Market Alışverişinde Virüsten Korunmak: Alışveriş Sonrası Dezenfekte Yöntemleri

yazar MAPFRE
Alışveriş Sonrası Dezenfekte Yöntemleri

Konuşulduğunda, öksürüldüğünde ya da hapşırıldığında çevreye yayılan virüsler, yüzeylere yapışıyor ve bu yüzeylerde belirli süreler canlı kalabiliyor. Bu nedenle yüzeylere dokunursanız elinizi, ağız, burun ya da göze götürmemek ve sık sık elleri yıkamak büyük önem taşıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO); koronavirüsün plastik ve paslanmaz çelikte 72 saat, bakırda 4 saat, kartonda ise 24 saat yaşayabildiğini belirtiyor. Durum böyle olunca alışverişlerde alınan ya da kargoyla gelen ürünlerin temizliği de büyük önem taşıyor. Peki, koronavirüsten korunmak için marketten alınan ürünler nasıl temizlenmeli?

Başlamadan Önce: Market Alışverişinde ve Sonrasında Nelere Dikkat Etmeli?

Sosyal izolasyon döneminde mümkün olduğunca evde kalmak ve sadece zorunlu durumlarda dışarı çıkmak gerekiyor. Dışarı çıkmak zorunda kalındığındaysa elbette gerekli önlemlerin alınması şart. Peki, market alışverişinde koronavirüsten korunma yöntemleri nelerdir?

  • Marketlerde ya da pazarlarda alışveriş yapabilmek için maske kullanımı zorunlu. Ayrıca maskenin yanı sıra tek kullanımlık eldivenleri de tercih edebilirsiniz. Tabii ki alışveriş süresince ya da eve geldiğinizde eldivenli ellerinizi kesinlikle yüzünüze götürmemelisiniz ve mümkünse ortak yüzeylere dokunmamaya çalışmalısınız. Tabii bu virüsün insandan insana geçen bir virüs olduğunu hatırlatarak, mutlaka korumanız gereken 2 metrelik mesafenin altını çizmek isteriz. Dışarı çıkmak zorunda kaldığınız durumlarda hangi yöntemleri izlemeniz ve yapmanız gerekenleri detaylı bir şekilde ilgili yazımızdan okuyabilirsiniz.
  • Açık ürünler yerine ambalajlı ürünleri tercih etmek bu dönemde daha uygun olabilir.
  • Almayacağınız ürünlere dokunmamak, diğer insanların sağlığı için de oldukça önemli. Hatta gerekirse bu konuda marketteki insanları da uyarabilirsiniz.
  • Marketten eve geldiğinizde ya da online verdiğiniz sipariş geldiğinde öncelikle alışveriş poşetlerini balkon, bahçe gibi açık havada bekletin. Balkonunuz yoksa ürünleri kapalı, kullanmadığınız bir odaya koyabilirsiniz. Odayı havalandırmayı ihmal etmemelisiniz. Bu işlemin ardından önce eldivenleri, ardından maskenizi çıkarıp ellerinizi yıkayabilirsiniz. Tabii ki marketten gelen poşetleri evcil hayvanınızdan uzak tutmanızda fayda olduğunu hatırlatalım.
  • Plastik ambalajlı ürünleri mümkünse 72 saat bekletebilirsiniz. Eğer bu mümkün değilse yaklaşık 4 saat beklettikten sonra marketten gelen ürünleri dezenfekte edebilirsiniz.
  • Tüm ürünleri dezenfekte etmeden önce ve sonra el hijyenine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizelim. Ellerinizi 20 saniye boyunca bol su ve sabunla yıkamalısınız.
  • Temizleme işleminin ardından lastik poşetleri hemen çöpe atmalısınız.

Şimdi, aldığınız ambalajlı ve ambalajsız gıdaların nasıl dezenfekte edilmesi gerektiğini anlatalım.

Market Alışverişi Yaparken Koronadan Korunma Yolları

Sebzeler Nasıl Temizlenmeli?

  • Kabuklu ve kabuksuz meyve-sebzeleri dezenfekte etmek için en uygun yöntem, onları sirkeli suda bekletmek. Poşetlerinden çıkardığınız sebze ve meyveleri, içerisine su ve sirke koyduğunuz derin ve büyük bir mutfak kabında 4 saat bekletebilirsiniz.
  • Marul, kırmızı lahana gibi sebzelerin üst yapraklarını ayırıp çöpe atabilirsiniz. Bu sayede yüzeylerde olma ihtimali bulunan virüsleri temizlemiş olursunuz.
  • Bekletme süresinin ardından sebze ve meyveleri duru suyun altında 20 saniye boyunca yıkayabilir ve suyunu süzdükten sonra kâğıt mutfak havlusuyla kurulayıp buzdolabınıza yerleştirebilirsiniz.
  • Kabuklu sebze ve meyvelerin dezenfekte edilmesi için de sirkeli su tercih etmenizi öneririz. Koronavirüsten korunmak için en sık tercih edilen temizlik ürünlerinden biri olan çamaşır suyundan uzak durmalısınız. Çünkü çamaşır suyu, gözeneklerden girip tükettiğiniz sebze ve meyveleri zararlı hale getirebilir.
  • Sebze-meyveleri tüketmeden önce bir kez daha yıkamak, durulamak ve mümkünse kabuklarını soyup tüketmek daha sağlıklı olabilir.
Gıdalar Nasıl Dezenfekte Edilmeli

Plastik Ambalajlı Ürünler Nasıl Temizlenmeli?

  • Makarna, kuru baklagil, günlük süt gibi ürünleri bir sünger yardımıyla sabunlu su ile güzelce yıkayabilir ve kuruladıktan sonra yerleştirebilirsiniz. Dilerseniz plastik ambalajlı ürünleri dezenfekte etme işleminin ardından ürünleri ambalajlarından çıkarıp kavanozlara veya evde kullandığınız cam şişelere de koyabilirsiniz.
  • Ürünleri sabunlu su ile dezenfekte etmek istemiyorsanız dezenfektan ıslak mendillerden yardım alabilirsiniz. Eğer ürünleri bu yöntemle temizleyecekseniz ambalajın her noktasını iyice sildiğinize emin olmalısınız.

Karton Ambalajlı Ürünler Nasıl Temizlenmeli?

  • Karton geçirgen bir malzeme olabildiğinden ambalajlı ürünleri sabunlu suyla dezenfekte etmek yerine dezenfektan ıslak mendilleri tercih edebilirsiniz.
  • Eğer mümkünse dezenfekte işlemi sonrasında ürünleri saklamak için kavanoz, kutu ya da şişelere koyabilirsiniz.

Metal ve Cam Ambalajlı Ürünler Nasıl Temizlenmeli?

  • Metal ve cam ambalajlı ürünleri dezenfekte ederken yine sabunlu sudan yardım alabilirsiniz. Sabunlu suya batırdığınız ve yalnızca ürünleri dezenfekte etmek amacıyla kullandığınız süngerle metal ve cam ambalajları iyice yıkayabilir ve ardından su ile durulayabilirsiniz. İşlemin ardından bir kağıt havlu yardımıyla ambalajları iyice kuruladığınızdan emin olmalısınız.
Paketli Ürünlerin Temizlenmesi

Kargo ile Gelen Ürünler Nasıl Temizlenmeli?

  • “Marketten gelen ürünleri açık havada bekletin.” önerisi elbette kargo ile gelen ürünler için de geçerli. Kargoyu ya da online market alışverişlerinizi alırken ve beklemesi için uygun bir alana koyarken de eldiven giymenizi ve maske takmanızı öneririz. Eğer eldiven giymiyorsanız poşetlere dokunduktan sonra ellerinizi yıkayın.
  • Poşetlerin hava alacak şekilde beklemesi oldukça önemli. Bu nedenle kargo ile gelen ürünleri beklemeye bırakmadan önce poşet ya da kutularda küçük delikler açabilirsiniz.
  • Kargodan gelen ürünleri de mümkünse 72 saat bekletmelisiniz. Gelen ürünün malzemesine göre yukarıda verdiğimiz önerileri uygulayabilirsiniz. Eğer bir tekstil ürünü aldıysanız mümkünse 60°C’de yıkamalısınız. Kumaşın yapısı gereği bu mümkün değilse yıkama işleminin ardından ürünü buharlı ütü ile ütülemelisiniz.
  • Bu arada temizleme işleminin ardından kargo poşet ve kutularını çöpe atmanız, ambalajlara dokunduktan sonra da ellerinizi yıkamanız gerektiğini bir kez daha hatırlatalım.

Ev dezenfeksiyonu ve sosyal izolasyon da dâhil olmak üzere her alanda gerekli önlemleri aldığınız takdirde koronavirüsten korunmak mümkün! Fakat aldığınız önlemlere rağmen hâlâ korkuyor ve bu korkunun psikolojik olarak size zarar verdiğini düşünüyorsanız koronavirüs korkusuyla baş etme yöntemlerini anlattığımız yazımıza göz atmanızı öneririz.

Sağlıklı günler dileriz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap