Evde Pire Olduğu Nasıl Anlaşılır? Pireden Kurtulma Yöntemleri Nelerdir?

yazar MAPFRE
Evdeki Pireden Kurtulma Yöntemleri

Bir evcil hayvanla aynı evi paylaşmak mükemmel bir duygu, değil mi? Küçük dostunuzu çok sevdiğinizi, onun mutluluğu için elinizden gelen her şey yaptığınızı biliyoruz. Fakat kimi zaman evdeki evcil hayvan bazı zorluklara da neden olabiliyor. Örneğin pireler! Peki, evdeki pire sorununa nasıl bir çözüm bulabilirsiniz?

Evde Pire Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Pirelerin boyları 1 mm ila 10 mm arasında değişse de hayvan pireleri oldukça küçük boyutludur. Bu durum da ne yazık ki pirelerin fark edilmesini zorlaştırabilir.

  • Pireleri erkenden fark etmenin en kısa yolu, küçük dostunuzun hareketlerini gözlemlemektir. Eğer evcil hayvanınız her zamankinden daha çok ve şiddetli kaşınıyorsa, buna ek olarak kaşıdığı yeri ısırıyorsa bu ne yazık ki pire sorunuyla karşı karşıya olduğunuz anlamına gelebilir.
  • “Evde pire olduğunu nasıl anlarım?” sorusunun bir diğer cevabı ise özellikle bacaklarınızdaki kızarıklık ve bu bölgelerdeki şiddetli kaşınma hissidir. Çünkü bazı pireler insanları da ısırabilir. 
  • Zeminde, mobilyalarınızın üzerinde, küçük dostunuzun kürkünde ve hatta üzerinizde küçük siyah ve dokunduğunuzda zıplayan bir şey varsa bunlar da yaşam alanınızda davetsiz misafirler olduğunun göstergeleridir.
Evde Pire Olduğu Nasıl Anlaşılır

Pireden Nasıl Kurtulunur?

Pirelerden kurtulmak için gereken uygulamaları yapmamak hem küçük dostunuzun sağlığını hem de sizin sağlığınızı tehdit edebilir. Çünkü pireler virüs ya da bakteri taşıyor olabilirler ve bunları bulaştırabilirler.

Pireler oldukça hızlı üreyebilen asalaklardır. Bu nedenle zaman geçirmeden pireleri yok etmek adına gerekli adımları atmalısınız. Peki, pire nasıl yok edilir?

Küçük dostunuz ne yazık ki aynı zamanda pireler için bir yaşam alanı demek. Eğer evcil hayvanınızın kanı ile beslenemezlerse belirli bir süre ölebilirler. Bu sebeple öncelikle evcil hayvanınızı bir veterinere götürmeli ve pire damlası, pire tozu ya da iç-dış parazit aşı uygulamasını yaptırmalısınız. Bunun ardından veterinerinizin önerilerine harfiyen uymalısınız. Mümkünse eş zamanlı olarak evdeki pireleri yok etmek için hemen gereken uygulamaları yapabilirsiniz. Bu konuda ailenizden ya da bir ilaçlama firmasından yardım alabilirsiniz.

Pire Nasıl Yok Edilir

Pireden Kurtulmak İçin Doğal Çözümler Nelerdir?

  • “Pirelerden nasıl kurtulurum?” sorusunun en etkili cevaplarından biri hiç kuşkusuz evi günde 2 ya da 3 defa süpürüp silmek. Bu süreçte yorucu günlerin sizi beklediği bir gerçek. Çünkü yaptığınız temizlik kesinlikle üstünkörü olmamalı. Pirelerin saklanmayı sevdikleri koltuk altı, iki mobilya arasındaki küçük boşluklar gibi karanlık yerler de dahil olmak üzere her noktayı temizlemelisiniz.
  • Tüm perdeleri açmak ve güneşin yaşam alanınıza girmesine izin vermek de yapabilecekleriniz arasında. Çünkü pireler gün ışığını pek sevmezler.
  • Özellikle evcil hayvanınızın yatağını yıkamak ya da sıklıkla zaman geçirdiği yerleri iyice silip süpürmek de pirelere çözüm arayanların izlemesi gereken yollardan. Ayrıca yatak örtülerinizi, giysilerinizi mümkünse yüksek sıcaklıklarda yıkamalısınız.
  • Evinizin nem oranının %50’den az olması, pirelerin çoğalmasının zorlaşması anlamına gelir. Bu nedenle nem cihazlarından yardım alabilirsiniz.
  • Evdeki pireye doğal çözüm arıyorsanız kolaylıkla hazırlayacağınız sirkeli sudan ya da narenciye solüsyonlarından yardım alabilirsiniz. Bir litre suyun içerisine 1,5 su bardağı sirke ekledikten ya da yarım litre suya bir limonu ekleyip kaynattıktan sonra hazırladığınız karışımı bir fısfısın içine koyabilirsiniz. Ardından bu solüsyonu pirelerin yoğun olduğu zeminlere, eşya ya da mobilya üzerlerine sıkabilirsiniz. Tabii bu noktada solüsyonların iz bırakma ihtimali olduklarını hatırlatmadan geçmeyelim. Yani koltuk gibi mobilyalarınıza bu solüsyonu uygularken bir kez daha düşünmelisiniz.
Pireden Kurtulmak İçin Doğal Çözüm

Pireden Kurtulmak İçin Kesin Çözüm Nedir?

Eğer evinizde pire istilası yaşıyorsanız ve evinizi her gün silip süpürecek kadar vaktiniz yoksa ya da kesin çözümü arıyorsanız bu durumda böcek ilaçlama firmalarından yardım alabilirsiniz. Tabii bulduğunuz pire ilaçlama firmasının güvenilir, kullandıkları ilaçların Sağlık Bakanlığı onaylı olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca ilaçlama sonrasında firmanın talimatlarına da kesinlikle uymalısınız. Aksi takdirde evdeki pirelere karşı verdiğiniz savaşı kaybedebilirsiniz ya da hem kendi sağlığınızı hem de evcil hayvanınızın sağlığını tehlikeye atabilirsiniz. Örneğin firmanın önerisinden önce temizlik yaparsanız zemindeki ya da eşyaların üzerindeki pirelerin, yumurtalarından çıkmasına imkân vermiş olabilirsiniz.

Pirelerden Korunmanın Yolları Nelerdir?

Yorucu bir süreç sonrasında evinizi ve küçük dostunuzu pirelerden temizlediniz… Artık pireden korunmak için yapılması gerekenleri uygulayarak evinizi ve küçük dostunuzu koruyabilirsiniz:

  • Evcil hayvanınızın iç-dış parazit aşısını düzenli olarak yaptırmak onun pirelenmesini engellemek adına oldukça önemli. Ayrıca alınacak veteriner görüşünün ardından kediler için pire tasmaları da bir çözüm olabilir.
  • Eğer küçük dostunuz ev dışına çıkıyorsa pireler başka hayvanlardan geçmiş olabilir. Bu nedenle bir kediniz varsa mümkün olduğunca dışarı çıkmamasını sağlayabilir ve köpeğinizi daha kontrollü bir şekilde gezdirebilirsiniz.
  • Pireler kömürlük, depo, bahçe gibi nemli ve karanlık alanlarda da bulunabilirler. Bu nedenle bu tarz alanların temizliğine özen göstermeli, hatta gerekirse düzenli olarak ilaçlamasını yaptırmalısınız.
  • Zemin ya da giriş katta oturuyorsanız camlarınıza sineklik taktırarak dışarıdan gelecek tehditleri büyük oranda engelleyebilirsiniz.
  • Eve pireyi getiren siz de olabilirsiniz. Örneğin bir bahçeden geçerken ya da sokaktaki sahipsiz küçük bir dostumuzu severken pireler giysinize veya ayakkabınızın içine atlamış olabilir. Bu nedenle özellikle bahçe, kömürlük gibi alanlardan geldiyseniz ya da pireli olduğundan şüphelendiğiniz bir hayvanı sevdiyseniz ayakkabılarınızı evin dışında çıkarmalı ve giysilerinizi hemen yıkamalısınız.
  • Evinizin ve evcil hayvanınızın hijyenine önem vermek de pirelerden korunmak için yapabilecekleriniz arasında!

Umarız ki yaşadığınız sorunu en kısa sürede çözer ve yaşam alanınızı konforlu bir şekilde evcil hayvanınızla paylaşmaya devam edersiniz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap