Hasarlı Araç Satışı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

yazar MAPFRE
Hasarlı Araç Satışı

İkinci el araç almak istiyorsanız ya da trafikte aracınızın zarar görmesine neden olacak olumsuz bir durumla karşılaşmışsanız “hasarlı araç” ya da “ağır hasarlı araç” terimlerini duymuş olabilirsiniz. Peki; bir aracın hasar kaydı olması ne anlama geliyor, hasarlı araç satın alınır mı? Haydi, gelin şimdi, hasarlı araç satışı hakkında bilgileri sıralayalım.

Hasar Kaydı Nedir?

Bir kaza sonrasında araçta oluşan hasar tamir edilse ve aracın görünümünde bir değişikliğe sebep olmasa bile o araç, hasarlı olarak kabul edilir. Ufak bir hasar yaşansa da yapılan onarım ve tamirat işlemleri hasar kaydında yer alır.

Ağır Hasar Kayıtlı Ne Demek?

Yaşanan büyük kaza sonucunda aracın birçok bölümünün hasar görmesi ve onarım masraflarının aracın değerine yaklaşması durumudur.

Bu noktada ağır hasar kayıtlı araçların ve pert araçların birbirine karıştırıldığını belirtmekte fayda var. O nedenle ağır hasarlı ve pert araçlar arasındaki farka göz atmak doğru olacaktır. Pert araçlar, kaza sonrasında %70’i ya da daha fazlası zarar görmüş araçlardır. Tamir masraflarının sigorta bedeline yaklaşması ve aracın trafikte tehdit oluşturabilecek olması söz konusudur. 

Ağır Hasar Kayıtlı Ne Demek

Aracın Hasar Durumu Nasıl Anlaşılır?

Yaşanan kaza sonrasında aracın hasar seviyesinin anlaşılması için 5 iş günü içerisinde, kasko yaptırdığınız sigorta şirketi ile iletişime geçmeli ve inceleme için gerekli belgeleri iletmelisiniz. Alkol raporu, kasko poliçesi, ehliyet ve ruhsat fotokopisi, trafik kaza raporu, hasarlı aracın fotoğrafları iletilmesi gereken belgelerdir. Ardından ekspertiz gerekli incelemeyi yapar ve aracın hasar durumunu tespit eder.

Hasar Kaydı Olan Araç Alınır mı?

Eğer ikinci el bir araç almayı düşünüyorsanız bu durumda “Hasar kaydı olan araç alınır mı?” sorusuna cevap arayabilirsiniz. Bu soruya verilecek cevap ise aracın ne seviyede hasarlı olduğuna göre değişebilir.

Örneğin hafif bir çarpma sonrasında orijinal parçayla far değişimi yapılan bir aracı satın almak sorun olmayabilir. Fakat şiddetli bir kaza sonrasında pek çok parçası değişen, ağır hasar kaydına sahip bir aracı satın almak hem sizin hem de trafikteki diğer bireylerin güvenliği açısından sorun oluşturabilir. Diğer bir deyişle “Ağır hasar kayıtlı araç alınır mı?” sorusuna pek çok uzmanın olumlu yanıt vermediğini söyleyebiliriz.

Güvenliğin yanı sıra hasarlı araçlar için oluşturulacak sigorta poliçelerinde primlerin de daha yüksek olabileceğini belirtmekte yarar var. Diğer yandan ilk başta sorunlu olmayan aracınız, daha önceden hasar gördüğü için arızalanabilir ve bu da giderlerin artmasına neden olabilir.

Almayı düşündüğünüz aracın hasarının ne boyutta olduğunu ve hasarın güvenliğinizi tehlikeye atıp atmayacağını öğrenmek için eksperlerden yardım alabilirsiniz. Aracın hasar durumu ve hasarların oluşturabileceği sorunlar ekspertiz raporuyla öğrenilebilir. Bu nedenle araç almadan önce güvenliğiniz açısından bir uzman görüşü almanız gerekir.

Araç Hasar Kaydı

Hasar Kaydı Nasıl Sorgulanır?

İkinci el ilanlarda aracın hasar durumuyla ilgili bilgiler bulunabilir. Fakat sizin de hasar sorgulama yaparak araç hasar durumuyla ilgili ayrıntılı bilgi almanızı öneririz. Tramer sorgulama sayesinde aracın dâhil olduğu kazalardan geçirdiği parça değişimlerine kadar pek çok konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Tramer sorgulamayı Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin bir markası olan sigortam360.com sitesinden plaka ya da araç şasi numarası girerek, 118 90 çağrı merkezini arayarak ya da 5664’e SMS atarak yapabilirsiniz. Tramer sorgulama hakkında ayrıntılı bilgi almak için ise yazımızı okuyabilirsiniz.

Araç Sigortalarınızı Yaptırmayı İhmal Etmeyin

Gerçekleşmesini hiç istemeyiz, ama trafikte meydana gelen olumsuz durumlar sizi maddi ve manevi açıdan etkileyebilir. Araç sigortaları ise bu olumsuzlukları minimuma indirme konusunda size yardımcı olmayı aracınızı, sizi ve trafikteki diğer araçlarla yayaları güvence altına almayı amaçlar.

Dilerseniz hemen araç sahibini maddi ve manevi olarak garanti altına alan Kasko Sigortası ve Zorunlu Trafik Sigortası arasındaki farklara göz atabilirsiniz. Ayrıca Kasko Sigortası teklif ve Zorunlu Trafik Sigortası teklif sayfalarımız sayesinde de hemen fiyat bilgisi almanız mümkün.

Şimdiden güvenli sürüşler dileriz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap