için ağır malzeme kullanılmaz. Genellikle ahşap ya da prefabrik olarak inşa edilir. 
  • Evin iç dizaynı yapılırken her zaman maksimum verimlilik esas alınır. İhtiyaca ve konfora yönelik bir düzenleme yapılır. 
  • Tiny house inşa etmek için temele gerek yoktur. Sabit veya mobil tarzda kolaylıkla kurulum sağlanabilir. 

Ne kadar küçük ev olarak bilinse de özelliklerine bakıldığında “tiny house” kavramının sadece bir ev değil minimalist bir yaşam biçimi olduğunu söyleyebiliriz.

Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Hem dış hem de iç tasarımları ile etkileyici yapılar olsalar da tabii ki her yaşam alanında olabildiği gibi bu mikro evlerde yaşamanın da bazı zorlukları olabilir. Şimdi de avantaj ve dezavantajları ile bu mikro evlerde yaşamanın detaylarını inceleyelim: 

  • İhtiyaç olmayan eşyalardan, daha fazla alan yaratmak için arınmak gerekli. Ama bu demek olmuyor ki tüm eşyalarınızdan kurtulun. Sadece fazla eşyaya bağlı kalmayın ve eşyaların işlevsel olmasına dikkat edin. Kısacası bu minimalist yaşam alanı fazla tüketimin önüne geçerek tasarruf sağlamanın etkili bir yolu. 
  • Bu evlerin yapımı ve kurulumu oldukça kolay. Şehirlerde alışık olduğumuz uzun inşaat süreçleri, tiny house yapımında geçerli değil. Fazla enerji harcamadan yapılma imkanı ile bu evler, sadece kullanımda değil, yapılırken de doğa dostu.
  • Doğaya dönüş her ne kadar cazip gelse de özellikle sabit mikro evlerde elektrik ve su için teknik alt yapının düşünülmesi gerekli. Evin konumlandırıldığı yerde önce altyapı detaylarını öğrenmeli, elektrik ve su ihtiyacınızı karşılamak için güneş enerji paneli gibi alternatiflere de yatırım yapmalısınız. 
  • Mobil seçenekleri sayesinde rahatlıkla evinizi yanınızda taşıyabilirsiniz. Tatile gittiğinizde otelde kalmak yerine evinizde kalabilmek, çok iyi değil mi? Ama tabii ki bu durum bazen zorlayıcı olabilir. Türkiye’de tiny house park alanları için gelişmeler başlamış olsa da gideceğiniz yerde mobil evlere uygun park alanlarının olmasına dikkat etmelisiniz. 
  • Yüksek meblağlı ve uzun uğraşlı ev sahibi olma süreçlerine karşı tiny house ile kolaylıkla ev sahibi olabilirsiniz. Tabii ki doğanın içerisinde veya mobil bir şekilde yaşamak sizin için uygunsa. 

Kısacası tiny house, size farklı bir yaşam deneyimi sunuyor. O sebeple önemli olan bu mikro evlerin imkanları veya zorlukları değil. Önemli olan bu deneyime sizin hazır olup olmamanız.

Tiny House Nasıl Kurulur? Yasal mı? 

Mikro bir eviniz olsun istiyorsanız izlemeniz gereken farklı yollar ve yasal prosedürler olduğunu bilmelisiniz. 

Öncelikle kurulum aşamasındaki seçeneklerinize bakalım. Sabit ya da mobil olarak evin dizaynının tamamen size özel olmasını istiyorsanız bir mimar veya tiny house yapan şirketle anlaşıp evinizi istediğiniz gibi yaptırabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise hazır modellerin olduğu prefabrik evleri incelemek ve içini fonksiyonel bir şekilde dizayn ettirmek.  

Yasal süreçler için de evin yine mobil veya sabit olduğuna dikkat ederek gerekli kurumlardan izinleri almalısınız. Şöyle ki mobil bir tiny house edinirseniz bu mikro evler, karavan olarak kabul ediliyor ve evin parkından seyahatine kadar kurallar için Karayolları Yönetmeliği geçerli. Ancak sabit mobil evlerde durum farklı. Bu evler, İmar Kanunu bakımından yapı olarak sayılıyor ve sadece imarlı arazilerde kullanılabiliyor. Sabit bir tiny house istiyorsanız konumlandırmak istediğiniz arsanın imar durumunu sorgulamalı ve arsayı satın aldıktan sonra yapı yapmak için belediyen gerekli izinleri almalısınız. 

Türkiye’de Tiny House Olan Şehirler 

Tiny house yapma ve bu mikro evlerde yaşama kararını vermek için öncelikle küçük bir deneyim gezisine çıkabilirsiniz. Türkiye’nin farklı bölgelerinde bu deneyimi yaşayabileceğiniz yerler mevcut. Türkiye’de mikro evlerden oluşan tatil alanlarının olduğu şehirlere bir bakalım: 

  • İstanbul / Polonezköy, Beykoz, Şile
  • Bolu / Abant
  • İzmir / Bayındır, Ödemiş, Urla, 
  • Sakarya / Sapanca 
  • Muğla / Göcek, Fethiye, Gökova, Akyaka, Kayaköy

Bu şehirlerde yer alan mikro evleri kiralayarak hem şehirden uzaklaşabilir hem de tiny house deneyimi yaşayabilirsiniz. Eğer tiny house deneyimizin kalıcı olmasını istiyorsanız bu deneyim sizin için bir ön hazırlık olabilir. Size bu yolda ilham olması için “Araçları Yaşam Alanına Çevirip Dünyayı Keşfedenler” yazımızı da okuyabilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar

Yorum Yap