Kasko ve Trafik Sigortası Deprem Hasarını Karşılar mı? 

yazar MAPFRE

Depremden dolayı oluşabilecek hasarlara karşı önceden önlem almak oldukça önemli. Konutlarda depremden dolayı oluşabilecek hasarlara yönelik yapılan zorunlu deprem sigortası (DASK poliçesi), bu önlemin bir örneği. Peki, sadece konutlardaki zararlara karşı önlem almak yeterli mi? Aracınız varsa oturduğunuz ev gibi aracınızı da düşünmeniz gerekli. Çünkü deprem anında sadece binalar değil, araçlar da hasar görüyor. Burada akıllara takılan soru ise “Araç sigortaları deprem hasarını karşılar mı?” oluyor. Ancak bu soruya cevap bulmak için öncelikle “Araç sigortası kapsamında hangi sigorta çeşitleri var, aralarındaki farklar neler ve kasko sigorta poliçeleri neleri teminat altına alır?” gibi pek çok konuyu cevaplamamız gerekli. Depremden dolayı aracınızda oluşabilecek hasarlara karşı önlem alabilmeniz için gelin birlikte tüm detayları ile bu konuyu inceleyelim. 

Araç Sigortaları Neler? 

Trafiğe kayıtlı otomobiller için sigortaların sunduğu ve isteğe bağlı eklenebilen teminatlara göre genişletilmiş seçenekler dışında temel anlamda iki farklı sigorta seçeneği bulunur. Bunlardan biri yasal olarak yapılması zorunlu olan trafik sigortası, diğeri ise kasko sigortasıdır. O nedenle “Araç sigortaları deprem hasarını karşılar mı?” sorusunun cevabını vermeden önce bu iki sigortanın arasındaki farkı anlamak gerekli.

Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası Arasındaki Fark Nedir? 

Trafik sigortası, devlet tarafından yasal bir zorunluluk olan bir sigorta türüdür. Trafiğe çıkan her araç için zorunlu olan trafik sigortası, aracınızı kullanırken bir kaza yapmanız ve kazada üçüncü şahıslara bedeni, maddi zarar vermeniz durumunda size yöneltilebilecek hukuki sorumluluklarınızı güvence altına alır. Bu da demek oluyor ki zorunlu trafik sigortası, sadece trafikte olan araçlar için geçerlidir ve kaza anında karşı tarafın hasarını ödemeye yöneliktir. 

Diğer bir araç sigortası ise kasko sigortasıdır. Kasko, isteğe bağlı olarak yapılan bir sigorta türü olarak araç sahiplerinin araçlarını güvence altına almasına yardımcı olur. Sizi ve aracınızı trafikte oluşabilecek muhtemel zararlara karşı korur. Sunulan ek teminatlarla sigorta kapsamı genişletilebilir. 

Trafik sigortası ve kasko sigortası arasındaki farklar hakkında detaylı bilgi için “Trafik Sigortası ve Kasko Nedir? Aralarındaki Farkları Nelerdir?” yazımızı okuyabilirsiniz. 

Trafik Sigortası Deprem Hasarını Karşılar mı?

Gelelim “Deprem hasarlarını trafik sigortası karşılar mı?” sorusunun cevabına. Farklarından da anlaşıldığı gibi trafik sigortası sizin ve aracınızın hasarından öte karşı tarafın hasarlarını karşılamaya yönelik bir sigortadır.  Trafikte oluşabilecek kazalara bir önlem niteliği taşıyan zorunlu trafik sigortası, karşı tarafın hasarından dolayı oluşabilecek maddi, sağlık ve hukuksal giderleri karşılar. Kısacası deprem hasarları, trafik sigortasının teminatları içerisinde yer almaz. 

Kasko Sigortası Deprem Hasarını Karşılar mı? 

Kasko isteğe bağlı yapılan bir sigorta olsa da aracınızı ve sizi güvence altına aldığı için oldukça önemlidir. Sadece hasar karşılama değil, kasko ile onarım, yol yardım ve ikame araç gibi hizmetler de alınabilir. Hem trafikte hem de dış etkenlerden oluşabilecek hasarlara karşı önlem alabilmek için araca kasko yaptırılması gereklidir. 

Peki, her kasko poliçesi deprem hasarını karşılar mı? Deprem hasarları için ilgili kasko poliçesi ve kapsamını incelemek gerekir. Eğer araç kasko poliçesi içerisinde deprem hasarlarını karşılamaya yönelik bir teminat yoksa deprem hasarını kasko karşılamaz. Ancak kasko poliçenizde deprem gibi doğal afetlerden dolayı oluşan zararlara yönelik bir güvence sunuluyorsa araç hasarınız karşılanır. 

Kasko sigortaları, ihtiyaca ve talebe bağlı olarak düzenlenebilen teminat seçenekleri sunduğu için deprem hasarları için araç kasko çeşidinizi ve poliçe kapsamınızı kontrol etmelisiniz.

Kasko Çeşitleri Nelerdir? 

Araç kasko çeşitlerine bakacak olursak aracı ve sürücüyü korumaya yönelik teminatlara göre farklı poliçe seçeneklerinin olduğunu görebiliriz. Bütçeye ve ihtiyaca göre çeşitlenen sigorta poliçelerini ise dar, genel, genişletilmiş ve tam olarak incelemek mümkün.

Dar kasko, sigorta prim ödemelerinin düşük olmasından ötürü tercih edilen kasko sigortası olsa da poliçede yer alan teminatlar kısıtlıdır. Genel kaskoda bulunan aracın ve sürücünün korunmasına yönelik trafik kazaları, üçüncü şahısların araca zarar vermesi veya aracın parçalarının çalınması gibi durumlarda koruma sağlayan ana teminatların sadece bir kısmı, dar kasko ile teminat altındadır. 

Çevresel faktörlerden dolayı oluşan zararlar ise hem dar hem de genel kaskonun sunduğu ana teminatlar içerisinde yer almaz. Bunun için ek teminatlarla poliçe kapsamının genişletilmesi gerekir. Poliçenin genişletildiği ve aracı farklı hasarlara karşı koruyacak kasko türü ise genişletilmiş kaskodur. Genişletilmiş kasko sigortasında ihtiyaca bağlı olarak ek teminatlar ile poliçe düzenlenebilir. Eğer ek teminatların hepsi poliçeye eklenirse bu da tam kasko olur.   

Genişletilmiş Kasko Nedir?

Genişletilmiş kasko, genel kaskodan farklı olarak daha geniş kapsamlı bir koruma ve ek teminatlarla çevresel faktörlerden dolayı oluşabilecek durumlara karşı güvence sağlayan kasko türüdür. Kısacası deprem hasarını karşılayan kasko türü, genişletilmiş kasko ya da tüm ek teminatların bulunduğu tam kaskodur. 

MAPFRE Sigorta olarak sunduğumuz Genişletilmiş Kasko Sigortası, deprem, sel gibi doğa kaynaklı hasarları karşıladığı gibi şunlardan dolayı oluşabilecek olumsuzluklara karşı da aracı ve sürücüyü güvence altına alır: 

  • Halk hareketleri ve terör gibi nedenlerle meydana gelen hasarlar 
  • Sigara sonucu oluşan yanıklar 
  • Yetkisiz kişilerin aracı çekerken verebileceği zararlar
  • Anahtar kaybı veya anahtarın çalınması 
  • Fare gibi kemirgenlerin verdiği zararlar 

Kısacası Genişletilmiş Kasko Sigortası, geniş kapsamıyla size güvence sağlar. MAPFRE Sigorta web sitesi üzerinden genişletilmiş kasko hakkında tüm detayları aracınıza göre fiyat bilgisini anında öğrenebilir ve adımları takip ederek genişletilmiş kasko sigortası sahibi olabilirsiniz.

Kasko sigortası yaptırırken önemli olan ihtiyacınızı iyi analiz etmek ve oluşabilecek olumsuzlukları da dikkate alarak ek teminatları incelemektir. Poliçe seçiminde dikkat etmeniz gereken unsurlar hakkında detaylı bilgi için “Kasko Sigortası Poliçesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?” yazımızı okuyabilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar

Yorum Yap