“Nasıl İnsan Kaynakları Uzmanı Olunur?” Diyenlerin İzlemesi Gereken 5 Adım

yazar MAPFRE
Nasıl İnsan Kaynakları Uzmanı Olunur

Belki üniversiteye hazırlanıyor, belki eğitiminize devam ediyorsunuz. Hatta mezun olmuş bile olabilirsiniz. Hayalinizdeki meslek doğrultusunda kendinize bir kariyer planı oluşturmak için hiçbir zaman geç değil! Eğer kariyerinize insan kaynakları alanında yön vermek istiyor, ama nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini bilmiyorsanız sizin için “Nasıl insan kaynakları uzmanı olurum?” sorusunun yanıtını verelim.

İnsan Kaynakları Uzmanı Ne İş Yapar?

İnsan kaynakları departmanında başarılı bir çalışan olmak için izlemeniz gereken yolu paylaşmadan önce insan kaynakları uzmanının görev tanımına yakından bakmak doğru olur.

İnsan kaynakları uzmanı (ya da bilinen diğer adıyla İK uzmanı), şirket çalışanları ve şirket yönetimi arasındaki iletişimi sağlayan kişi olarak tanımlanabilir. İnsan kaynakları departmanında görevli olan insanlar, şirket için en verimli kadronun oluşturulması için işe alım süreçlerinde görev alır ve bunun yanı sıra oluşturulan kadronun motivasyonunun devam etmesini sağlayacak organizasyonlar düzenler. Ayrıca çalışanların kendilerini kariyer anlamında yetiştirmelerini sağlayacak eğitimler düzenlemek de İK uzmanlarının görevleri arasındadır.

Bunların yanı sıra çalışanların izin ve mesai sürelerini düzenlemek, iş ve iş yeri ile ilgili talepler doğrultusunda uygulamalar yapmak, çalışanların performansları doğrultusunda raporlar oluşturmak da insan kaynakları departmanlarında çalışmakta olan insan kaynakları uzmanlarının görevidir.

Peki, insan kaynakları uzmanı olabilmek için nasıl bir yol izlemelisiniz?

İnsan Kaynakları Uzmanı Ne İş Yapar

1. Sizi Hayalinize Götürecek Bir Eğitim Alın

Söz konusu meslekler olduğunda eğitim durumunuzun ve hatta okuduğunuz ön lisans ya da lisans bölümünün önemli olduğu doğru. Bu noktada “İnsan kaynakları uzmanı olmak için hangi bölüm okunmalı?” sorusunun yanıtını aradığınızı biliyoruz.

Doktorluk, mühendislik gibi bazı mesleklerde almanız gereken eğitim çok net iken bazı meslekler hangi bölümden mezun olmanız gerektiği konusunda daha esnektir. İşte, insan kaynakları uzmanlığı da bu esnekliği sağlayan mesleklerden biri. 

İnsan Kaynakları Yönetimi, İşletme, İktisat, Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri gibi bölümlerinden mezun olarak İK uzmanı olmak için önemli bir adım atabilirsiniz.

Fakat eğitiminizi tamamladıysanız ve bu bölümlerden mezun değilseniz de önemli değil. İnsan kaynakları alanında eğitim veren programlara kayıt olarak sertifika alabilir ve bir iş bulup “İK’cı” olarak çalışmaya başlayabilirsiniz. Bu arada eğer yukarıda belirttiğimiz bölümlerden mezunsanız da bu sertifika programlarına kayıt olabileceğinizi belirtmeden geçmeyelim. Çalışmak istediğiniz alanda alacağınız her sertifika CV’nizi güçlendirecektir.

2. Kendinizi Geliştirin

İnsanlarla bire bir iletişimde olacağınız bir iş kolunda çalışacaksınız. Dolayısıyla onların motivasyon veya mutsuzluk nedenleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Her insanın birbirinden farklı olduğunu düşündüğümüzde ise bu hem iyi bir iletişim gücüne hem de biraz psikoloji bilgisine sahip olmanız gerektiği anlamına geliyor. Bu doğrultuda psikoloji ve iletişim alanlarında gelişmenize yardımcı olacak kitaplar okuyabilir; belgeseller, diziler, filmler izleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra bazı psikoloji okuryazarlığı derslerine katılmanız da kişisel gelişiminize katkı sağlayabilir.

Kişisel gelişimin yanı sıra kariyer anlamında da gelişmeniz önemli. Bu nedenle eğitiminiz devam ederken staj programlarına başvurmanız sağlıklı olacaktır. Bu sayede teorik bilgilerinizi pratiğe dönüştürebilir ve “İyi bir İK’cı nasıl olur?” sorusunun yanıtını, edindiğiniz deneyimler sayesinde öğrenebilirsiniz.

İyi Bir İkcı Nasıl Olunur

3. İnisiyatif Alın, Detaylara Odaklanın

Her ne kadar bir insan kaynakları uzmanı olarak bazı kararları yönetimle birlikte alacak olsanız da çoğu karar sizin süzgecinizden geçecek. Bu nedenle inisiyatif alabilmek, doğru karar verme becerisine sahip olabilmek oldukça önemli. Bu konuda kendinizi geliştirmek için kişisel hayatınızda aldığınız kararları bireysel (tabii ki direkt olarak başka insanları ilgilendirmiyorsa) olarak alabilirsiniz. Ayrıca bu öz güvenle de doğrudan ilgili bir durum. Dilerseniz öz güven artırmanın yollarını sıraladığımız yazımızı okuyarak bu konuda kendinizi geliştirebilirsiniz.

İnsan kaynakları departmanı çalışanları pek çok çalışanla ilgilenmek durumundalar. Bu da çok fazla detay anlamına gelir. Detay odaklı ve disiplinli bir şekilde çalışabilmek için kişisel hayatınızdaki rutinlerinize dikkat edebilir ve daha disiplinli bir birey olma yetisini zamanla başarılı bir şekilde kazanabilirsiniz.

4. Mutlu Olabileceğiniz Bir Sektör Bulun

Otomotiv, iletişim, sağlık, eğitim ve daha fazlası… İnsan kaynakları uzmanı olarak görev alabileceğiniz pek çok sektör mevcut. Burada önemli olan kendinizi mutlu hissedebileceğiniz bir sektör belirleyip bu alanda bir iş bulmak. Ne de olsa başkalarının iş yerindeki mutluluğu sizin sorumluluğunuzda, öyle değil mi? Kendiniz mutlu değilken diğer bireyleri nasıl mutlu edebilirsiniz ki?

İnsan Kaynakları Görev Tanımı

5. Olumsuzluklar Karşısında Pes Etmeyin

Hayat bu; hem iş başvuru sürecinde hem de çalışırken pek çok olumsuzlukla karşılaşabilirsiniz. Önemli olan edindiğiniz her tecrübeden bir ders çıkarmak ve bu doğrultuda gelişiminize katkı sağlamak! İstediğiniz işi bulacağınızdan ve çok başarılı bir kariyere sahip olacağınızdan şüphemiz yok! Eğer hayalinizi gerçekleştirmek için atılması gereken adımlar hakkında daha fazla öneriye ihtiyacınız varsa yazımızı okuyabileceğinizi de hatırlatalım!

Şimdiden başarılar dileriz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap