Psikolog ve Psikiyatrist Arasındaki Fark Nedir?

yazar MAPFRE
Psikolog ve Psikiyatrist Arasındaki Farklar

Hepimizin hayatı, olumlu ya da olumsuz deneyimlerden oluşuyor. Bu deneyimler hayatımızı pozitif anlamda şekillendirebileceği gibi bizi mutsuz edip ruh sağlığımızın bozulmasına da neden olabiliyor. Bu noktada bazı ruh ve sinir hastalıklarında genetik yatkınlığın da önemli bir etmen olduğunu hatırlatmadan geçmemek lazım. Peki, psikolojik bir desteğe ihtiyacı olanlar için doğru seçim psikolog mu, yoksa psikiyatrist mi? “Psikoloğa mı, psikiyatriste mi gitmeliyim?” sorusunun yanıtını arıyorsanız ihtiyacınız olan cevap bu yazıda!

Psikolog Kimdir?

İnsanların düşüncelerini ve düşünceler doğrultusunda gelişen duygularla davranışları farklı disiplinlerle inceleyen, bu inceleme sonucunda tanı koyup ilaçsız bir şekilde psikoterapi ile tedavi uygulayan kişilere psikolog denir. Klinik psikolog olan bir uzmanın amacı genellikle bireyin, hayatını etkileyen olumsuz düşünce tarzını keşfetmesini ve bu doğrultuda duygularıyla davranışlarını daha kontrollü yaşamasını sağlamaktır.

Psikiyatrist Kimdir?

Bireyde görülen ve uyumsuzluğa neden olan ruh ve sinir hastalıklarının yansımalarını önlemek adına tanı ve tedavi uygulayan uzman doktora psikiyatrist adı verilir. Psikiyatrist, ilaç tedavisi uygulayabilir ve bu sayede söz konusu olan ruh ve sinir hastalığının mümkün olduğunca kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir.

Psikoloğa Mı Psikiyatriste Mi Gitmeliyim

Psikiyatrist ve Psikolog Farkı Nedir?

Sağlık alanında görev alan ve birbirinden farklı iki meslek grubu olan psikologlar ve psikiyatristler aslında benzer disiplinlere dayanarak çalıştıklarından birbirleriyle sıklıkla karıştırılabilirler. Aslında bu iki meslek arasında bazı belirgin farklar bulunur:

  • Psikiyatristler, tıp fakültesi mezunu olan uzman doktorlardır. Psikologlar ise lisans eğitimlerini 4 senelik psikoloji programında tamamlar ve ardından yüksek lisanslarını yaparak uzmanlaşırlar.
  • Psikiyatristler, tıp fakültesinden mezun oldukları için ilaç yazma ve ilaçla tedavi yönteminden yararlanabilirler. Psikologlar ise tıp fakültesinden mezun olmadıkları için ilaç tedavisi uygulayamazlar.
  • Psikologlar tedavi yöntemi olarak benimsedikleri disiplin doğrultusunda psikoterapi uygularlar. Psikiyatristlerin yöntemi genellikle ilaç tedavisi odaklı olsa da bazı psikiyatristler psikoterapi de uygular.

Psikoloğa mı, Psikiyatriste mi Gidilmeli?

Eğer psikolojik bir desteğe ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız bu durumda psikolog ve psikiyatrist arasında karar vermek zor olabilir. Eğer ruh sağlığınızla ilgili bir sorununuz olduğunu düşünüyorsanız psikologdan, sinirsel bir hastalığınız olduğunu düşünüyorsanız psikiyatristten yardım alabilirsiniz. Bu ayrımdan emin olamıyorsanız da sorun değil; pek çok klinikte psikolog ve psikiyatrist birlikte çalışır. Yani bir psikoloğa gittiğinizde psikolog, ilaç tedavisine ihtiyaç duyabileceğinizi düşünüyorsa sizi psikiyatriste yönlendirebilir. Elbette tam tersi de geçerli olabilir. Psikoterapi yöntemiyle çözülebilecek bir sorununuz olduğunu düşünen bir psikiyatrist sizi psikoloğa yönlendirebilir. Dolayısıyla kimden yardım almanız gerektiğini, uzmanlara danışarak da öğrenebilirsiniz.

Psikiyatrist Psikolog Farkı

MAPFRE Sigorta Sağlık Sigortası Ürünleri ile Yanınızda

Yoğun iş hayatı, geçmişte yaşadığınız travmalar ya da COVID-19 sürecinde evde çok zaman geçirmeniz nedeniyle oluşan sıkıntılar… Hiç fark etmez! Hepimiz insanız ve bazı dönemlerde objektif bakış açısına sahip bir uzmandan yardım almak emin olun ki en sağlıklısı. Fakat bu noktada elbette sağlık harcamaları için ayıracağınız bütçenin artacağından endişe edebilirsiniz.

MAPFRE Sigorta’nın sağlık ürünleri ise teminatlarınız ve poliçe limitleriniz dâhilinde anlaşmalı hastane ve kliniklerde özel indirimlerden yararlanmanızı sağlayabilir. MAPFRE Sigorta sağlık sigortası çeşitlerini incelemek için yazımızı okuyabilir ve sağlık sigortaları hakkında ayrıntılı bilgi almak için acentelerimizle iletişime geçebilirsiniz.

Ayrıca MAPFRE Sigorta’dan sağlık sigortası yaptırdığınız takdirde “Bi’ Doktora Sor” hizmetinde de yararlanabilirsiniz. Bi’ Doktora Sor; pazar günleri ve resmi tatiller dışında, haftanın her günü 08.00-20.00 saatleri arasında, psikolojik danışmanlık da dâhil olmak üzere pek çok alanda sağlık hizmetinden görüntülü ya da sesli bir biçimde yararlanmanızı sağlar. 0850 755 0 755 MAPFRE Müşteri Hizmetleri’ni arayarak ya da MAPFRE Go uygulamasını kullanarak bu hizmetten yararlanabilirsiniz. Bi’ Doktora Sor hizmetimiz hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için ise yazımızı okuyabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap