Kawasaki Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

yazar MAPFRE
Kawasaki Hastalığı Tedavisi

COVID-19, hiç kuşkusuz son zamanlarda kayıtsız kalamadığımız ve hayatlarımızı ciddi boyutta etkileyen bir hastalık. Fakat COVID-19’un yanı sıra var olan bazı hastalıklarda oluşan artışlar da gündeme geldi. Çocuklarda görülen ender bir hastalık olan Kawasaki hastalığı da koronavirüsle bağlantılı olma ihtimali olduğu tartışılan hastalıklardan biri. Peki; Kawasaki hastalığı nedir, hangi belirtilerle kendini gösterir, koronavirüsle gerçekten bir ilişkisi var mı?

Kawasaki Hastalığı Nedir?

Kawasaki Sendromu olarak da bilinen bu hastalık, genellikle 5 yaş ve altı çocuklarda görülür. Nedeni tam olarak bilinmese de bu hastalık, özellikle kalbe kan taşıyan koroner atardamarlar başta olmak üzere orta büyüklükteki damarların genişlemesine neden olabilir ya da damar çeperlerinde iltihaplanmaya sebebiyet verebilir. Gerekli tedavinin uygulanmadığı durumlarda ise ne yazık ki bu hastalık, kalp sorunlarına neden olabilir.

Genetik yatkınlığın Kawasaki hastalığına neden olabilecek bir etmen olmasının yanı sıra bu hastalığın virüsler ve zararlı bakteriler nedeniyle oluşabileceği görüşü de bulunuyor. Genellikle Uzak Doğu ülkelerinde görülen bu hastalığın Avrupa ülkelerinde ve Amerika’da görülme sıklığının son aylarda artması ise COVID-19 ile Kawasaki arasında bağlantı olabileceği görüşünü doğurdu.

Kawasaki Belirtileri Nelerdir?

5 yaş ve altındaki çocuklarda ortaya çıkan bu rahatsızlık oldukça hızlı ilerliyor. Hastalığın çocuklardaki belirtileri ise 2 aşamada incelenebiliyor. 

Kawasaki Belirtileri

Kawasaki Sendromu 1. Aşama Belirtileri:

  • 3 günden fazla süren, düşürülemeyen 39°C ve üzeri ateş
  • Göğüs, bacak ve genital bölgede kızarıklık ve döküntü
  • Avuç ve ayaklarda şişlik ve kırmızılık
  • Akıntının olmadığı kırmızı gözler
  • Dudaklarda çatlaklar ve şişmiş, çilek görünümündeki (noktalı) dil
  • Şişmiş lenf bezleri
  • Sinirlilik hali

Kawasaki Sendromu 2. Aşama Belirtileri:

  • Eklem ağrıları
  • Karın ağrısı
  • Kusma
  • İshal
  • Ellerde ve ayaklarda deri soyulmaları

Belirtiler görüldüğünde bir uzmana başvurulması ve hastalığın 10 gün içerisinde tedavi edilmesi, oluşabilecek kalp rahatsızlıklarını engellemede oldukça önemli. Hastalığın tedavi edilmemesi durumunda karşılaşılabilecek kalp komplikasyonları arasında ise kalbe kan taşıyan damarların iltihaplanması, kalp kapakçığı problemleri ve kalp kası iltihabı gibi ciddi rahatsızlıklar yer alıyor.

Kawasaki ve Koronavirüs

Kawasaki Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Muayene, idrar ve kan testleri, kalp atışı ölçümleri ve ultrason sayesinde tanı konuluyor ve ardından Kawasaki hastalığı tedavisi için gerekli uygulamalar yapılıyor.

Tedavi aşamasında öncelikle amaç, ateşi düşürmek ve oluşması muhtemel büyük sağlık sorunlarının önüne geçmektir. Ardından bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla ilaç tedavileri gerçekleştirilebilir. Bunun yanı sıra kanın pıhtılaşmasını önlemek, eklem ağrılarını azaltmak ve ateşi düşürmek için tedavinin ilk aşamasında yüksek doz aspirin verilebilir. Aspirin ile yapılan ilaç tedavisi doz azaltılarak birkaç hafta devam edebilir. Tabii ki bu noktada ya da hastalığın ilerleyen süreçlerinde hangi tedavi yöntemlerinden yararlanacağının uzmanlar tarafından belirleneceğini not düşmekte fayda var.

Kawasaki Sendromu ve COVID-19 Arasında Bağlantı Var mı?

COVID-19 hakkında pek çok bilinmeyen olduğunu düşündüğümüzde koronavirüs ve Kawasaki hastalığı arasında net bir ilişki olduğunu söylemek şu anda pek mümkün değil. Fakat Prof Dr Michael Levin’e göre Kawasaki hastalığındaki bu artışın nedeni, koronavirüsten enfekte olmuş çocukların bağışıklık sistemindeki bir yansıma olabilir.

Kawasaki Hastalığı Belirtisi

MAPFRE Sigorta ile Sağlığınız Güvende

Ne yazık ki çoğu hastalık hiç umulmayan anlarda davetsiz bir şekilde geliyor. Her ne kadar sağlığımıza dikkat etsek de bazen hayatın bu kötü sürprizine karşı koyamıyoruz. İşte, tam da bu nedenle hazırlıklı olup sağlığınızı güvence altına almanız şart! MAPFRE Sigorta, sağlık sigortası ürünleri ile bu konuda sizin ve ailenizin yanında olmaya hazır!

Anlaşmalı özel hastanelerde çok daha uygun fiyatlarla, alanında uzman hekimlerden sağlık hizmeti alabilmek için hemen sizin için en uygun sağlık sigortası ürününü alabilirsiniz. Dilerseniz bu aşamada sağlık sigortası çeşitlerini ve ürünler arasındaki farklılıkları anlattığımız yazımıza da göz atabilirsiniz. Ayrıca anlaşmalı acentelerimiz de ayrıntılı bilgi vermek ve dilediğiniz teminatları içerecek poliçenizi hazırlamak için yardıma hazır!

Sağlıklı günler dileriz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap