Sağlığınız İçin Önemli: Metabolizma Nasıl Hızlandırılır?

yazar MAPFRE
Metabolizma Nasıl Hızlanır

Kalp sağlığı, zihinsel aktivite, kas fonksiyonları ve yağ yakımı gibi birçok vücut fonksiyonunun yerine getirilmesini sağlayan en önemli faktörlerden biri ile tanışmaya hazır mısınız? Elbette ki metabolizma hızından bahsediyoruz! Sağlık durumunuzu etkileyen “Metabolizma nedir?” ve “Metabolizmanın hızlı olması ne demektir?” sorularının cevaplarına birlikte göz atalım, yaşınız ne olursa olsun hep sağlıklı kalmanın formülünü yakalayın.

Vücudunuzun Gizli Gücü: Metabolizma

Metabolizma, vücudun fonksiyonlarını yerine getirmesi için yediğiniz gıdayı enerjiye dönüştüren biyokimyasal bir işlemdir. Hücrelerde bulunan enzimler tüketilen besinleri parçalayarak enerjiye dönüştürür. Metabolizmanız ne kadar hızlı çalışırsa vücudun ihtiyacı olan bu enerji daha çok açığa çıkabilir. Yani metabolizmanın hızlı çalışmasının faydaları arasında, yaygın olarak bilinen kilo vermenin yanı sıra, solunum ve zihinsel fonksiyonlar gibi hayati işlevler de yer alır. Çünkü vücudunuz sadece fiziksel aktivite esnasında enerji harcamaz. Aynı zamanda dinlenirken ve besinleri sindirirken de enerji harcar. Vücudunuzun metabolizma hızının etki ettiği alanlar üçe ayrılabilir.

  • Bazal Metabolizma Hızı: Vücudun dinlendiği dönemde yakılan enerji miktarıdır. Vücudun tüm sistemlerinin sağlıklı bir şekilde çalışması için büyük oranda enerji harcanır.
  • Sindirim Sırasında Metabolizma: Besinlerin termik etkisi olarak da anılan bu metabolizma faaliyeti yiyecekleri sindirmek için kullanılan enerjiyi açığa çıkarır.
  • Fiziksel Harekete Bağlı Olarak Metabolizma: Günlük olarak gerçekleştirilen fiziksel aktivite ile açığa çıkan enerjidir.

Metabolik hızınız; cinsiyet, yaş, hormonlar, kas-yağ oranı gibi birçok faktörden etkilenebilir. Fakat bunların yanı sıra, metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olabilecek uygulamalar ve yiyeceklerin de metabolizma hızında katkısı büyüktür. Günlük hayatınıza dâhil edebileceğiniz pratik metabolizmayı hızlandırma yöntemleri ile zinde bir yaşam sürebilirsiniz. 

Metabolizma Hızlandırma Yöntemleri

Metabolizmanın Hızlanması İçin Ne Yapmalı?

Metabolizmayı hızlandıran şeyler özel bir diyetin parçası değil sağlıklı bir yaşam stilinin gereklilikleridir. Metabolizma hızlandırma yöntemlerini öğrenerek, yaş ilerlese bile, vücudunuzun fonksiyonlarını yerine getirmesi için ihtiyacı olan enerjiye sahip olabilirsiniz. İşte, hızlandırmak için izlemeniz gereken yollar:

  • Günde 1-2 bardak yeşil çay içebilirsiniz. Araştırmalar yeşil çay tüketiminin yaklaşık %4 oranında hızlandırdığını gösterir.
  • Yeterince su içmenin tüm vücut fonksiyonlarına olduğu gibi metabolizmaya da olumlu etkisi vardır. Yarım litre su içerek 1 saat boyunca yaklaşık %10 ila 30 arasında hızlanması sağlanabilir. Günlük olarak ortalama 2 litre su içilmesi tavsiye edilir.
  • Düzenli aralıklarla yemek yenmesi metabolik dengenin korunması açısından faydalıdır. Uzun süre yemek yenilmediği zaman vücut daha az kalori yakıp daha fazla yağ depolayabilir. İki öğün arasında uzun süre bırakmamanız, ara öğünler yemeniz önemlidir.
  • Acı biber, içeriğinde bulunan kapsaisin adlı madde sayesinde metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Bir öğünde yediğiniz acı biber ortalama 10 kalori daha fazla yakmanıza yardımcı olabilir. 
  • B Vitamini; yağ, protein ve karbonhidratları enerjiye dönüştürmeye yardımcı olur yani metabolizma hızlandırıcıdır. Yumurta, kavun ve ıspanak gibi B Vitamini içeren besinleri düzenli olarak tüketerek ihtiyacınız olan B vitaminini alabilirsiniz.
  • Kas oluşumunu sağlayan sporlar yapmak hızlanmasına destek olur. Çünkü kas kütlesinin oluşumu için vücut enerjiye ihtiyaç duyar. 
  • Protein kaynağı yiyecekler yemek de olumlu etki sağlayabilir. 
  • Stres seviyesinin yükselmesine bağlı olarak vücutta kortizol hormonu salgılanır. Kortizol ise yağların depolanmasına ve metabolizmanın yavaşlamasına sebep olur. Sizi stresten uzak tutacak meditasyon, nefes terapisi gibi günlük hayat pratikleri edinmeniz faydalı olabilir.
  • Derin nefes almak insülin direncini azaltabilir ve hücrelere daha fazla oksijen gitmesi ve enerji yakılmasını sağlayabilir. Gün içerisinde birkaç dakikanızı derin nefesler almaya ayırabilirsiniz.
  • Beyaz un ve rafine şeker içeren gıdalar kan şekerini hızla artırabilir. Bu da metabolizmanın yavaşlamasına sebep olur. Bu gıdaları beslenme listenizden çıkararak, metabolizmayı hızlandıran besinleri listenize dâhil ederek daha sağlıklı kalabilirsiniz. 
Metabolizma Hızlandıran Yiyecekler

Metabolizmanızın Hızlı mı Yavaş mı Olduğunu Gösteren Temel  İşaretler Nelerdir?

Sağlıklı olmanızı sağlayacak tüm adımları attınız ve şimdi “Metabolizmam hızlı mı?” sorusunun cevabını mı arıyorsunuz? O halde hızlı metabolizmanın vücudunuza nasıl etki ettiğini sıralayalım:

  • Kolaylıkla yağ yakıyor ve kilo veriyorsanız,
  • Düzensiz adet döngüsüne sahipseniz,
  • Enerjik hissediyorsanız,
  • Vücut sıcaklığınız yüksekse ve
  • Sık sık acıkıyorsanız metabolizmanız hızlı olabilir.

Ancak vücudunuzda gözlemlediğiniz şu belirtiler metabolizmanızın yavaş çalıştığına işaret edebilir;

  • Gece uykunuzu aldığınız halde yorgun hissediyorsanız,
  • Sebebini bilmediğiniz bir şekilde kilo alıyorsanız ve kilo vermekte zorlanıyorsanız,
  • Saç dökülmesi problemi yaşıyorsanız,
  • Konsantrasyon sağlamakta güçlük çekiyorsanız,
  • Kabızlık problemi yaşıyorsanız,
  • Sık sık şeker tüketmek istiyorsanız yavaş olabilir. 

Sağlığınızı Destekliyoruz

Bol su, B Vitamini, yeşil çay, protein ile acı biber tüketip, spor da yaptığınızı ve stresten uzak mutlu bir yaşam geçirdiğinizi umuyoruz. Metabolizmanızı hızlandıracak tüm bu sağlıklı alışkanlıkları edinmenin yanı sıra sağlığınızı korumak için yapmanız gereken bir adım daha kaldı: MAPFRE Sigorta sağlık sigortası yaptırmak! MAPFRE Sigorta olarak sağlığınıza gösterdiğiniz dikkati önemsiyoruz. Beklemediğiniz bir hastalık durumunda da zor bir durumda kalmamanız ve hayatınıza kolaylıkla devam edebilmeniz için sağlık sigortası ile sizi güvence altına alıyoruz. MAPFRE Sağlık Sigortası ile ilgili detaylı bilgi almak ve sağlığınızı teminat altına almak için MAPFRE Sigorta Sağlık Sigortası ve 3S Sağlık Sistemi sayfasını ziyaret edebilir ya da sağlık sigortası çeşitlerine göz atarak size en uygun sağlık ürününü öğrenebilirsiniz.

Sağlık dolu günler dileriz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap