Aracınız Çekilirken Hasar Oluşursa Ne Yapmalısınız? 

yazar MAPFRE
Araç Çekilirken Hasar Oluşursa

Aracınızı yol kenarında uygun olmayan bir yere park ettiniz ve döndüğünüzde aracınızın yerinde olmadığını gördünüz. Bu demek oluyor ki maalesef aracınız çekilmiş. Biliyoruz ki aracın çekilmesi can sıkıcı bir durum. Ancak bundan daha da can sıkıcı bir durum varsa o da aracınızın çekilirken hasar görmesi olur. Peki, aracınız çekilirken hasar oluşursa ne yapmalısınız biliyor musunuz?

O halde aracın çekilme nedenlerini, araç çekilirken dikkat edilmesi gerekenleri ve sigorta tarafından çekici hasarının karşılanma durumunu birlikte inceleyelim. 

Araç Neden Çekilir?

Araç Neden Çekilir

Arabalar arıza yaptıklarında veya hasar gördüklerinde çekilebilir. Ancak aracın yolda kalmasına sebebiyet veren bu durumlar dışında sürücülerin hatalı davranışlarından dolayı da araba, çekici tarafından kaldırılabilir. Aracın çekilmesine sebep olan en büyük hata ise yanlış yere park etmektir. Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 119. maddesinde arabanın çekilmesine neden olan park hataları şu şekilde belirtilmiştir: 

  • Duraklamanın yasak olduğu yerlerde,
  • Geçiş yolları önünde ve üzerinde, 
  • Yangın musluklarına her iki yönden 5 metre mesafe içinde, 
  • Toplu taşıma duraklarına 15 metre mesafe içinde, 
  • Kaza ve arıza olmadığı sürece üç veya daha fazla şeritli yolların sağ şerit dışındaki şeritlerinde, 
  • Kurallara uygun şekilde park etmiş araçların çıkmasına engel olacak yerlerde, 
  • Geçiş üstünlüğü olan araçların giriş ve çıkışlarının yapıldığı yerlere 15 metre mesafe içinde,
  • Kamu binalarının giriş ve çıkış kapılarının önünde ve kapılara 5 metrelik mesafe içinde,
  • Tatil günleri dışında kurum ve kuruluşların araçları için ayrılmış park yerlerinde araç park edilmesi yasaktır.

Kısacası büyükşehirlerde park problemi yaşansa bile “Kısa bir süre bırakacağım zaten.” diyerek aracınızı hatalı bir şekilde park etmek ya da yasak olan yerlere bırakmak oldukça riskli. Ancak şunu da belirtelim: Eğer bu durumlar dışında aracınız çekilirse haksız yere araba çekme işlemi uygulanmış olur. Yönetmeliğe aykırı olan bu çekme işlemi, tüketici kanununa göre ayıplı hizmet sınıfına girer. 

Tüm Sorumluluk Araç Sahibinde mi?

Sürücünün, aracının çekilmemesi için uyması gereken kurallar olduğu gibi çekicinin de aracı çekerken dikkat etmesi gerekenler bulunur. Çekici kuralları da yönetmelikte açıkça belirtilir. Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 121. maddesinde belirtildiği gibi aracı kaldırma ve çekme işlemi yürüten görevliler, araçların herhangi bir şekilde zarar görmemesi için gereken dikkat ve titizliği göstermek zorundadır. 

Ancak özellikle profesyonel olmayan çekiciler özensiz bir şekilde çekerek maalesef aracın hasar görmesine neden olabilir. Böyle bir durumda yapılması gerekenler de yine araç sahiplerinin sorumluluğundadır.

Çekici Tarafından Verilen Hasarı Sigorta Karşılar mı? 

Aracınız çekilirken çekici tarafından hasar verilmesi durumunda en sorulan sorulardan biri “Sigortalar çekici hasarını karşılar mı?” sorusudur. Sigorta şirketine, araçtaki hasarın çekme esnasında oluştuğuna dair kanıtlar ile hasar bildiriminde bulunabilirsiniz. Eğer aracın kasko sigortası varsa zarar, sigorta şirketi tarafından karşılanır. Ayrıca bu durum çekicinin hatası olduğu için de sigorta, hasarın bedelini çekicinin şoföründen ya da çekicinin bağlı olduğu vakıftan talep eder. 

Tabii çekici hasarının sigorta tarafından karşılanması için dikkat etmeniz gereken birkaç unsur var. Öncelikle çekici hizmetinin yetkili kuruluşlar tarafından sağlanıyor olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü her kasko çeşidi, yetkisiz kişilerin araca verdiği çekici hasarını karşılamaz. Bunun için sigorta poliçenizdeki teminatları kontrol etmenizde fayda var. Örneğin Mapfre Sigorta’nın Genişletilmiş Kasko Sigortası kapsamında, yetkisiz kişiler tarafından verilen çekici hasarları da teminat altındadır. 

Poliçenizi kontrol ettiyseniz şimdi, hasar durumunda yapmanız gerekenlere geçelim. Eğer aracınız çekilirken hasar verildiyse aracınızı teslim alırken hasarların fotoğraf veya videosunu çekmeniz gerekli. Çekilme esnasında zaten aracın yanındaysanız ve çekicinin özensiz işlem uyguladığını görüyorsanız bu anı da videoya alabilirsiniz. Hasarların görüntüsünü almak dışında verilen zararı resmileştirmek için polis tutanağı tutturmalısınız. Aracınızı çekildiği park alanından çıkarmadan polis çağırarak kaza tespit tutanağı oluşturabilirsiniz.   

Bütün bu kanıtlar sayesinde sigorta şirketine aracın çekilme anında hasar gördüğünü ispat edebilir ve zararınızı sigortadan temin edebilirsiniz.  

Kasko Sigortası Çekici Hizmeti Sağlar mı?

Kasko Sigortası Çekici Sağlar Mı

Hatalı park dışında arıza veya kaza durumlarında da aracın çekilmesi gerekir. Bu durumlarda da çekme işleminin profesyonel kişiler tarafından yapılması oldukça önemlidir. Aracınızın kasko sigortası varsa sigorta kapsamında bulunan yol yardım hizmetlerinden yararlanarak sigortadan, bulunduğunuz yere çekici göndermesini talep edebilirsiniz.

Kısacası araba çekilirken veya trafikte oluşabilecek hasarlara karşı önlem almanın yolu kasko sigortasından geçiyor. Kasko sigortasının faydaları hakkında daha detaylı bilgi için “Kasko Yaptırmanın 7 Avantajı” yazımızı okuyabilirsiniz. Ardından da MAPFRE Sigorta’nın oluşturduğu Kasko teklif sayfasını ziyaret edebilir ve kasko poliçenizi kısa sürede oluşturabilirsiniz ya da kasko sigortası poliçeleri konusunda daha fazla bilgi almak isterseniz satış kanallarımızla da iletişim kurabilirsiniz.

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar

Yorum Yap