Hibrit Araç Nedir, Nasıl Çalışır? Hibrit Arabanın Avantajları Nelerdir?

yazar MAPFRE
Hibrit Araç Nedir

Son yıllarda adını daha sık duymaya başladığımız hibrit araçlar pek çok açıdan avantaj sunuyor. Peki; hibrit araba nedir, hibrit araçların çalışma prensibi nedir ve ne gibi artıları vardır? İşte, hibrit otomobillerle ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtları:

Hibrit Araç Nedir?

“Hybrid” kelimesinden dilimize geçen “hibrit” kelimesi “melez” anlamına gelir. Araçların bu şekilde anılmasının nedeni ise iki ayrı motora sahip olmaları. Hibrit arabalarda içten yanmalı yani benzinli ve elektrikli motor bir arada bulunur.

Hibrit Araba Nasıl Çalışır?

Hibrit otomobillerin avantajlarına ve dezavantajlarına geçmeden önce hibrit araç çalışma prensibine göz atmak faydalı olabilir.

Benzinli ve elektrikli motorlar arasındaki etkileşim, otomatik bir şekilde gerçekleştirilir. Hibrit araçlar kalkış sırasında ya da düşük hızda yol alırken elektrik motorunu kullanır. Hızlanmak istediğinizde ya da daha fazla güce ihtiyaç olan durumlarda ise benzinli motor, elektrikli motorla birlikte çalışarak daha yüksek performans elde edilmesini sağlar. Ayrıca aracın yavaşladığı ya da fren yaptığınız durumlarda da hibrit bataryası şarj edilir.

Hibrit Araçlar Nasıl Şarj Edilir?

“Hibrit araba nasıl şarj edilir?” sorusunun yanıtını merak ediyor olabilirsiniz. Hibrit araçların, elektrikli otomobillerde olduğu gibi şarj edilmesi gerekmez. Çünkü benzin motoru çalıştırıldığında ya da fren yapıldığında oluşan enerji, hibrit araçların bataryasında depolanır. Diğer bir deyişle bir hibrit arabanın güç kaynağı kendisidir ve ürettiği enerji sayesinde kendi kendini şarj eder. Bu sayede hibrit motoru şarj etmek gerekmez.  

Hibrit Araç Nasıl Çalışır

Hibrit Aracın Avantajları Nelerdir?

Hibrit araç nasıl çalışır, anlattık. Şimdi ise sırada hibrit arabaların avantajlarını sıralamak var:

  • Öncelikle “Hibrit araçlar ne kadar tasarruflu?” sorusunu yanıtlayalım. Hibrit arabalar, çalışma prensipleri sayesinde oldukça az yakıt tüketirler. Bunun nedeni, iki motorun dengeli bir şekilde çalışmasıdır. Örneğin yakıt tüketimini artıran konuların başında gelen dur-kalklar sırasında elektrikli motor görevi devralır ve düşük yakıt tüketimi sağlar. Bu arada “Yükselen Benzin Fiyatları ile Baş Etme Yöntemleri” yazımız sayesinde yakıt tüketimini azaltmanın yollarını öğrenebilirsiniz.
  • Hibrit arabalar, doğa dostu seçeneklerden biri olarak kabul edilir. Bunu sağlayan ise yine çalışma sırasında benzinli ve elektrikli motorun iş birliği yapmasıdır. Elektrikli motorun çalışması sayesinde gerçekleşen yakıt tasarrufu sayesinde gerçekleşen gaz salınımı da azalır.
  • Aktardığımız üzere hibrit arabalarda içten yanmalı yani benzinli motor tek başına çalışmaz, çalışma sırasında ona elektrikli motor da yardımcı olur. Bu da otomobillerin yıpranma sürelerini uzatabilir.
  • İki motor sayesinde oluşan yüksek performansa ek olarak hibrit araçların diğer pek çok araca kıyasla daha sessiz bir şekilde çalışması da gürültü kirliliğinin önlenmesi adına oldukça önemlidir.
  • Ayrıca hibrit araçların satışında uygulanan vergi indirimleri de avantajlar arasında yer alabilir.
Hibrit Arabanın Avantajları

Hibrit Aracın Dezavantajları Nelerdir?

Hİbrit otomobillerin artılarından bahsettik. Peki, hibrit arabaların dezavantajları nelerdir?

  • Hibrit arabaların satış fiyatları, sadece benzin motorlu arabalara göre daha yüksek fiyatlarda olabilir.
  • Hibrit arabaların bakım masrafları, benzinli arabalara kıyasla daha pahalı olabilir.
  • Elektrikli ve benzinli motorun birlikte çalışması pek çok artı sunsa da bunun yanında sadece benzinli motora sahip araçlara kıyasla daha az güce sahip olmalarına neden olabilir. Bu durum, yol tutuşunu da etkileyebilir.
  • Bir aracın elektrikli motora sahip olması demek, yüksek voltajlı bataryalar demektir. Bu durum da kaza durumunda yüksek gerilim nedeniyle risk oluşturabilir.

Eğer aklınızda hibrit modellerin yanı sıra “Benzinli mi, dizel mi, elektrikli araç mı almalıyım?” sorusu varsa sizin için hazırladığımız yazıya mutlaka göz atın.

Kasko Sigortası Sayesinde Aracınızı Koruma Altına Alın

Elbette aldığınız aracı uzun yıllar kullanmak ve olası hasarlara karşı önlem alıp hem onu hem de bütçenizi korumak istiyorsunuz. İşte, Kasko Sigortası da bu konuda size yardımcı olmaya hazır! Çalınma veya kaza anında oluşan hasarlar gibi pek çok duruma karşı teminat sunabilen Kasko Sigortası’nın detayları hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için internet sitemizi ziyaret edebilir ya da size en yakın satış kanalımız ile iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca hızlı kasko teklifi için de web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap