2024 Trafik Cezaları ve Ehliyet Harçları Ne Kadar?

yazar MAPFRE
trafik-cezalari-ve-ehliyet-harclari

Her yıl düzenli olarak yapılan vergi zamlarının yanı sıra trafik cezalarındaki ve ehliyet harçlarındaki fiyat artışları da merak ediliyor. Bu yazımızda 2024 trafik cezaları ücretleri ve 2024 ehliyet harçları fiyatları hakkında bilgi vereceğiz. Haydi, başlayalım!

2024 Trafik Cezaları Ne Kadar?

Trafik kurallarına uymak hem kendi güvenliğimiz hem de trafikteki diğer bireylerin güvenliği için oldukça önemli. Tabii can güvenliğinin yanı sıra trafik kurallarına uyarak mal güvenliğini de sağlayabileceğimizi unutmamak gerekiyor.

Trafik cezaları 2024 yılında da yeniden değerleme oranına göre artış göstermesi bekleniyor. Açıklanan yeniden değerleme oranı ise %58,46. 

Peki, 2024 yılında hangi trafik cezası ihlal edildiğinde ne kadar ceza ödemek gerekiyor? İşte, 2024 trafik cezaları fiyatları ve bilmeniz gereken diğer detaylar:

trafik-cezalari-ne-kadar-oldu

Emniyet Kemeri Kullanmamanın Cezası Ne Kadar?

En çok ihlal edilen trafik kurallarından biri olan emniyet kemeri takmadan araç kullanma, olası bir trafik kazasında ne yazık ki can kaybına bile sebep olabiliyor.

Emniyet kemeri takmadan araba kullanmanın cezası 2024 yılında 691 TL.

Yayaya Yol Vermemenin Cezası Ne Kadar?

Yayaya yeşil ışık yandığında, kavşak giriş ve çıkışlarında, okul ve yaya geçitlerinin bulunduğu noktalarda yayalar önceliklidir. Yayaların bu önceliği göz ardı edildiğinde ise trafik cezası kesilebilir.

Yayaya yol vermemenin cezası 2024 yılında 3.136 TL.

Bu arada trafikte yayalara ek olarak hangi araçların öncelikli olduğu hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz “Trafikte Geçiş Üstünlüğü Hakkında Bilinmesi Gerekenler” yazımızı okuyabilirsiniz.

Park ve Duraklamanın Yasak Olduğu Yerlerde Park ve Duraklamanın Cezası Ne Kadar?

Kavşak, tünel gibi alanlarda duraklamak ve yaya geçidi, çöp konteyneri yanı gibi alanlarda park yapmak yasak. Eğer bunu ihlal ederseniz bir trafik cezasıyla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca park durumunda aracınız da çekilebilir.

Park yapmanın ve duraklamanın yasak olduğu noktalarda park etmenin ve duraklama yapmanın cezası ise 2024 yılı için 692,50 TL.

Seyir Halinde Cep Telefonu Kullanmanın Cezası Ne Kadar?

Trafikte seyir halindeyken telefon kullananların sayısı hiç de az değil. Hem trafik kurallarını ihlal etmemek hem de telefon kullanımı nedeniyle oluşabilecek dikkat dağınıklığının önüne geçmek için araç kullanırken telefon kullanmamaya özen göstermelisiniz.

Araç kullanırken telefonla konuşmanın cezası 2024 yılı için 1.508,50 TL.

araba-kullanirken-telefonla-konusma-cezasi

Araç İçinde Yüksek Sesle Müzik Dinleme Cezası Ne Kadar?

Trafikte yüksek sesle müzik dinlemek hem sizin dikkatinizin hem de trafikteki diğer bireylerin dikkatlerinin dağılmasına neden olabilir. Ayrıca yüksek sesle müzik dinlemenin gürültü kirliliğine neden olabileceğini de unutmamalısınız.

Araç içinde yüksek sesle müzik dinlemenin cezası 2024 yılında 692,50 TL.

Kırmızı Işıkta Geçmenin Cezası Ne Kadar?

Yayalara çarpma ya da farklı yönde gelen araçlarla kaza yapma sebeplerinden biri olan kırmızı ışıkta geçmek, can ve mal kaybını önlemek için kesinlikle ihlal edilmemesi gereken kurallardan biri.

Kırmızı ışıkta geçmenin cezası 2024 yılında 1.508,50 TL.

Bu cezaya ek olarak kırmızı ışık ihlali tekrarlanırsa trafikten men edilme durumu da söz konusu. Kırmızı ışık kuralına 1 yıl içerisinde 3 kere uymazsanız 30, 6 defa uymazsanız 45, 9 defa uymazsanız da 90 gün boyunca trafikten men edilebilirsiniz.  

Trafikte Hız Sınırını Aşmanın Cezası Ne Kadar?

Hız sınırı, seyir alınan yola ve araç cinsine göre değişiklik gösteriyor. Hız sınırı aşıldığında ödenmesi gereken trafik cezası ise hız sınırının ne oranda aşıldığına göre değişiyor.

  • Hız sınırını %10-%30 aşmanın cezası 2024 yılında 1.508,50 TL.
  • Hız sınırını %30-%50 aşmanın cezası 2024 yılında 3.136 TL.
  • Hız sınırını %50 üzerinde aşmanın cezası 2024 yılında 6.440 TL.
hiz-sinirini-asmanin-cezasi

Alkollü Araç Kullanmanın Cezası Ne Kadar?

Alkollü şekilde araç kullanmak demek, bilinç durumunuzun ve reflekslerinizin olumsuz etkilenmesi, yani kazaları açık bir şekilde davet etmek demek. Can ve mal güvenliğini ciddi şekilde tehdit eden alkollü araba kullanmanın cezası ise kaç kez bu şekilde araç kullanırken tespit edildiğinize göre farklılık gösteriyor.

  • İlk defa alkollü araç kullanırken yakalanmanın cezası 2024 yılında 6.440 TL.
  • 5 yıl içerisinde ikinci kez alkollü araç kullanırken yakalanmanın cezası 2024 yılında 8.075 TL.
  • 5 yıl içerisinde alkollü araç kullanırken üç veya daha fazla kez yakalanmanın cezası 2024 yılında 12.978 TL.

Muayenesiz Araçla Trafiğe Çıkmanın Cezası Ne Kadar?

Rutin araç muayenesi bir zorunluluk. Eğer muayenesiz arabayla trafiğe çıkarsanız bunun bir bedeli mevcut.

Muayenesiz araçla trafiğe çıkmanın cezası 2024 yılında 1.508,50 TL.

Bu arada araç muayenesine gitmeden önce dikkat edilmesi gerekenleri ve “TÜVTÜRK araç muayene randevusu nasıl alınır?” sorusunun yanıtını ilgili yazılarımızda bulabilirsiniz.

Ehliyetsiz Araç Kullanmanın Cezası Ne Kadar?

Hem ehliyetsiz araç kullanana hem de kullanılan aracın sahibine kesilen bu ceza, yüksek bedeliyle dikkat çekiyor. Fakat caydırıcılık açısından bu oldukça önemli.

Sürücü belgesi olmadan araç kullananların ve ehliyetsiz araç kullanmaya izin veren araç sahiplerinin alacağı trafik cezası 2024 yılında 12.978 TL. 

2024 yılında indirimli olarak ödenecek ehliyetsiz araç kullanma cezası ise 9.733,50 TL.

Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme Nasıl Yapılır?

Trafik cezası ödeme ve ceza sorgulama işlemleri için yararlanabileceğiniz farklı seçenekler mevcut. e-Devlet, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden ve anlaşmalı bankaların veznelerinden ya da mobil bankacılık uygulamalarından bu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Ayrıca ceza kesildikten sonraki 1 ay içerisinde trafik cezasını öderseniz %25 indirimden de yararlanabilirsiniz. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi almak için “Trafik Cezası Nasıl Ödenir? İndirimli Trafik Cezası Ödeme Süresi Nedir?” yazımıza göz atabilirsiniz.

ehliyet-harc-ucreti

2024 Ehliyet Harçları Ne Kadar?

Yeni yılda ehliyet ücretleri de zamlandı. Peki, 2024 ehliyet fiyatları ne oldu?

Ödeyeceğiniz ehliyet harcı, hangi ehliyet sınıfında sürücü belgesi alacağınıza göre farklılık gösteriyor. Dilerseniz ehliyet sınıfları yazımıza göz atarak hangi sınıfta sürücü belgesi alacağınızı belirleyebilirsiniz.

Şimdi, 2024 ehliyet ücretleri konusunda ayrıntılı bilgi verelim: 

Ehliyet SınıfıHarç Ücreti Değerli Kağıt Bedeli Vakıf PayıToplam 
A, A1, A2 ve F sınıfı825,70 TL990 TL145 TL1.960,70 TL
B sınıfı2.489,90 TL990 TL145 TL3.624,90 TL
B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M sınıfı4.154,70 TL990 TL 145 TL 5.289,70 TL

Aracınıza Kasko Sigortası Yaptırın, Maddi Zararların Önüne Geçin

2024 trafik cezaları listesi doğrultusunda yansıyan zamları ve 2024 yılında ehliyet harç ücretlerinin güncel fiyatlarını sizinle paylaştık. Peki; trafik kurallarına uymak, karşılaşabileceğiniz tatsız durumlara karşı size tam koruma sağlar mı? Ne yazık ki hayır!

Trafik kurallarına uymak, can ve mal güvenliğini sağlamak açısından çok önemli olsa da yeterli olmayabilir. Trafikteki kötü sürprizlere karşı güvence oluşturmak ve daha güvenli sürüşler yapabilmek için ise önerimiz, Kasko Sigortası yaptırmanız! “Kasko Sigortası” sayfamızı inceleyerek teminatlara göz atabilir ve fiyat bilgisi almak için “Kasko Teklif” sayfamızdan yararlanabilirsiniz.

Keyifli ve güvenli sürüşler yapacağınız bir yıl dileriz. 

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar

Yorum Yap