Karantina Sürecinde Evden Çıkmak Zorunda Kalırsam Ne Yapmalıyım?

yazar MAPFRE
Koronavirüsten Korunmak İçin Yapılması Gerekenler

Bildiğiniz üzere Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen yeni tip koronavirüs (COVID-19) hayatlarımızı radikal bir şekilde etkiledi. Hastalık insandan insana direkt temas, yüzeylere temas ve hava/solunum yoluyla geçebildiği için sosyal izolasyona önem vermek ve mümkün olduğunca evlerimizden çıkmamak zorundayız. Koronavirüsten korunmak için en önemli unsurlardan biri sosyal izolasyon olsa da alışveriş, işe gitme, evcil hayvan gezdirme gibi bazı durumlarda evlerimizden çıkmak zorunda kalabiliyoruz.

Peki, dışarı çıkarken dikkat edilmesi gerekenler ve koronavirüsten korunmak için dışarıda uymamız gereken kurallar nelerdir?

Koronavirüs Döneminde Dışarı Çıkmadan Önce Yapmanız Gerekenler

Nasıl ki evde kaldığınız ve gerekli hijyen kurallarına uyduğunuz takdirde koronavirüsten maksimum seviyede korunabiliyorsanız dışarıya çıkmak durumunda kaldığınız zaman da gerekli önlemleri alarak kendinizi virüsten koruyabilirsiniz. Peki, koronavirüsten korunmak için dışarı çıkarken almanız gereken önlemler nelerdir?

  • Markete ya da bankaya gidiyorsanız, toplu taşıma araçlarına biniyorsanız maske kullanımı zorunlu. Bu hem sizin sağlığınız hem de diğer insanların sağlığı için oldukça önemli bir uygulama. Fakat iş yerine yürüyerek gidiyorsanız ya da köpeğinizin ihtiyaçlarını gidermek için dışarı çıkmak zorunda kaldıysanız da maske takmayı ihmal etmemelisiniz. Maskenin sadece ağzınızı değil, burnunuzu da kapatması önemli.
  • El hijyenine dikkat etmek, koronavirüsten uzak durmak için yapılması gerekenler arasında. Dışarı çıkarken tek kullanımlık eldiven kullanmak da ideal bir çözüm olabilir. Tabii dışarıdayken bu eldivenle kesinlikle maskenize dokunmamanız gerektiğinin altını çizelim.
Dışarı Çıkarken Koronavirüsten Korunmak İçin Neler Yapılmalı

Koronavirüs Döneminde Dışarıdayken Yapmanız Gerekenler

Dışarıdasınız… Öncelikle yaşadığımız süreç nedeniyle dışarıdayken huzursuz olmanızın oldukça normal olduğunu belirtmekte fayda var. Virüsten korunmak adına yapmanız gerekenler ise oldukça basit ve uygulaması kolay.

  • Kalabalık yerlerden uzak durmak bu süreçte oldukça önemli. Örneğin markete gitmeniz gerekiyorsa insan yoğunluğunun daha az olduğu saatleri tercih edebilir ya da işe giderken mümkünse toplu taşıma yerine yürüyebilirsiniz. Ciddi bir sağlık sorununuz olmadıkça sağlık kuruluşlarından uzak durmak da önemli.
  • Sosyal mesafeye dikkat etmek, evinizin dışındayken yapmanız gereken en önemli şey. Bu nedenle konuşurken, market sırasındayken ya da toplu taşımadayken diğer insanlarla aranızda en az 2 metre mesafe bırakmaya özen göstermelisiniz. Diğer bir deyişle yakın temastan kaçının.
  • Dışarıdayken ellerinizi kesinlikle yüzünüze sürmeyin ve maskenize dokunmayın.
  • Eğer tek kullanımlık eldiveniniz yoksa dışarıdayken alkol bazlı el antiseptiği ya da kolonya kullanın.
  • Mümkünse herhangi bir yere oturmamalı ya da tutunmalısınız.
  • Alışverişlerinizde nakit yerine banka ve kredi kartlarını tercih edebilir, hatta mümkünse temassız ödeme yapabilirsiniz.
  • Eğer iş nedeniyle uzun süre ev dışında kalacaksanız bu durumda maskenizi en fazla 4 saatte bir değiştirmelisiniz. Dolayısıyla yanınızda, hijyen kurallarına uygun bir şekilde sakladığınız yedek maske bulundurmalısınız.
  • Çevrenizde kimse olmasa bile öksürür ya da hapşırırken tek kullanımlık mendille ağzınızı kapatın, ardından mendili hemen bir çöp kovasına atın. Mendiliniz yoksa dirseğinizin iç kısmıyla ağzınızı ve burnunuzu kapatın. Eğer ağzınızda maske varsa ve dışarıda uzun bir süre durmak zorundaysanız nemleneceği için maskenizi sık sık değiştirmeye özen gösterin.
Markette Koronavirüsten Korunmak

Koronavirüs Döneminde Eve Geldiğinizde Yapmanız Gerekenler

Bu süreçte en güvenli alan evlerimiz. Evlerin güvenli kalabilmesi için ise dışarıdan eve gelindiğinde atlanılmaması gereken önemli noktalar var. Peki, koronavirüse karşı dışarıdan eve gelindiğinde ne yapılmalı?

  • Ayakkabılarınızla eve girmemek ve ayakkabılarınızı dışarıda çıkarmak oldukça önemli. Eğer alışveriş yaptıysanız aldığınız ürünleri balkon, bahçe, teras ya da kapalı ve kullanılmayan bir alanda bekletin. Maskenizle eldivenlerinizi çıkardıktan sonra ayakkabınızı dezenfektan bir mendille silebilir ve ayakkabılığa yerleştirebilirsiniz.
  • Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ilk iş elinizdeki poşetleri uygun bir yere koyup en az 4 saat, mümkünse 72 saat bekletmek.
  • Ardından eldivenlerinizi çıkarabilirsiniz. İlk eldiveni parmak kısımlarından tutarak, ikinci eldiveni ise -diğer elinizde eldiven olmayacağından- iç bilek kısmından tutarak çıkarmalısınız.
  • Ardından maskenizi çıkarabilirsiniz. Maskeyi ön kısımdan değil, lastik kısmından çekip çıkarmalısınız. Ardından hem maskeyi hem de eldiveni çöpe atın.
  • Ellerinizi 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkayın.
  • Giysilerinizi havalandırın ya da mümkünse yıkayın.
  • Eğer peynir, süt ya da donmuş gıda gibi çabuk bozulabilecek ürünler varsa mutfakta sabun ve suyla yıkayabilir ya da dezenfektan mendillerle silip ardından yerleştirebilirsiniz. Ayrıca koronavirüs döneminde alışveriş sonrası ürünleri dezenfekte etme yolları yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
  • Dışarıdan geldiğinizde dokunduğunuz kapı kolu, elektrik anahtarı, cep telefonu gibi nokta ve ürünleri dezenfektan mendillerle silin.
  • Bu işlemin ardından mümkünse duşa girin.
Koronavirüs Gıdalar Nasıl Dezenfekte Edilmeli

Bunlara Dikkat Edin!

  • Eğer ateş, öksürük, halsizlik, eklem ağrıları gibi koronavirüs belirtilerinden şikâyetçiyseniz ve evinizi ailenizle ya da bir arkadaşınızla paylaşıyorsanız evde de maske takmalı ve sosyal mesafeye dikkat etmelisiniz.
  • Herhangi bir hastalık belirtisi taşımadığınız halde aynı evi paylaştığınız kişi corona virüsünden şüpheleniyor ya da bu hastalığa yakalanmışsa ve karantina altındaysa bu durumda da sosyal mesafeye dikkat edilmeli ve mümkünse evdeki tüm bireyler maske kullanmalı.
  • Bir alışveriş listesi oluşturmak, ihtiyacınız olan herhangi bir ürünü unutmanızın önüne geçebilir. Bu sayede alışveriş sıklığınızı azaltabilir ve mümkün olduğunca az dışarı çıkabilirsiniz.
  • Eğer köpeğinizi gezdirmek için dışarı çıkıyorsanız bu durumda sizin sosyal mesafeniz kadar küçük dostunuzun da sosyal mesafesi önemli. Köpeğiniz hem insanlardan hem de sokaktaki diğer hayvanlardan uzak durmalı. Çünkü virüsler evcil hayvanların tüylerinde belirli bir süre kalabiliyor ve sosyal mesafeye dikkat etmemek, küçük bir ihtimal de olsa yaşam alanınızı ve dolayısıyla sizi tehlikeye atabiliyor. Evcil hayvanla yürüyüşe çıkarken dikkat etmeniz gereken diğer önemli noktalara ise yazımızdan ulaşabilirsiniz.
  • Sizin aldığınız ürünlerin yanı sıra kargo ya da kuryeyle size ulaşan ürünler olursa da gerekli dezenfeksiyon işlemlerini yaptığınıza emin olmalısınız.
  • El hijyeni kadar evinizin dezenfeksiyonu da bu süreçte oldukça önemli. Ev temizliğini doğru bir şekilde yaptığınıza emin olmalısınız. 

Gerekli önlemleri aldığımız takdirde bu süreci hızlı bir şekilde atlatabiliriz!

Sağlıklı günler dileriz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap