Risklere Karşı Güvence: Konut Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar?

yazar MAPFRE
Konut sigortası ne işe yarar?

Evinizin kapısını uyumadan önce ya da evden çıktıktan sonra kilitliyor, eğer alt katlarda oturuyorsanız camları uyurken kapatıyorsunuz. Ya da evden çıkmadan önce son bir kez prizleri, ocağı kontrol ediyorsunuz. Evet, bunlar ve bunun gibi uygulamalar, evimize ya da evimizdeki eşyaya zarar gelmemesi için aldığımız minik ama önemli önlemler. Peki, sadece bunlar evinizi, eşyanızı korumak için yeterli mi? Maalesef değil; dünyanın bin bir türlü hali var! O halde evinizi ve sizi maddi-manevi güvence altına alacak çözümü söyleyelim: Konut sigortası!

Konut Sigortası Nedir?

Konut sigortası (ya da bilinen diğer ismiyle ev sigortası); hırsızlık, sel, yangın, üçüncü kişiler tarafından oluşan hasarlar gibi durumlarda, poliçenizde sunulan teminatlar ve limitler dahilinde güvence sunan sigorta çeşididir. Poliçenize ek teminatlar ekleyerek konut sigortası kapsamını genişletebilir ve böylece daha fazla konuda güvenceye sahip olabilirsiniz. Bunun yanı sıra MAPFRE Sigorta’nın Konutlar İçin Çağdaş Güvence Sigortası’nın “Ev Hizmetleri” sayesinde çilingir hizmetinden yılda bir kez ücretsiz klima-kombi bakımı ve çift kişilik koltuk temizliğine kadar pek çok ayrıcalığa kavuşabilirsiniz.

Konut Riskleri Nedir?

Hayat bu; “Benim başıma gelmez.” dediğimiz pek çok şeyi ne yazık ki yaşayabiliyoruz. Oysa hayatta karşılaşabileceğimiz kötü sürprizlere karşı önlem almak, oluşabilecek maddi ve manevi olumsuzlukların yansımalarından daha az etkilenmemizi sağlayabilir. Gelin şimdi, konutlarda karşılaşabileceğimiz bazı risklere göz atalım.

Tüm dış etkenlere açık olan konutlar, doğal afetlerden kazalara, hırsızlıktan terör olaylarına kadar pek çok tehlikeli durumdan zarar görebilir. Evinizin; yangın, su baskını, cam kırılması, deprem, fırtına, hırsızlık, yer kayması gibi sıkça karşılaşılabilen olumsuz olayların yanı sıra enflasyondan dolayı değer kaybı, kar ağırlığı, araç çarpması, grev, halk hareketi, kargaşa ve terör olayları gibi durumlar nedeniyle zarar görme ihtimali de ne yazık ki var.

Konutlarda bazı zararlar herhangi bir dış müdahale olmadan kendiliğinden de oluşabilir. Özellikle yakıt olarak kömür kullanılan konutlarda dumandan dolayı zaman içinde çeşitli deformasyonlar meydana gelebilir ya da zaman içinde aşınan elektrik – su tesisatı, yangın veya su baskını gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Tüm bu sorunlar konut sahipleri için telafi edilmesi zor hatta imkansız sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden konut sigortası ve benzeri önlemler almak ev sahipleri için oldukça önemli hale gelir.

Konut sigortası neleri kapsar?

Konut Sigortası Neleri Kapsar?

Konut sigortası kapsamı, poliçenizde yer alan teminatlar doğrultusunda şekillenir. Her sigorta ürününde olduğu gibi ev sigortasında da teminatlar ana ve ek olmak üzere ayrılır. Pek çok sigorta şirketi, ana teminat olarak aynı güvenceleri sunar. Ancak farklı risk durumlarını da poliçeye dâhil edebilen ek teminatlar sayesinde güvence alanınızı genişletebilirsiniz. Şimdi, ek teminatlar sayesinde hangi risklere karşı evinizi güvence altına alabileceğinize ve hangi ayrıcalıklardan faydalanabileceğinize bir göz atalım.

Cam kırılması: Konut içerisinde sabit ve dik şekilde duran cam ve aynaların kırılması, bu teminat sayesinde konut sigortası kapsamında değerlendirilebiliyor.

Ferdi kaza: Konut sigortası yapılan adreste sigortalının başına gelebilecek kazalar ve bu kazalardan kaynaklı zararlar, ferdi kaza teminatı ile güvence altına alınabiliyor.

Sel veya su baskını: Sigortalı konutun, çevresindeki su kaynakları ya da aşırı yağış nedeniyle zarar görmesi sonucunda bu teminattan yararlanılabiliyor.

Hırsızlık: Hırsızlık sonucu çalınan eşyalar ve binaya verilen zararlar da yine konut sigortası tarafından karşılanabiliyor.

Terör olayları: Halk hareketleri, kargaşa, grev ya da terör saldırıları gibi durumlarda konut sigortasından yararlanabilmek için terör olaylarının poliçe kapsamına alınmış olması gerekiyor.

Enflasyondan korunma: Binanızın veya eşyalarınızın zaman içinde değer kaybına uğramasını enflasyondan korunma teminatı ile önleyebiliyorsunuz.

Fırtına: Fırtına ya da aşırı rüzgar sonucu oluşan konut hasarlarında fırtına teminatı etkin rol oynuyor.

Enkaz kaldırma: Konutlarda hasar sonrası meydana gelen yıkıntıları kaldırmak da yine konut sigortası ile karşılanabiliyor.

Yardım hizmetleri: Elektrik – su tesisatı, çilingir ve cam tamir işleri gibi evinizde oluşabilen arızaların giderilmesi için de konut sigortasından yararlanabiliyorsunuz.

Konut sigortası zorunlu mu?

Konut Sigortası Zorunlu mu?

Konut sigortası, Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) ile karıştırılabiliyor ve bu nedenle “Ev sigortası zorunlu mu?” sorusu akıllarda oluşabiliyor. Hayır, konut sigortası zorunlu bir sigorta türü değildir. Fakat bu noktada konut sigortasının, evinize, aile bireylerine ve oluşabilecek bazı maddi-manevi zorluklar karşısında poliçede yer alan teminatlar ve belirtilen limitler dâhilinde size güvence sunduğunu unutmamalısınız.

Son olarak konut sigortası fiyatlarının; poliçenizde yer vermek istediğiniz ek teminatlara, bina yaşına, konutunuzun büyüklüğüne ve yaşadığınız bölgeye göre farklılık gösterebileceğini belirtelim.

Benzer Yazılar

Yorum Yap