Fitness Nedir? Fitness’ın Faydaları Nelerdir?

yazar MAPFRE
Fitness Nedir

Sağlık hepimiz için oldukça önemli. Ancak sağlıklı olmak için ne yapıyoruz? Belki sağlıklı ve dengeli besleniyoruz, zararlı besinleri elimizden geldiğince az tüketiyoruz. Peki, spor yapmaya ve vücudumuzu zinde tutmaya özen gösteriyor muyuz? Beslenme düzeni ne kadar önemli olsa da spor ve günlük aktiviteler, sağlıklı bir hayatın olmazsa olmazlarından. 

Özellikle fitness hem ruhsal hem fiziksel sağlığımız için oldukça faydalı bir spor olarak karşımıza çıkıyor. O halde, öncelikle fitness’ın ne olduğunu açıklamak sağlıklı olacaktır.

Fitness Nedir?

Fitness, kelime anlamı olarak “sağlıklı ve formda olmak” anlamına gelir. Diğer spor dallarından farklı olarak burada hedef, kas gruplarının birçoğunun sıkılaştırılması ve güçlendirilmesidir.

Fitness’ın Yararları Nelerdir?

Fitness Faydaları Nelerdir

“Fitness, sağlığımıza ne konuda iyi geliyor?” veya ”Fitness’ın faydaları nelerdir?” diye soruyor olabilirsiniz. Fitness’ın; kilo vermek, kas gelişimini sağlamak, kişiye fit ve sağlıklı bir görünüm kazandırmak, sağlıklı bir tüketim alışkanlığı edindirmek gibi birçok faydası bulunur. Diğer faydaları şu şekilde sıralanabilir:  

  • Metabolizmayı Hızlandırmada Yardımcı: Metabolizmanın hızı sadece içtiğiniz su ve yediğiniz bazı besinlerle artmaz. Fitness egzersizleri de metabolizmayı hızlandırmada etkilidir. Özellikle kilo verme, vücuttaki yağ oranını azaltma gibi hedefleriniz varsa fitness antrenman programı uygulamak tam size göre olabilir.
  • Zindelik Sağlamada Etkili: Fitness egzersizleri diğer spor türlerinde de olduğu gibi canlılık ve dinçlik sağlar. Bu sayede fitness yapan kişi günün kalanını enerjik, zinde ve üretici bir şekilde geçirebilir. 
  • Ruhsal Gelişime Katkılı: Fitness antrenmanlarından biri kardiyo olarak da bilinen kardiyovasküler hareketlerdir. Yani koşmak, bisiklet sürmek gibi dolaşım sistemini geliştirmek için yapılan aktivitelerdir. Bu egzersizler, serotonin ve dopamin gibi mutluluk hormonlarının salgılanmasında katkılıdır. Bu bakımdan fitness, ruh halini iyileştirmede de etkili kabul edilebilir.
  • Vücut Kompozisyonunu Düzeltmede Yardımcı: Masabaşı çalışma hayatı her geçen gün yaygınlaşırken buna bağlı olarak duruş bozukluğu problemleri de artıyor. Fitness antrenmanlarında yapılan birçok kas çalıştırma ve geliştirme hareketi ise postür bozukluklarını düzeltmede etkili. Böylece fitness sayesinde ileride oluşabilecek ortopedik sorunların önüne geçmeniz kolaylaşır. 
  • Uykuyu Düzene Sokmada Faydalı: Sağlıklı yaşam söz konusu olduğunda uykunun yeri ayrıdır. Hatta bazı sağlık problemlerinin sebebi de uyku düzensizliği olabiliyor. Fitness egzersizleri ise uyku saatlerini ve süresini düzene sokarak verimli bir gün geçirmenize yardımcı olur.  

Fitness ve Vücut Geliştirme Arasındaki Farklar Neler?

Fitness Nasıl Yapılır

Halk arasında fitness, çoğunlukla vücut geliştirme ile aynı olarak algılanır. Fakat durum tam olarak böyle değil.

Vücut geliştirme sporu, vücuttaki kas kütlesinin ve hacminin artmasının hedeflendiği bir spor türüdür. Vücut geliştirmeyi hedefleyen kişiler, kardiyovasküler egzersizleri daha az ve ağırlık antrenmanlarını daha fazla yaparlar. Fitness ise sağlıklı bir vücuda sahip olmak, kasları sıkılaştırmak, güçlendirmek ve geliştirmek için yapılır. 

Fitness Nasıl Yapılır, Fitness Programı Nedir?

Fitness Nasıl Yapılır

Fitness sporu yapmak isteyen birçok kişinin merakla sorduğu sorulardan biri fitness’ın nasıl yapıldığıdır. Öncelikle bu sporu ne için yapmak istediğiniz, spor veya fitness deneyimizin olup olmadığı gibi soruları cevaplamanız oldukça önemli. 

Tüm bu soruları cevapladıktan sonra bir spor eğitmeninden ya da uzman bir fizyoterapistten yardım alarak fitness programınızı hazırlamanız gerekir. Çünkü fitness programları; kişinin vücut ağırlığına, boyuna, spor deneyimine bakılarak kişiye özel olarak hazırlanır.

Tabii unutmadan şunu da belirtelim: Fitness sporunu evde veya açık havada kendi fitness ekipmanınızla ya da bir spor salonunda yapabilirsiniz.

MAPFRE Sigorta ile Sağlığınızı Güvence Altına Alın

Sağlık en değerli varlığımız. Bunun farkında olmak da beslenme alışkanlıklarına, uyku düzenine ve yapılan günlük egzersizlere dikkat etmeyi gerektirir. İsterseniz “Yeni Yılda Sağlık Dileyenlere: Sağlıklı Yaşam İçin Öneriler” başlıklı yazımızdan sağlıklı yaşam için öneriler edinebilirsiniz.

Tüm bunlara ek olarak bazen hayatta umulmadık kötü sürprizlerle karşılaşabiliriz. Bir kaza veya çeşitli nedenlerle oluşan bir sağlık sorunu maalesef tadımızı kaçırabilir. Böyle bir süreçte iyi bir sağlık hizmeti alma güvencesi ise oldukça rahatlatıcı. 

En iyi tedaviyi dilediğiniz hastanede alabilmeniz için MAPFRE Özel Sağlık Sigortası ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası aradığınız güvenceler olabilir, web sitemiz üzerinden ürünlerimize ulaşabilirsiniz. Aklınıza takılan sorular olursa da size en yakın satış kanallarımızla irtibata geçebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap